Το τελευταίο διάστημα, γίνεται πολύς λόγος για τη λήψη συμπληρωμάτων του βοτάνου ashwagandha, μια τάση που έχει εμφανιστεί στα κοινωνικά δίκτυα και αφορά το κομμάτι της υγείας, με τους χρήστες να αναφέρουν ανακούφιση από το άγχος, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αύξηση της λίμπιντο. Είναι, όμως, αλήθεια αυτοί οι ισχυρισμοί; Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση της ashwagandha;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι το άγχος μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη συνολική υγεία ενός ατόμου. Σύμφωνα με την έκθεση State of the Global Workplace 2023 Report, περίπου το 44% των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι βιώνουν πολύ άγχος.
Advertisment
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το συνεχιζόμενο στρες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αύξηση των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, να επηρεάσει τη μεταβολική υγεία και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.
Έτσι, εφόσον το άγχος μπορεί να είναι τόσο επιζήμιο για το σώμα μας, δεν είναι περίεργο γιατί οι άνθρωποι αναζητούν διάφορους τρόπους για να το καταπολεμήσουν.
Μια μέθοδος που χρησιμοποιούν και προωθούν πολλοί άνθρωποι στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι η λήψη συμπληρωμάτων του βοτάνου ashwagandha.
Advertisment
Οι influencers που χρησιμοποιούν το hashtag #ashwagandha αναφέρουν οφέλη όπως η ενίσχυση της τεστοστερόνης, η αυξημένη λίμπιντο, η βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και η αίσθηση της ευτυχίας.
Θα μπορούσαν αυτοί οι ισχυρισμοί να είναι αληθινοί ή είναι παραπλανητικοί; Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από τη λήψη ashwagandha που οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν; Και υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να ανακουφιστούν από το άγχος χωρίς τη λήψη συμπληρώματος;
Το Medical News Today μίλησε με 7 ειδικούς ιατρούς για να πάρει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και να μάθει την αλήθεια πίσω από τους ισχυρισμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το ashwagandha.
Τι είναι η ashwagandha;
Το Ashwagandha είναι ένας μικρός αειθαλής θάμνος που προέρχεται από μέρη της Ινδίας, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι επίσης γνωστή με τα ονόματα “χειμωνιάτικο κεράσι” και “ινδικό τζίνσενγκ”.
Η λέξη Ashwagandha είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει “μυρωδιά του αλόγου”, η οποία αναφέρεται στη μυρωδιά της ρίζας του φυτού. Η ρίζα του θάμνου είναι το κύριο μέρος που χρησιμοποιείται για θεραπευτικές πρακτικές.
Χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό στην αγιουρβεδική και την ιατρική των αυτόχθονων πληθυσμών για περισσότερα από 3.000 χρόνια.
Γιατί η ashwagandha είναι τόσο δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η ashwagandha είναι τόσο δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή τη στιγμή είναι λόγω των υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων της για την ανακούφιση από το στρες.
Σύμφωνα με τον Dr. David C. Leopold, ιατρικό διευθυντή του δικτύου Integrative Health & Medicine στο Hackensack Meridian Health & Jersey Shore University Medical Center και επίκουρο καθηγητή ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Hackensack Meridian, η ashwagandha περιέχει ουσίες που ονομάζονται withanolides, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι η αιτία των αποτελεσμάτων που έχει κατά του άγχους.
“Η Ashwagandha είναι μέρος μιας κατηγορίας φυσικών φαρμάκων που συχνά αναφέρονται ως «προσαρμογόνα» λόγω των επιδράσεών τους στο ανοσοποιητικό σύστημα και της υποστήριξης της ψυχικής και σωματικής κατάστασης σε περιόδους στρες”, εξήγησε. “Ως αποτέλεσμα της μείωσης του στρες, το ashwagandha μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με το στρες”.
Η προσβασιμότητα είναι επίσης ένας παράγοντας, καθώς τα συμπληρώματα ashwagandha μπορούν εύκολα να βρεθούν στο διαδίκτυο και στα περισσότερα φαρμακεία
Πώς επηρεάζει η ashwagandha τον εγκέφαλο;
Ο Dr. Amala Soumyanath, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Oregon Health & Science University και διευθυντής του χρηματοδοτούμενου από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας Κέντρου Έρευνας Βοτανικών Συμπληρωμάτων Διατροφής (BENFRA), το οποίο μελετά επί του παρόντος το ashwagandha, δήλωσε ότι τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε για τις νευρολογικές επιδράσεις αυτού του φυτού προέρχονται από εργαστηριακές μελέτες και όχι από κλινικές μελέτες που αφορούν ανθρώπους.
“Αυτές οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα ashwagandha μπορούν να δράσουν σε μονοπάτια νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη σεροτονίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ. Επίσης επηρεάζουν συστήματα όπως ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και ο άξονας συμπαθητικού-επινεφριδίων-μυελού”, σημείωσε.
Ο Δρ Leopold δήλωσε, σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις του στη μείωση του στρες, ότι το ashwagandha πιθανώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης.
“Η κορτιζόλη είναι ένας πρωταρχικός οδηγός της αντίδρασής μας στο στρες”, εξήγησε. “Μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, το ashwagandha μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επιστρέψει σε μια κατάσταση χαλάρωσης.
Το Ashwagandha ερευνάται ακόμη και ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer.
Ο Δρ Muraleedharan G. Nair, καθηγητής στο Τμήμα Κηπευτικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέφερε για πρώτη φορά τις πιθανές νευροπροστατευτικές επιδράσεις του βοτάνου σε μια μελέτη του 2014 μέσω της ανάπτυξης ενώσεων που ονομάζονται “withanamides” και βρίσκονται στους καρπούς των σπόρων του φυτού.
“Τα withanamides είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά με την ικανότητα να εξουδετερώνουν την πρωτεΐνη β-αμυλοειδές η οποία προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ”, εξήγησε ο Dr. Nair.
“Γενικά, το β-αμυλοειδές προκαλεί οξειδωτικό στρες στη νευρωνική μεμβράνη των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Οι ενώσεις της κατηγορίας μεναμιδίου στους καρπούς ashwagandha μπορούν να συνδεθούν με το ενεργό μοτίβο της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς και να αποτρέψουν το β-αμυλοειδές από το να προκαλέσει τις βιοχημικές αντιδράσεις που οδηγούν στο θάνατο των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, την αιτία της νόσου του Alzheimer”, υποστήριξε.
Θα βοηθήσει η ashwagandha στη μείωση του άγχους μου;
Ο Δρ Leopold δήλωσε ότι οι άνθρωποι γενικά λαμβάνουν ashwagandha για να καταπολεμήσουν το στρες, την κούραση και τον ύπνο.
“Για αυτές τις καταστάσεις, η ashwagandha έχει κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική”, παραδέχτηκε. “Δεδομένου ότι πολλές παθήσεις επιδεινώνονται από το υψηλό στρες, τον κακό ύπνο και την κόπωση, η ashwagandha μπορεί έμμεσα να βοηθήσει σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα”.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 διαπίστωσε ότι η χρήση ashwagandha συσχετίστηκε με μείωση των επιπέδων άγχους και στρες.
Και έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν ashwagandha είχαν σημαντική μείωση του στρες, χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.
Παρόλο που η ashwagandha μπορεί να είναι μια ευεργετική προσθήκη για κάποιον που χρειάζεται υποστήριξη με τον ύπνο, το άγχος ή το στρες, δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί υποκατάστατο ή μακροπρόθεσμη λύση για ένα βαθύτερο σωματικό ή ψυχολογικό ζήτημα, προειδοποίησε η Monique Richard, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος, ιδιοκτήτρια της Nutrition-In-Sight και εκπρόσωπος των εθνικών μέσων ενημέρωσης για την Ακαδημία Διαιτολογίας και Διατροφής.
“Ακριβώς όπως μια πολυβιταμίνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη, επαρκή και ποιοτική διατροφή και τρόπο ζωής, αλλά μπορεί να αποτελέσει “συμπλήρωμα” μιας συγκεκριμένης ανάγκης, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να βλέπουμε την ashwagandha. Πρέπει να καλύπτουμε πρώτα και κύρια τις θεμελιώδεις ανάγκες του σώματός μας. Τα λειτουργικά τρόφιμα και τα προσαρμογόνα μπορούν να είναι πολύ ευεργετικά, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται με τον κατάλληλο τρόπο, εξετάζοντας τις ανάγκες και τους στόχους του ατόμου στο σύνολό τους σε σχέση με αυτά που καταναλώνει”.
Η ashwagandha αυξάνει τη λίμπιντο και βοηθά στην ανάπτυξη δύναμης;
Εκτός από το ότι βοηθά στο στρες, ορισμένοι influencers σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram ισχυρίζονται ότι η λήψη ashwagandha ενισχύει την τεστοστερόνη, αυξάνει τη λίμπιντο και είναι απαραίτητο για όσους θέλουν να χτίσουν μυς στο γυμναστήριο.
“Αυτοί οι ισχυρισμοί μοιάζουν απίστευτα παραπλανητικοί”, δήλωσε η Brittany Craig, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Κέντρο Καρκίνου του Νοσοκομείου Mount Sinai.
“Ναι, το ashwagandha μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο και τη δύναμη, και έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στο στρες και το άγχος, αλλά τα οφέλη που έχουν αποδειχθεί είναι ήπια έως μέτρια επίδραση”, σημείωσε.
Η Dr. Heather Hausenblas, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Jacksonville, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Wellness Discovery Labs και επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης που εξετάζει πώς η ashwagandha επηρεάζει τη νόηση και τη διάθεση ενός ενήλικα, δήλωσε ότι υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν τις πιθανές θετικές επιδράσεις του βοτάνου στη σωματική δύναμη
Επικαλέστηκε μια μελέτη από τον Μάρτιο του 2021, η οποία διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα ashwagandha βοήθησε στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης σε υγιείς άνδρες και γυναίκες.
Το ashwagandha έχει κινδύνους για την υγεία;
Ενώ τα ερευνητικά ευρήματα φαίνεται να υποστηρίζουν ορισμένα από τα οφέλη της συμπληρωματικής λήψης ashwagandha, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό το συμπλήρωμα δεν είναι για όλους.
“Μπορεί να επιδεινώσει τα αυτοάνοσα νοσήματα διεγείροντας την ανοσολογική δραστηριότητα”, προειδοποίησε ο Craig. “Μπορεί επίσης να διεγείρει τη θυρεοειδική ορμόνη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τον υπερθυρεοειδισμό και μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τον υποθυρεοειδισμό”.
“Επίσης, δεδομένου ότι το ashwagandha μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη”, συνέχισε. “Τέλος, δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς έχει βρεθεί ότι υψηλές δόσεις ashwagandha μπορούν να προκαλέσουν αποβολή“.
“Ορισμένες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια, ναυτία και έμετο”, δήλωσε ο Richard.
“Όπως συμβαίνει με κάθε συμπλήρωμα ή φάρμακο, όσο υψηλότερη είναι η δόση και όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα έκθεσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών”, πρόσθεσε ο Δρ Soumyanath.
Ποιες είναι μερικές εναλλακτικές επιλογές ανακούφισης από το στρες;
Είτε αποφασίσετε να δοκιμάσετε το ashwagandha είτε όχι, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι ανακούφισης από το στρες και το άγχος χωρίς την ανάγκη ενός συμπληρώματος. Ο πρώτος τρόπος είναι η αλλαγή της διατροφής σας.
“Οι έρευνες δείχνουν πώς αυτό που τρώμε επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία μας”, εξήγησε ο Dr. Hausenblas. “Οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε βιολογικά [αν είναι δυνατόν] τρόφιμα ολικής αλέσεως – πολλά λαχανικά και φρούτα, […] υγιεινά λίπη, ξηρούς καρπούς/σπόρους, υγιεινό κρέας που τρέφεται με χόρτα, [και] να μένουν μακριά από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα”.
“Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα ψάρια καθώς και στους λιναρόσπορους, το chia και τους σπόρους κάνναβης, έχει βρεθεί ότι έχουν ιδιότητες κατά του άγχους”, πρότεινε ο Craig.
Οι πρακτικές του νου, όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή, η ήπια κίνηση, η γιόγκα, το πιλάτες, το τάι τσι και το τσιγκόνγκ, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς τρόπους ανακούφισης από το στρες και το άγχος.
“Το να χαλαρώσετε μέσω των αισθήσεών σας μπορεί να είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό, όπως το να κάνετε ένα μπάνιο με τα αγαπημένα σας κεριά και αιθέρια έλαια, να βγείτε έξω στη φύση, να μειώσετε τους περισπασμούς με χαλαρωτική μουσική σε ένα ήσυχο δωμάτιο, να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα που σας κάνει να γελάτε, να γράφετε ημερολόγιο ή να είστε με κάποιον που σας καταλαβαίνει και σας αγαπά, μπορεί να είναι ευεργετικό”, πρότεινε ο Richard.
“Αποσυνδεθείτε από τις ηλεκτρονικές συσκευές και γίνετε δημιουργικοί”, πρότεινε η Δρ Sapola. “Αυτό θα μπορούσε να είναι ζωγραφική, σχέδιο, γραφή, μαγείρεμα κ.λπ. Η δημιουργικότητα μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του σκοπού σας και να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη και τη μοναξιά“.