,

Καρκίνος του μαστού | Φάρμακο που προλαμβάνει την εμφάνισή του εγκρίθηκε στη Μεγάλη Βρετανία

Φάρμακο έχει τη δυναμική να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος του μαστού | Φάρμακο που προλαμβάνει την εμφάνισή του εγκρίθηκε στη Μεγάλη Βρετανία

Ένα φάρμακο με μικρό κόστος έχει τη δυναμική να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι στον καρκίνο του μαστού σε χιλιάδες γυναίκες, σύμφωνα με πληροφορίες από τους «Times».

Η αναστροζόλη, ένα φάρμακο που έχει αποδειχθεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στήθους κατά περίπου 50% όταν χορηγείται καθημερινά για πέντε χρόνια, πρόκειται να γίνει διαθέσιμη σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βρετανία.

Advertisment

Αυτή η κινητοποίηση έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό ως ένα αποφασιστικό βήμα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στην εν λόγω χώρα, με περίπου 47.000 κρούσματα να διαγιγνώσκονται ετησίως. Πριν από την πρόσφατη εξέλιξη, η αναστροζόλη είχε λάβει άδεια χρήσης μόνο ως θεραπευτικό σκεύασμα και όχι ως μέσο πρόληψης.

Οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας ανακοίνωσαν ότι γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών με μέσο έως υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση της ασθένειας θα είναι υποψήφιες για να λάβουν το φάρμακο. Στην ομάδα αυτή θα συμπεριληφθούν επίσης γυναίκες με ιστορικό της νόσου στην οικογένεια ή εκείνες με κληρονομικές μεταλλάξεις όπως το γονίδιο BRCA1, που έγινε ευρέως γνωστό ως “γονίδιο Jolie” μετά την περίπτωση της Αντζελίνα Τζολί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν το 1/4 των γυναικών που είναι επιλέξιμες, διαλέξει να ακολουθήσει τη θεραπεία και οι μισές από αυτές ολοκληρώσουν το πρόγραμμα διάρκειας πέντε ετών, περίπου 2.000 κρούσματα καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Αγγλία, προσφέροντας παράλληλα σημαντική οικονομική εξοικονόμηση στο σύστημα υγείας, που υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατομμύρια στερλίνες από το κόστος θεραπειών. Το MHRA, ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, έχει εγκρίνει την επέκταση της χρήσης του φαρμάκου για προληπτικούς σκοπούς.

Advertisment

Αναστολείς της αρωματάσης και η προληπτική τους χρήση στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Η αναστροζόλη αποτελεί μέρος της κατηγορίας των φαρμάκων που γνωστοποιούνται ως αναστολείς της αρωματάσης. Η δράση της εστιάζεται στη μείωση των επιπέδων του οιστρογόνου στο σώμα, με την παρέμβαση στη λειτουργία ενός ενζύμου, της αρωματάσης. Για τον μέσο πληθυσμό, τα στατιστικά δείχνουν ότι οι γυναίκες κατέχουν περίπου 11% πιθανότητα να αντιμετωπίσουν καρκίνο του μαστού.

Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται σε 17% έως 29% για τις γυναίκες με μέτριο κίνδυνο, ενώ εκείνες με υψηλό κίνδυνο, περιλαμβανομένων των κατόχων των μεταλλαγμένων γονιδίων BRCA1, BRCA2 ή TP53, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με πιθανότητες άνω του 30%. Η αναστροζόλη προσφέρεται ως μια προληπτική επιλογή για αυτές τις γυναίκες.

Η προληπτική χρήση της αναστροζόλης στηρίζεται σε μελέτες όπως η IBIS-II, μια κλινική δοκιμή που αξιολόγησε την αναστροζόλη σε γυναίκες που είναι εν μέρει επιβαρυμένες με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναστροζόλη ήταν αποτελεσματικότερη σε σχέση με το πλασίμπο στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η διαφορά στο ποσοστό της προστασίας ήταν περίπου 50%, μια σημαντική μείωση στον κίνδυνο για τις συμμετέχουσες στη μελέτη.

Παρενέργειες

Παρόλο που οι αναστολείς της αρωματάσης φέρουν την υπόσχεση μείωσης του κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, δεν είναι απαλλαγμένοι από παρενέργειες. Τυπικά, μπορεί να προκληθούν ενοχλήσεις όπως ξηροστομία, ξηροδερμία, αύξηση σωματικού βάρους, και μειωμένη οστική πυκνότητα, που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα.

Η απόφαση για τη χρήση της αναστροζόλης ως προληπτικού μέτρου πρέπει να γίνεται μετά από ενδελεχή συζήτηση μεταξύ του ασθενούς και του ιατρού, βάζοντας στη ζυγαριά τόσο τα οφέλη όσο και τις πιθανές παρενέργειες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση