,

Οκτώβριος | Ο μήνας της σταφυλοθεραπείας: Το φυσικό ελιξίριο για έναν υγιή οργανισμό

Σταφυλοθεραπεία είναι η κατανάλωση σταφυλιών για θεραπευτικούς σκοπούς.

Οκτώβριος | Ο μήνας της σταφυλοθεραπείας: Το φυσικό ελιξίριο για έναν υγιή οργανισμό

Τι είναι η Σταφυλοθεραπεία;

Σταφυλοθεραπεία είναι η κατανάλωση σταφυλιών (και προϊόντων από σταφύλια, όπως ο χυμός σταφυλιού και οι σταφίδες) για θεραπευτικούς σκοπούς. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα ευεργετικά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό.

Η θεραπευτική αυτή δίαιτα χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα σταφύλια ώστε να αποτοξινώσει τον οργανισμό σας, να τονώσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη γρήγορη απώλεια του βάρους. Είναι συνηθισμένο όσοι την ακολουθούν να χάνουν μέχρι και 3 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα.

Advertisment

Τα Οφέλη

  • Βελτίωση της Καρδιοαγγειακής Υγείας: Τα φλαβονοειδή στα σταφύλια βοηθούν στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.
  • Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, που προλαμβάνουν τη γήρανση των κυττάρων.
  • Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Οι βιταμίνες C και K ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Αποτοξίνωση του Οργανισμού: Βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.
  • Ενίσχυση της Διάθεσης: Η σεροτονίνη στα σταφύλια βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης.

Η μέθοδος της σταφυλοθεραπείας

Η δίαιτα είναι μονοφαγική, που σημαίνει ότι συνίσταται στην κατανάλωση μόνο σταφυλιών, μαζί με νερό φυσικά. Μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις ποικιλίες σταφυλιών, αν και είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τα βιολογικά. Ο σκοπός δεν είναι να αποδυναμώσει τον οργανισμό, στερώντας του βασικά θρεπτικά στοιχεία• το αντίθετο μάλιστα.

Για πλήρη αποτοξίνωση του οργανισμού ή τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, πολλοί επιλέγουν το σταφύλι ως αποκλειστική τροφή στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα έχουν γραφτεί και βιβλία για τη σταφυλοθεραπεία. Κάποιες εκδοχές συνιστούν να τρώει κανείς αποκλειστικά σταφύλια δύο μέρες τη βδομάδα, ενώ άλλες να τρώει σταφύλια με μαύρο ψωμί για 5 έως 15 μέρες (το πρωί μόνο σταφύλια, το μεσημέρι και το βράδυ μαζί με ψωμί). Τα σταφύλια πρέπει να τρώγονται πάντα με τη φλούδα και με τα κουκούτσια, τα οποία καθαρίζουν το έντερο.

Στη σταφυλοθεραπεία απαγορεύεται φυσικά ο καφές αλλά και οτιδήποτε άλλο (τσάι, λεμονάδα, γάλα). Μόνο το νερό επιτρέπεται. Η δράση της σταφυλοθεραπείας σε κάποιες χρόνιες παθήσεις, όπως η δυσκοιλιότητα, το άσθμα, η βρογχίτιδα, ο πονοκέφαλος, η ωτίτιδα, τα ρευματικά, η παχυσαρκία, κ.ά., είναι ιδιαίτερα επιτυχής. Με τη σταφυλοθεραπεία αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνεται είναι η πλήρης αποτοξίνωση του ήπατος, του εντέρου και των νεφρών. Δεν συνίσταται, ωστόσο, σε διαβητικούς και σε άτομα με ερεθισμένο παχύ έντερο.

Advertisment

Προειδοποιήσεις

Φυσικά όπως και με κάθε θεραπεία, έτσι και η σταφυλοθεραπεία έχει τους βασικούς κανόνες της τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα.

  • Τρώτε σταφύλια μόνο για μερικές ημέρες, ιδανικά για ένα σαββατοκύριακο ή κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα.
  • Όπως και στη νηστεία, πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας ανάλογα, κάνοντας τα γεύματά σας πιο ελαφριά αποφεύγοντας τα θερμιδικά πλούσια γεύματα και το αλκοόλ. Η διαδικασία για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να ξεκινήσει αρκετές μέρες νωρίτερα. Όταν ολοκληρώσετε τη θεραπεία σας ξεκινήστε τις διατροφικές σας συνήθειες αργά αργά, αρχίζοντας με ρύζι, φρούτα και λαχανικά.
  • Προτιμήστε βιολογικά σταφύλια για να είναι η σταφυλοθεραπεία πιο αποτελεσματική.
    Αν έχετε οποιαδήποτε πάθηση όπως διαβήτη ή είστε έγκυος ή θηλάζετε η σταφυλοθεραπεία δεν συνίσταται.
  • Αν έχετε διαβήτη ή άλλες χρόνιες παθήσεις, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αλλάξετε τη διατροφή σας.

Συμπέρασμα

Η σταφυλοθεραπεία είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία σας. Από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μέχρι την ενίσχυση της διάθεσης, τα οφέλη είναι αμέτρητα. Είναι λες και η φύση μας δίνει ένα πακέτο πλήρους φροντίδας σε ένα μόνο φρούτο!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση