,

4 λόγοι που τα σκυλιά ωφελούν την ψυχολογική, κοινωνική και σωματική ευεξία ενός παιδιού

Οι σκύλοι είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστοί ως πιστοί σύντροφοι και συχνά αναφέρονται ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αλλά ο θετικός τους

4 λόγοι που τα σκυλιά ωφελούν την ψυχολογική, κοινωνική και σωματική ευεξία ενός παιδιού

Οι σκύλοι είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστοί ως πιστοί σύντροφοι και συχνά αναφέρονται ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αλλά ο θετικός τους αντίκτυπος επεκτείνεται πέρα από τους ενήλικες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να έχουν ποικίλα οφέλη και για τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, το να μεγαλώνει με έναν σκύλο μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ψυχολογική, κοινωνική και σωματική ευεξία ενός παιδιού.

Advertisment

Παρακάτω, θα βρείτε 4 οφέλη από την παρουσία σκύλων στη ζωή των παιδιών:

Ψυχολογικά οφέλη των σκύλων για τα παιδιά

Ο δεσμός μεταξύ παιδιών και σκύλων, μπορεί να έχει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και συντροφικότητα στα παιδιά, προσφέροντας μια παρηγορητική παρουσία που μπορεί να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το άγχος και το στρες. Και μόνο η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να νιώσουν ήρεμα και ασφαλή, παρέχοντας μια πηγή παρηγοριάς σε δύσκολες στιγμές.

Πέρα από αυτό, τα παιδιά που έχουν σκύλους στο σπίτι συχνά παρουσιάζουν βελτιωμένη συναισθηματική ευημερία και αυτοεκτίμηση. Για παράδειγμα, μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσε ότι τα παιδιά με σκύλους εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν κατοικίδια. Διαβάστε Αυτοεκτίμηση: Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας

Advertisment

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην άνευ όρων αγάπη και αποδοχή που παρέχουν τα σκυλιά. Τα παιδιά που έχουν σκύλο ως σύντροφο συχνά αισθάνονται την αίσθηση του ανήκειν και αναπτύσσουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους. Επιπλέον, η ευθύνη της φροντίδας ενός σκύλου μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ικανότητας ενός παιδιού.

Διαβάστε επίσης: 15 σκυλιά που θα έκαναν τα πάντα για τα παιδιά

Οι σκύλοι μπορούν επίσης να έχουν θεραπευτική επίδραση σε παιδιά με ορισμένες ψυχολογικές παθήσεις. Οι σκύλοι χρησιμοποιούνται συνήθως σε θεραπευτικά περιβάλλοντα για να βοηθήσουν παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ΔΕΠΥ και άλλες συναισθηματικές και συμπεριφορικές προκλήσεις.

Η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ηρεμήσουν, να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και να μειώσουν το άγχος. Η μη επικριτική φύση των σκύλων δημιουργεί ένα ασφαλές και αποδεκτό περιβάλλον για τα παιδιά, ώστε να εκφράζονται και να αναπτύσσουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Κοινωνικά οφέλη των σκύλων για τα παιδιά

Πέρα από τον ψυχολογικό τους αντίκτυπο, οι σκύλοι μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες προωθώντας τις θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι πιο εξωστρεφή και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Όταν τα παιδιά έχουν σκύλο, συχνά γίνονται πιο προσιτά και τους είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουν συζητήσεις και να κάνουν νέους φίλους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Personality and Social Psychology” ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων παρουσίαζαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, ήταν πιο γυμνασμένοι και έτειναν να είναι λιγότερο μοναχικοί από τους μη ιδιοκτήτες. Αυτό υποδηλώνει ότι η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική ευημερία ενός παιδιού.

Η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μια αίσθηση συντροφικότητας και να μειώσει τα συναισθήματα μοναξιάς. Επιπλέον, οι σκύλοι μπορούν να χρησιμεύσουν ως γέφυρα για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και συμπόνια.

Επιπλέον, οι σκύλοι μπορούν επίσης να διδάξουν στα παιδιά σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η υπευθυνότητα, η ενσυναίσθηση και η υπομονή. Η φροντίδα ενός σκύλου απαιτεί τακτική σίτιση, περιποίηση και άσκηση, γεγονός που ενσταλάζει στα παιδιά το αίσθημα ευθύνης.

Μαθαίνουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες ενός άλλου ζωντανού όντος και αναπτύσσουν ενσυναίσθηση κατανοώντας και ανταποκρινόμενα στα συναισθήματα και τη γλώσσα του σώματος του σκύλου. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν στις αλληλεπιδράσεις τους με άλλους ανθρώπους, βοηθώντας τα να οικοδομήσουν και να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις.

Οφέλη στη σωματική υγεία των παιδιών

Οι σκύλοι δεν συμβάλλουν μόνο στην ψυχολογική και κοινωνική ευεξία ενός παιδιού- παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην προαγωγή της σωματικής υγείας τους. Οι σκύλοι ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση στα παιδιά μέσω του παιχνιδιού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά με σκύλους τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Τα σκυλιά παρέχουν στα παιδιά έναν ενσωματωμένο συμπαίκτη παιχνιδιού, παρακινώντας τα να τρέχουν, να πηδούν και να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες που τα κρατούν ενεργά και υγιή.

Επιπλέον, δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το παιχνίδι με έναν σκύλο μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν καλύτερες κινητικές δεξιότητες και συντονισμό. Το να πετάτε μια μπάλα σε έναν σκύλο ή να παίζετε ένα παιχνίδι “φέρε” απαιτεί συντονισμό και λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Ακόμη και απλές δραστηριότητες όπως το χάιδεμα ενός σκύλου ή το βούρτσισμα της γούνας του μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων και του συντονισμού χεριού-ματιού ενός παιδιού. Αυτές οι σωματικές αλληλεπιδράσεις με τους σκύλους συμβάλλουν στη συνολική ανάπτυξη των σωματικών ικανοτήτων ενός παιδιού.

Εκτός από την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, οι σκύλοι μπορούν επίσης να έχουν θετικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους τείνουν να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος.

Η έκθεση σε σκύλους νωρίς στη ζωή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού και στη μείωση του κινδύνου αλλεργιών και αναπνευστικών παθήσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές ανησυχίες για την υγεία και οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τυχόν αλλεργίες ή παράγοντες που προκαλούν άσθμα.

Οφέλη στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών

Είναι ενδιαφέρον ότι οι σκύλοι μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού. Η αλληλεπίδραση με σκύλους έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της προσοχής και των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων στα παιδιά.

Τα σκυλιά παρέχουν μια πηγή διανοητικής διέγερσης και δέσμευσης για τα παιδιά. Είτε πρόκειται για τη διδασκαλία σε ένα σκύλο ενός νέου κόλπου είτε για την επίλυση ενός παιχνιδιού-παζλ μαζί, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων ενός παιδιού.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους μπορεί επίσης να έχουν καλύτερη γλωσσική ανάπτυξη και δεξιότητες επικοινωνίας. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα διαπίστωσε ότι τα παιδιά από οικογένειες με κατοικίδια ζώα παρουσίασαν καλύτερη γενική γλωσσική ανάπτυξη από εκείνα που δεν είχαν.

Η συζήτηση και η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο, την προφορά και τις δεξιότητες στην συνομιλία. Οι σκύλοι είναι υπομονετικοί ακροατές και μπορούν να παρέχουν ένα μη επικριτικό περιβάλλον για τα παιδιά ώστε να εξασκήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Επιπλέον, οι σκύλοι μπορούν να προσφέρουν αισθητηριακή διέγερση, συμβάλλοντας στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Οι διαφορετικές υφές της γούνας ενός σκύλου, ο ήχος του γαβγίσματός του και η μυρωδιά των ποδιών του μπορούν να διεγείρουν τις αισθήσεις ενός παιδιού. Αυτές οι αισθητηριακές εισροές βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες αισθητηριακής επεξεργασίας τους και ενισχύουν τη συνολική γνωστική τους ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζώα θεραπείας σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για να βοηθήσουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες να βελτιώσουν τις γνωστικές τους ικανότητες.

Πιθανοί κίνδυνοι και προφυλάξεις

Ενώ τα οφέλη από την υιοθεσία ενός σκύλου είναι σημαντικά, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Οι γονείς θα πρέπει να επιβλέπουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών και σκύλων για την αποφυγή ατυχημάτων ή τραυματισμών.

Είναι ζωτικής σημασίας να διδάσκονται τα παιδιά πώς να αλληλεπιδρούν υπεύθυνα και με ασφάλεια με τους σκύλους, συμπεριλαμβανομένου του σωστού χειρισμού και του σεβασμού των ορίων. Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδεύονται στα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος αισθάνεται άβολα ή φοβισμένος και πώς να αντιδρούν κατάλληλα.

Επίσης, ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν αλλεργίες ή άσθμα που προκαλούνται από το τρίχωμα του σκύλου, οπότε είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές ανησυχίες για την υγεία. Πριν φέρετε έναν σκύλο σε ένα νοικοκυριό με παιδιά, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι κανένα μέλος της οικογένειας δεν έχει αλλεργίες ή ευαισθησίες στους σκύλους.

Η τακτική περιποίηση, ο καθαρισμός και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των αλλεργιογόνων στο σπίτι. Εάν ένα παιδί έχει αλλεργίες, συνιστάται η διαβούλευση με έναν επαγγελματία υγείας για να καθοριστεί η καλύτερη πορεία δράσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση