,

Δάντης Αλιγκέρι: «Κάθε παντού είναι εδώ και κάθε πάντοτε, τώρα»

Η φράση του Δάντη είναι μια πρόκληση στην καθημερινή μας ζωή να ζούμε με πλήρη παρουσία και συνειδητότητα.

Ο Δάντης Αλιγκιέρι, γνωστός και απλά ως Δάντης, ήταν ένας Ιταλός ποιητής του Μεσαίωνα, ο οποίος αναγνωρίζεται παγκοσμίως για το αριστούργημά του, “Η Θεία Κωμωδία”, το οποίο είναι συχνά θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αυτό το επικό ποίημα είναι μια αλληγορική αφήγηση της ταξιδιού του ποιητή μέσα από την Κόλαση, τον Καθαρτήριο και τον Παράδεισο, και εξερευνά θέματα όπως η χριστιανική ηθική, η φιλοσοφία και η ανθρώπινη αντίληψη του θείου.

Γεννημένος στη Φλωρεντία το 1265, Δάντης έζησε σε μια περίοδο πολιτικών αναταραχών στην Ιταλία. Εκτός από τον ποιητικό του ταλέντο, ήταν επίσης ενεργός στην πολιτική, αλλά οι συνθήκες της εποχής τον οδήγησαν σε εξορία από τη γενέτειρά του, ένα γεγονός που σημάδεψε βαθιά τη ζωή και το έργο του.

Advertisment

Ο Δάντης ήταν πρωτοπόρος στη χρήση της λαϊκής Ιταλικής γλώσσας, της οποίας την εξέλιξη επηρέασε σημαντικά, και προωθούσε την ιδέα ότι η λογοτεχνία δεν πρέπει να γράφεται μόνο στα Λατινικά, αλλά και στη γλώσσα που μιλούσαν οι καθημερινοί άνθρωποι. Το έργο του αντικατοπτρίζει την πεποίθησή του για μια πιο προσιτή μορφή έκφρασης και επικοινωνίας των λογοτεχνικών ιδεών.

Δάντης πέθανε το 1321 στην Ραβέννα, αλλά η κληρονομιά του ζει μέχρι σήμερα, όχι μόνο μέσω του συγκεκριμένου έργου του αλλά και μέσα από την επιρροή που άσκησε σε αμέτρητους λογοτέχνες και φιλοσόφους σε όλη την πορεία των αιώνων. Η Θεία Κωμωδία και τα υπόλοιπα έργα του Δάντη εξακολουθούν να είναι αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού, καθώς και πηγή έμπνευσης για άνθρωπους σε όλο τον κόσμο. Εμείς εμπνευστήκαμε και σας γράφουμε 10 αποφθέγματα που πραγματικά έχουν βαθιά αξία!

  1. Οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατηρούν ουδέτερη στάση.
  2. Στα μισά του ταξιδιού της ζωής, αρχίζουμε να ζούμε.
  3. Δεν μπορεί κανείς να απαλλαγεί από αυτό για το οποίο δεν μετανοεί.
  4. Ο Αριστοτέλης είναι ο Δάσκαλος αυτών που γνωρίζουν.
  5. Τρία πράγματα μάς έμειναν από τον Παράδεισο: Τα άστρα, τα λουλούδια και τα μάτια των παιδιών.
  6. Δεν υπάρχει το παραμικρό που μπορεί να ειπωθεί ή να γίνει, για το οποίο οι άνθρωποι δεν θα μιλήσουν άσχημα ή δεν θα βρουν λάθη.
  7. Κάθε παντού είναι εδώ και κάθε πάντοτε είναι τώρα.
  8. Ο ουρανός στριφογυρίζει από πάνω σου αποκαλύπτοντας την αιώνια δόξα του κι όμως τα δικά σου μάτια είναι καρφωμένα στο έδαφος.
  9. Εκείνος που περιμένει, περνάει τη ζωή του στην αγωνία.
  10. Εκείνος που ξέρει την αγάπη που κυβερνά τον ουρανό, καθώς και τον κόσμο, δεν έχει ποτέ να φοβηθεί από το μέλλον.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση