, ,

3 συμβουλές για να προστατεύετε τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε το κινητό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χαζεύουμε το κινητό μας σχεδόν συνέχεια μέσα στη μέρα• ορισμένες έρευνες αναφέρουν μέχρι και 10 ώρες ημερήσιας χρήσης. Και όσο

3 συμβουλές για να προστατεύετε τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε πολύ το κινητό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χαζεύουμε το κινητό μας σχεδόν συνέχεια μέσα στη μέρα• ορισμένες έρευνες αναφέρουν μέχρι και 10 ώρες ημερήσιας χρήσης. Και όσο κι αν μας αρέσει η ιδέα της αποτοξίνωσης από τον ψηφιακό κόσμο, δεν είναι και ιδιαίτερα πρακτικό, ειδικά από τη στιγμή που πλέον επικοινωνούμε κυρίως μέσω του ίντερνετ και χρησιμοποιούμε τόσες εφαρμογές.

Οι οφθαλμίατροι όμως βλέπουν πια περισσότερα συμπτώματα και προβλήματα στους νεότερους ασθενείς τους, κάτι που πιστεύουν συνδέεται άμεσα με τον χρόνο που περνούν μπροστά από οθόνες. «Γνωρίζουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε οθόνες, το ποσοστό του βλεφαρίσματος (το ανοιγοκλείσιμο των ματιών μας) μειώνεται κατά 50%», αναφέρει η Preeya Gupta, οφθαλμολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρεια Καρολίνα. Μπορεί να μη σας φαίνεται σοβαρό, αλλά το βλεφάρισμα εξαπλώνει δάκρυα στα μάτια μας, τα οποία μας προστατεύουν από καταπόνηση των ματιών.

Advertisment

Αν λοιπόν ανοιγοκλείνετε λιγότερο τα μάτια σας, είναι πιθανότερο να εμφανίσετε συμπτώματα ξηρότητας των ματιών, όπως ερεθισμό, αίσθηση καύσου και φαγούρα. «Πλέον, βλέπω συχνότερα ξηροφθαλμία ή σύνδρομο καταπόνησης των ματιών απ’ ότι πέντε χρόνια πριν, συνεχίζει η Preeya Gupta. Το 75% των οφθαλμιάτρων παραδέχεται ότι κάνει περισσότερες διαγνώσεις ξηροφθαλμίας σε σύγκριση με πέντε χρόνια νωρίτερα και το 88% αυτών πιστεύει ότι οφείλεται στη χρήση των κινητών. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες πλέον ανησυχούν περισσότερο για τη χρήση της οθόνης.

Η Preeya Gupta ότι αντιλαμβάνεται και η ίδια αυτό τον εθισμό με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Συνεχώς ελέγχει το email της από το κινητό, παραγγέλνει και επικοινωνεί. Το σίγουρο είναι ότι τα κινητά ήρθαν για να μείνουν και αποτελούν ένα τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας που είναι πια ευθύνη μας να βρούμε τρόπους για τη σωστή χρήση τους.

3 επιβεβαιωμένοι τρόποι για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τη χρήση του κινητού

Συχνά διαλείμματα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να χρησιμοποιείτε έξυπνα το κινητό σας είναι να ακολουθήσετε μια ακολουθία χρήσης – διαλείμματος. Σταματήστε ο,τι κάνετε ανά 20 λεπτά και κοιτάξτε για 20 δευτερόλεπτα σε απόσταση 6 μέτρων. Αυτό δεν θα καθαρίσει μόνο το κεφάλι σας, αλλά τα μάτια σας χάσουν λίγο την εστίασή τους, δίνοντας το περιθώριο στους μυες των ματιών σας να χαλαρώσουν.

Advertisment

Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας συχνότερα

Άλλη μία έξυπνη συμβουλή προστασίας είναι απλά να σκεφτείτε το βλεφάρισμα. Ναι, ακούγεται λίγο γελοίο αρχικά• το βλεφάρισμα είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που υποτίθεται ότι δεν κάνουμε συνειδητά και έτσι δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μόλις το σκεφτείτε, θα αρχίσετε να βλεφαρίζετε περισσότερο. Και θα παρατηρήσετε ότι ο ερεθισμός και το τσούξιμο θα μειωθούν.

Μειώστε τη φωτεινότητα

Τέλος, μπορείτε να προσαρμόσετε το φως της οθόνης σας ώστε να είναι τουλάχιστον λίγο απαλότερο στα μάτια σας. Χαμηλώστε τη φωτεινότητα στο κινητό, στο tablet, στην τηλεόραση και στον υπολογιστή και ανοίξτε τα φώτα του δωματίου στο οποίο βρίσκεστε. Και αυτό γιατί όταν η μόνη πηγή φωτός προέρχεται από την οθόνη, αυξάνεται η καταπόνηση των ματιών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση