5 συνήθειες που οδηγούν στην αποβολή του μαγνησίου από το σώμα

Το μαγνήσιο, ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό. Συμμετέχει ενεργά σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, ρυθμίζοντας επιμελώς τα επίπεδα ενέργειας, τη λειτουργία του νευρικού και

5 συνήθειες που οδηγούν στην αποβολή του μαγνησίου από το σώμα

Το μαγνήσιο, ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό. Συμμετέχει ενεργά σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, ρυθμίζοντας επιμελώς τα επίπεδα ενέργειας, τη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος και την υγεία των οστών. Ο ρόλος του ως βασικό συστατικό στο σώμα μας είναι τεράστιος. Έχει χαρακτηριστεί εύστοχα ως η “σπίθα της ζωής”.

Εμπλέκεται βαθιά στη δέσμευση ορμονών, στη σηματοδότηση νευροδιαβιβαστών και στη σύνθεση πρωτεϊνών. Ο ρόλος του στη διατήρηση της υγείας επεκτείνεται στη συστολή των μυών, στη διατήρηση του αγγειακού τόνου και στην προαγωγή της υγείας των οστών. Ένα παράδειγμα του κρίσιμου ρόλου του μπορεί να παρατηρηθεί στην καρδιά, όπου το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ρυθμού και στην πρόληψη της μη φυσιολογικής πήξης του αίματος.

Advertisment

Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος. Υποστηρίζει την υγεία των νευρώνων και βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου.

Ωστόσο, παρά τον κρίσιμο ρόλο του, η ανεπάρκεια μαγνησίου δεν είναι ασυνήθιστη και συχνά παραβλέπεται. Μπορεί να εκδηλωθεί μέσω συμπτωμάτων όπως μυϊκές κράμπες, κόπωση και μειωμένη αθλητική απόδοση. Για παράδειγμα, οι αθλητές εμφανίζουν συχνά μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων και αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ανεπαρκών επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό τους.

Υπάρχουν 5 συνήθειές μας, που επηρεάζουν το μαγνήσιο στον οργανισμό μας και οδηγούν στην αποβολή του από το σώμα μας:

Advertisment

1. Υπερβολική Κατανάλωση Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαγνησίου μέσω της ουροποίησης, καθώς το αλκοόλ διεγείρει την ουροποιητική λειτουργία του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα αποβάλλει περισσότερο νερό και μαζί με αυτό το μαγνήσιο μέσα από τα νεφρά. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο περισσότερο μαγνήσιο μπορεί να χάνεται.

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει επίσης, την απορρόφηση του μαγνησίου από τον εντερικό σωλήνα, μειώνοντας τη διαθεσιμότητά του για τον οργανισμό.

Για να αντιμετωπίσει κάποιος αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να περιορίσει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και να διατηρεί έναν υγιή τρόπο ζωής που περιλαμβάνει την επαρκή κατανάλωση μαγνησίου μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων, αν απαιτείται.

2. Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Η καφεΐνη είναι ένα ψυχοδραστικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά ποτά και τρόφιμα, κυρίως στον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά. Αν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του μαγνησίου στο σώμα με τους εξής τρόπους:

Επειδή η καφεΐνη είναι επίσης ένα διουρητικό, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ουροποίηση, με αποτέλεσμα την απώλεια μαγνησίου μέσα από την ούρα.

Μπορεί ακόμη να επηρεάσει την απορρόφηση του μαγνησίου από τον εντερικό σωλήνα, μειώνοντας τη διαθεσιμότητά του στον οργανισμό.

Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την κατανάλωση καφεΐνης και άλλων ψυχοδραστικών ουσιών. Επίσης, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε σωστά, καθώς η ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των απωλειών μαγνησίου λόγω της καφεΐνης.

3. Υψηλή κατανάλωση αλατιού

Η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του μαγνησίου στον οργανισμό.
Το υψηλό αλάτι προκαλεί αυξημένη ουροποίηση, καθώς το νάτριο τραβάει το νερό μαζί του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μαγνησίου μέσω της ούρησης.

Μπορεί επίσης να ανταγωνιστεί το μαγνήσιο στην απορρόφησή του από τον εντερικό σωλήνα. Αυτό μπορεί να μειώσει τη διαθεσιμότητα του μαγνησίου για τον οργανισμό.

Για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα μαγνησίου και να αποφύγετε την απώλειά του λόγω υψηλής κατανάλωσης αλατιού, συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφών με πολύ αλάτι, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα, τυριά, αλμυρά σνακ και αλατισμένα κατεψυγμένα φαγητά. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως φρούτα, λαχανικά, φυσικές ξηροί καρποί, και ακόμη και κακάο.

4. Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ουροποίηση, καθώς η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να αυξήσει την ούρηση και, κατά συνέπεια, την απώλεια μαγνησίου μέσα από την ούρα.

Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ζάχαρης μπορεί επίσης να αυξήσει την ανάγκη για μαγνήσιο στον οργανισμό, καθώς η διαδικασία μετατροπής της ζάχαρης σε ενέργεια απαιτεί μαγνήσιο.

Για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να περιορίζεις την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης σε τροφές και ποτά. Επίσης, να επιλέγεις τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο για να καλύψεις τις αυξημένες ανάγκες σου.

5. Στρες και ανορεξία

Το υψηλό στρες μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του μαγνησίου στο σώμα. Κατά τη διάρκεια της στρεσογόνου κατάστασης, ο οργανισμός μπορεί να αποβάλλει περισσότερο μαγνήσιο μέσω της ούρησης, αυξάνοντας τις απώλειες του.

Οι άνθρωποι επίσης που υποφέρουν από ανορεξία μπορεί να παρουσιάζουν ανεπαρκή κατανάλωση τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις μαγνησίου και άλλων θρεπτικών ουσιών.

Για να αντιμετωπίσεις αυτήν τη συνήθεια, είναι σημαντικό να διατηρείς έναν υγιή τρόπο ζωής και να αντιμετωπίζεις το στρες με κατάλληλους τρόπους, όπως η άσκηση, η χαλάρωση, και η ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ανορεξίας.

Διαβάστε επίσης: Οι συνήθειες που αποβάλλουν τη βιταμίνη C από τον οργανισμό μας

Πηγές:

  • https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK50958/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση