Nomophobia: Ο φόβος της έλλειψης του κινητού τηλεφώνου | Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Μια φαινομενικά νέα "πάθηση" που πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Nomophobia: Ο φόβος της έλλειψης του κινητού τηλεφώνου | Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Στη σύγχρονη κοινωνία, το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει σχεδόν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, υπάρχει μια φαινομενικά νέα “πάθηση” που πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους: Η nomophobia, ή ο φόβος της έλλειψης κινητού τηλεφώνου. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα συμπτώματα της nomophobia και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι η Nomophobia;

Advertisment

Η λέξη “nomophobia” αποτελεί συντομογραφία των λέξεων “no mobile phone phobia” και αναφέρεται στον φόβο της έλλειψης κινητού τηλεφώνου. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν έντονη αγωνία όταν βρίσκονται χωρίς το κινητό τους τηλέφωνο, ακόμα και για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα και προβλήματα.

Συμπτώματα της Nomophobia

Άγχος

Advertisment

Οι ανθρώποι που υποφέρουν από nomophobia νιώθουν έντονο άγχος όταν δεν έχουν πρόσβαση στο κινητό τους τηλέφωνο. Αυτό το άγχος μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή τους ζωή και παραγωγικότητα.

Εξάρτηση

Η nomophobia μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο, με το άτομο να αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει συνεχώς το τηλέφωνο του, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

Κοινωνική απομόνωση

Ο φόβος της έλλειψης του τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο. Οι άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν κοινωνικές εκδηλώσεις ή αλληλεπιδράσεις επειδή φοβούνται να μην έχουν το τηλέφωνό τους μαζί τους.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη Nomophobia

Επίγνωση

Ο πρώτος βήμα για την αντιμετώπιση της nomophobia είναι η επίγνωση του προβλήματος. Αναγνωρίστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε.

Οργάνωση

Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα για να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στο κινητό τηλέφωνο. Καθορίστε χρονικά διαστήματα κατά τα οποία δεν θα ασχολείστε με το τηλέφωνο.

Κατάργηση ειδοποιήσεων

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις που δημιουργούν διακυμάνσεις στην προσοχή σας. Επικεντρωθείτε στις σημαντικές εργασίες και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις χωρίς διακοπές.

Συνομιλία

Εάν νιώθετε ότι η nomophobia επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, συζητήστε το θέμα με έναν ειδικό. Ψυχολόγοι και θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φόβου.

Συμπέρασμα

Η nomophobia είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται στη σύγχρονη κοινωνία λόγω της συνεχούς χρήσης κινητών τηλεφώνων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτήν την “πάθηση” με επίγνωση και οργάνωση, ώστε να διατηρήσουμε έναν ισορροπημένο και υγιή σχέση με την τεχνολογία.

Πηγές:

Bragazzi, N. L., Del Puente, G., & Nucci, D. (2014). A proposal for including nomophobia in the new DSM-V. Psychology Research and Behavior Management, 7, 155–160.

Yildirim, C., & Correia, A. P. (2015). Exploring the dimensions of nomophobia: Development and validation of a self-reported questionnaire. Computers in Human Behavior, 49, 130–137.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση