Ψέματα ή ψευδείς αναμνήσεις του εγκεφάλου; Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να τα ξεχωρίσουν

Η μελέτη ανοίγει νέες προοπτικές για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί και ανακαλεί αναμνήσεις.

Ψέματα ή ψευδείς αναμνήσεις του εγκεφάλου; Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να τα ξεχωρίσουν

Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς αναμνήσεις και πώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο να αποκαλύπτουν αν κάποιος λέει ψέματα ή απλώς ανακαλεί ψευδείς αναμνήσεις.

Μπορεί μέχρι σήμερα να θεωρούσαμε ψεύτη κάποιον που παρουσιάζει ότι έχει βιώσει διαφορετικά γεγονότα, αλλά τελικά αυτό δεν σχετίζεται πάντα με ψέματα. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNSA, η εγκεφαλική δραστηριότητα αλλάζει ανάλογα με το αν κάποιος ανακαλεί μια αληθινή ή μια ψευδή ανάμνηση.

Advertisment

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η ηλεκτρική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου διαφέρει όταν οι άνθρωποι ανακαλούν σωστά μια ανάμνηση, από όταν θυμούνται λανθασμένα κάτι που δεν συνέβη. Αυτή η διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του αν κάποιος λέει ψέματα ή απλώς ανακαλεί ψευδείς αναμνήσεις.

Η μελέτη αναφέρει ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα διαφέρει όταν κάποιος ανακαλεί λανθασμένα γεγονότα που δεν συνέβησαν ή συνέβησαν σε διαφορετικό χρόνο ή τόπο. Η αναμνηστική διαδικασία στον εγκέφαλο εμπλέκει την επεισοδιακή μνήμη, η οποία σχετίζεται με συγκεκριμένα γεγονότα και σημασιολογική μνήμη, η οποία σχετίζεται με γενικές γνώσεις και γεγονότα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η ηλεκτρική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο διαφέρει στις αληθινές από τις ψευδείς αναμνήσεις, προσφέροντας έτσι μια νέα κατανόηση στη διαδικασία αυτή. Αυτά τα ευρήματα ενδέχεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών για τη διακοπή αυτής της εγκεφαλικής δραστηριότητας και τη μείωση των  ψευδών αναμνήσεων.

Advertisment

Στο μέλλον, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ευρήματα για την αντιμετώπιση των ανθρώπων με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), οι οποίοι βιώνουν αναμνήσεις τραυματικών εμπειριών τους σε περιβάλλοντα που δεν έχουν καμία σχέση με το τραυματικό περιστατικό που είχαν. Αυτή η κατανόηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση και τη θεραπεία των ψευδών αναμνήσεων.

Εν κατακλείδι, αυτή η μελέτη ανοίγει νέες προοπτικές για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί και ανακαλεί αναμνήσεις, και μπορεί να έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών της μνήμης.

Πηγή

www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2305292120

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση