Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου – Η Τέχνη του Πολέμου)

Ο Σουν Τζου, του οποίου το όνομα μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “Δάσκαλος Ήλιος”, ήταν Κινέζος στρατιωτικός στρατηγιστής, φιλόσοφος και συγγραφέας που γεννήθηκε περίπου το 544

Ο Σουν Τζου, του οποίου το όνομα μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “Δάσκαλος Ήλιος”, ήταν Κινέζος στρατιωτικός στρατηγιστής, φιλόσοφος και συγγραφέας που γεννήθηκε περίπου το 544 π.Χ. Αν και ελάχιστα είναι επιβεβαιωμένα για τη ζωή του, πιστεύεται ότι υπηρέτησε ως στρατηγός υπό τον βασιλιά Helü του Wu. Η πιο μόνιμη κληρονομιά του, ωστόσο, είναι ένα κείμενο γνωστό ως “Η Τέχνη του Πολέμου“, ένα εγχειρίδιο στρατιωτικής στρατηγικής και τακτικής που υπερβαίνει τις πολεμικές του καταβολές για να προσφέρει ιδέες για την ψυχολογία, τη διοίκηση και την καθημερινή ζωή. Τοποθετήσαμε το βιβλίο τελευταίο στην κατάταξη με τα 50 κορυφαία βιβλία αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης που αξίζει να διαβάσεις

Ο Σουν Τζου δεν ήταν απλώς ένας ακόμη στρατιωτικός διοικητής- ήταν ένας οραματιστής που προσέγγισε τον πόλεμο από ψυχολογική και στρατηγική άποψη. Οι τακτικές του συχνά στηρίζονταν λιγότερο στην ωμή βία και περισσότερο στην ευφυία του εχθρού. Ο θρύλος λέει ότι ο Σουν Τζου απέδειξε την κατανόηση της στρατιωτικής στρατηγικής του μέσω μιας έξυπνης δοκιμασίας που χρησιμοποίησε τις παλλακίδες του βασιλιά. Με την αποστολή να τις μετατρέψει σε μια πειθαρχημένη, στρατιωτική μονάδα, ο Σουν Τζου χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό πειθαρχίας, επικοινωνίας, ανταμοιβών και τιμωριών για να φέρει εις πέρας το έργο, εντυπωσιάζοντας τον βασιλιά Helü και κερδίζοντας την εύνοιά του.

Advertisment

Ο Σουν Τζου υποστήριζε τον λεπτομερή σχεδιασμό, την προετοιμασία και τη βαθιά κατανόηση των δυνάμεων και των αδυναμιών του καθενός και των αντιπάλων του. Πίστευε ότι η νίκη σε μια μάχη ξεκινούσε πολύ πριν από την πραγματική μάχη και ότι ένας έξυπνος στρατηγός μπορούσε να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς να χρειαστεί ποτέ να πολεμήσει.

Η σοφία του Σουν Τζου πηγαίνει πολύ πέρα από το πεδίο της μάχης, κατευθείαν στις αίθουσες συνεδριάσεων και στις κοινωνικές καταστάσεις του σήμερα. Αυτό που μας λέει είναι το εξής: Ο ισχυρότερος στην αίθουσα δεν είναι πάντα ο νικητής- είναι ο εξυπνότερος, ο πιο προετοιμασμένος, αυτός που καταλαβαίνει τόσο τους συμμάχους όσο και τους αντιπάλους. Τα μαθήματά του είναι ένα αριστούργημα στη στρατηγική και την προσαρμοστικότητα, δεξιότητες που είναι εξίσου χρήσιμες για την εξασφάλιση μιας επιχειρηματικής συμφωνίας ή την πλοήγηση στις κοινωνικές δυναμικές όπως και στις στρατιωτικές συγκρούσεις.

Στην ουσία, ο Σουν Τζου λέει: “Να είσαι ο σκακιστής, όχι το πιόνι. Προβλέψτε τις κινήσεις, ελέγξτε τη σκακιέρα και κάντε ματ στις προκλήσεις σας”.

Advertisment

Κάποια από τα κορυφαία του αποφθέγματα είναι τα παρακάτω:


1. “Η ύψιστη τέχνη του πολέμου είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς να πολεμήσεις”.
Η ύψιστη μορφή στρατηγικής είναι να νικήσετε τους αντιπάλους σας χωρίς καν να εμπλακείτε σε ανοιχτή σύγκρουση.

2. “Όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις βασίζονται στην εξαπάτηση”.
Η στρατηγική συχνά περιλαμβάνει τη δημιουργία ψευδαισθήσεων για την παραπλάνηση του εχθρού, αποκτώντας έτσι τακτικό πλεονέκτημα.

3. “Οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται καθώς αξιοποιούνται”.
Όταν εκμεταλλευτείτε μια ευκαιρία, θα σας ανοίξουν κι άλλες, δημιουργώντας μια δυναμική επιτυχίας.

4. “Αν γνωρίζεις τον εχθρό και γνωρίζεις τον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να φοβάσαι το αποτέλεσμα εκατό μαχών”.
Η κατανόηση τόσο των δικών σας δυνατοτήτων όσο και των δυνατοτήτων των αντιπάλων σας, σας επιτρέπει να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να φοβάστε λιγότερο τα αποτελέσματα.

5. “Η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που δεν απαιτεί μάχη”.
Μερικές φορές ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κερδίσετε είναι να αποφύγετε εντελώς τη σύγκρουση, διατηρώντας έτσι τους πόρους και το ηθικό.

6. “Οι νικητές πολεμιστές κερδίζουν πρώτα και μετά πηγαίνουν στον πόλεμο, ενώ οι ηττημένοι πολεμιστές πηγαίνουν πρώτα στον πόλεμο και μετά προσπαθούν να κερδίσουν”.
Η επιτυχία ξεκινά με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την προετοιμασία και όχι με το να βιάζεστε να αναλάβετε δράση χωρίς σχέδιο.

7. “Όταν περικυκλώνεις έναν στρατό, άφησε μια έξοδο ελεύθερη. Μην πιέζετε πολύ έναν απελπισμένο εχθρό”.
Όταν ο εχθρός σας δεν έχει διέξοδο, θα πολεμήσει μέχρι θανάτου, γεγονός που τον καθιστά πιο επικίνδυνο. Να αφήνετε πάντα περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

8. “Ο στρατηγός που κερδίζει τη μάχη κάνει πολλούς υπολογισμούς στο ναό του πριν από τη μάχη”.
Οι επιτυχημένες στρατηγικές βασίζονται σε λεπτομερή σχεδιασμό και υπολογισμούς που γίνονται πολύ πριν από την πραγματική εμπλοκή.

10. “Στον πόλεμο, ο τρόπος είναι να αποφεύγεις ό,τι είναι δυνατό και να χτυπάς ό,τι είναι αδύναμο”.
Εντοπίστε τις αδυναμίες του αντιπάλου σας και επικεντρώστε τις προσπάθειές σας εκεί, αποφεύγοντας παράλληλα τα δυνατά του σημεία.

Σε επόμενο άρθρο θα επανέλθουμε με το πώς η Τέχνη του Πολέμου χρησιμοποιείται στις σπουδαιότερες διαπραγματεύσεις, από απλές εταιρείες έως πολυεθνικούς κολοσσούς και κράτη.

Έως τότε όμως, να θυμάστε, μην γίνεστε το πιόνι, να είστε πάντα ο σκακιστής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να “διαβάσεις” ένα άτομο σαν βιβλίο | 5 απλές τεχνικές
GoM-festival-youtube-cover
Είναι οι άνθρωποι που στολίζουν για τα Χριστούγεννα πιο ευτυχισμένοι;
WISDOM OF HAPPINESS fb cover 851x360 px2 (1)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση