Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50

20 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορούν να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, ανακαλύφθηκε ότι μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορούν να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι ενήλικες περνούν κατά μέσο όρο 9-10 ώρες καθημερινά καθιστοί, κυρίως λόγω εργασίας.

Advertisment

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περίπου 12.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, που παρακολουθούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια και είχαν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία τους, όπως το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, το βάρος, το ύψος, το ιστορικό καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, και η προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσος, καρκίνος ή διαβήτης (σε περιπτώσεις που είχαν ανάλογο ιστορικό)

Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Ανακαλύφθηκε ότι όσοι περνούν περισσότερες από 10,5 ώρες καθιστοί κάθε μέρα και ο χρόνος άσκησής τους είναι κάτω από 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ημερησίως, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 38% σε σύγκριση με όσους αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη σωματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τον χρόνο που αφιερώνουν καθημερινά στο να κάθονται.

Επιπλέον, κατέστη σαφές ότι κάθε επιπλέον 15λεπτο σωματικής δραστηριότητας την ημέρα συνδέονταν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για όσους περνούν λιγότερες από 10,5 ώρες καθιστοί και 35% χαμηλότερο κίνδυνο για όσους περνούν περισσότερες από 10,5 ώρες καθιστοί καθημερινά.

Advertisment

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία, όπως η διατροφή και η γενική κατάσταση της υγείας. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τη σωματική δραστηριότητα ως μέρος του συνολικού μας τρόπου ζωής και να προσπαθούμε να ενσωματώνουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, ακόμη και αν έχουμε περιορισμένο χρόνο για αυτήν.

Αυτή η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στην προστασία της υγείας μας και υπογραμμίζει ότι ακόμη και λίγος χρόνος σωματικής δραστηριότητας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Έτσι, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τους κινδύνους που συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση