Δυνατός είναι αυτός που κλαίει, γελάει, πονάει… Που πέφτει και σηκώνεται…

Δεν σε κάνει λιγότερο δυνατό άνθρωπο το να πονάς, το να αποτυγχάνεις και να το παραδέχεσαι.

Δυνατός είναι αυτός που κλαίει, γελάει, πονάει… Που πέφτει και σηκώνεται...

Να είσαι δυνατός

Να είσαι δυνατός…
Να φανείς δυνατός….
Δύναμη έχεις δεν σε φοβάμαι, προχώρα…..

Advertisment

Οι δύσκολες καταστάσεις κατά κύριο λόγο φέρνουν τις παραπάνω συμβουλές. Όμως τι σημαίνει πραγματικά είμαι δυνατός; Σημαίνει ξεπερνάω μια κατάσταση; Σημαίνει δεν με αγγίζει αυτό που συμβαίνει; Σημαίνει αντιδρώ σαν να μη συμβαίνει τίποτα ενώ μέσα μου φλέγομαι από πόνο και θυμό; Σημαίνει ένα κράμα των παραπάνω;

Ορίζουμε τον εαυτό μας με βάση τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Έτσι δεν ζούμε τα συναισθήματα μας, δεν τα βιώνουμε, αντίθετα προκειμένου να φανούμε ‘δυνατοί’ δημιουργούμε ένα περίβλημα εικονικής απάθειας, καταπιέζοντας ότι νιώθουμε. Το αρνητικό σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα. Δεν εκτονώνονται και μας τρυπάνε σιγά-σιγά την ψυχή, το μυαλό, την καθημερινότητα.

Μάθαμε να είμαστε δυνατοί αλλά δεν μάθαμε πως να είμαστε δυνατοί. Φοβόμαστε να κλάψουμε, φοβόμαστε να είμαστε ευάλωτοι, φοβόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, φοβόμαστε μην γελοιοποιηθούμε γιατί όλα αυτά μπορούν να θεωρηθούν σημάδια αδυναμίας. Και σε ρωτάω, ο φόβος δεν είναι σημάδι αδυναμίας; Μήπως τελικά έχουμε λανθασμένες πεποιθήσεις περί του τι σημαίνει η λέξη δύναμη;!

Advertisment

Δεν γίνεται να είναι κάποιος δυνατός χωρίς να έχει θάρρος. Το θάρρος να πει δεν είμαι καλά – χρειάζομαι βοήθεια, το θάρρος να μάθει να ξανασηκώνεται, το θάρρος να κλαίει, το θάρρος να τολμάει, το θάρρος να ζει όπως θέλει, το θάρρος να μην ασχολείται με τις γνώμες των άλλων, το θάρρος να είναι ελεύθερος!

Δυνατός είναι αυτός ο οποίος παλεύει να ξεπεράσει μια κατάσταση, να κατακτήσει ένα στόχο, να εκπληρώσει ένα όνειρο και ταυτόχρονα βιώνει τα συναισθήματα του χωρίς ντροπή. Δυνατός είναι αυτός που κλαίει, γελάει, πονάει… Που πέφτει, σηκώνεται και προχωράει. Δυνατός είναι αυτός που είναι ευάλωτος. Οξύμωρο και όμως αληθινό.

Μην φοβάσαι λοιπόν να δείξεις τα συναισθήματα σου, μην φοβάσαι να τα βιώσεις, μην φοβάσαι να τα αποδεχτείς. Δεν σε κάνει λιγότερο δυνατό άνθρωπο το να πονάς, το να αποτυγχάνεις και να το παραδέχεσαι, το να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι. Το αντίθετο, γενναίο σε κάνει και το σημαντικότερο, ελεύθερο από καταπιεσμένα συναισθήματα!

Δήμητρα Χρόνη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση