Νέος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA,DMA) | Τι αλλάζει στην προστασία των χρηστών του διαδικτύου

Ο Digital Services Act (DSA) και ο Digital Markets Act (DMA) έχουν καταστεί οι πυλώνες για την ρύθμιση της ψηφιακής αγοράς.

Νέος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA,DMA) | Τι αλλάζει στην προστασία των χρηστών του διαδικτύου

Ο Digital Services Act (DSA) και ο Digital Markets Act (DMA) έχουν καταστεί οι πυλώνες για την ρύθμιση της ψηφιακής αγοράς. Αυτοί οι νόμοι έρχονται να ενισχύσουν τα δικαιώματα των χρηστών, προστατεύοντας τους από την αυθαίρετη χρήση και διακίνηση των προσωπικών τους δεδομένων. Στοχεύουν κυρίως τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, όπως την Amazon, Google και Facebook.

Ειδικότερα για τους χρήστες, οι πλατφόρμες θα πρέπει τώρα να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες και επιλογές για το πώς διαχειρίζονται τα δεδομένα τους. Επίσης, όλες οι διαφημίσεις πρέπει να είναι σαφείς ως προς το ποιος τις πληρώνει και δεν μπορεί να γίνεται ταξινόμηση βάσει εθνοτικής καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Advertisment

Τι ισχύει για την προστασία των παιδιών

Όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων, οι πλατφόρμες οφείλουν να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια και την ψυχική τους υγεία. Δεν μπορούν πλέον να στοχεύουν τα παιδιά με διαφημίσεις και θα πρέπει να δημοσιεύουν εκθέσεις κινδύνου σχετικά με τη χρήση των προϊόντων τους από ανηλίκους.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους αλγόριθμούς τους και τις πολιτικές τους, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Έτσι, προσφέρεται μια πιο δίκαιη και ασφαλής ψηφιακή εμπειρία για όλους.

Ο αλγόριθμος δεν καθορίζει πια το τι βλέπετε

Αντί για την προβολή περιεχομένου που κάποιος αλγόριθμος έχει αποφασίσει για εσάς, το feed σας πλέον θα είναι χρονολογικό. Τέλος στις εξατομικευμένες διαφημίσεις που βασίζονται σε ένα σύμπλεγμα δεικτών.

Advertisment

Απλοποίηση στην αναφορά προβληματικού περιεχομένου

Τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Instagram, έχουν κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία για να αναφέρετε προβληματικές αναρτήσεις ή φωτογραφίες. Το TikTok προσφέρει επίσης νέες επιλογές για αναφορά κακόβουλης συμπεριφοράς.

Τέλος στις εξατομικευμένες προτάσεις

Δεν θα υπάρχει πια η επιλογή να βλέπετε προτάσεις που βασίζονται στην διαδικτυακή σας συμπεριφορά. Οπότε, ακόμα και αν έχετε “εκπαιδεύσει” τον αλγόριθμο να σας δείχνει συγκεκριμένες κατηγορίες περιεχομένου, τώρα θα έχετε τον πλήρη έλεγχο.

Απενεργοποίηση Τεχνητής Νοημοσύνης

Τώρα μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις αυτοματοποιημένες προτάσεις. Στην Meta, για παράδειγμα, οι προτάσεις θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τι πληκτρολογείτε, ενώ στο TikTok θα βλέπετε δημοφιλή βίντεο από όλο τον κόσμο. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εμφάνιση Mega-Influencers με παγκόσμιο κοινό.

Με την εφαρμογή του νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act, DSA) μπαίνει ένα τέλος στο φαινόμενο της “φούσκας”, όπου οι διαδικτυακές πλατφόρμες οδηγούσαν τους χρήστες σε πολύ συγκεκριμένες κοινότητες και απόψεις. Αυτό καθιστούσε ευκολότερο τον φανατισμό και αύξανε τον χρόνο παραμονής των χρηστών στην πλατφόρμα, ενισχύοντας επίσης τις ακραίες απόψεις.

Το DSA αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Απαγορεύει, για παράδειγμα, τη στοχευμένη διαφήμιση προς παιδιά, υπό την απειλή τεράστιων προστίμων. Πλατφόρμες όπως το TikTok έχουν ήδη αντιμετωπίσει τις συνέπειες και έχουν αλλάξει την πολιτική τους, προσφέροντας διαφημίσεις που δεν βασίζονται στη δραστηριότητα του χρήστη εντός της πλατφόρμας για ηλικίες 13-17.

Με λίγα λόγια, το DSA επιφέρει σημαντικές αλλαγές που ενισχύουν την προστασία του χρήστη και κάνουν το διαδίκτυο λίγο πιο ασφαλές και διαφανές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Η θλιβερή ιστορία της βρεφοδόχου που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση