Αργεντινή | Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν «χαμένο» προϊστορικό κόσμο σε υψόμετρο άνω των 3.500 μέτρων (βίντεο)

Επιστήμονες πραγματοποίησαν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, φτάνοντας σε μια απομακρυσμένη έρημο της Αργεντινής, σε υψόμετρο πάνω από 3.600 μέτρα, σε μια περιοχή χωρίς δρόμους. Στο

Αργεντινή | Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν «χαμένο» προϊστορικό κόσμο σε υψόμετρο άνω των 3.500 μέτρων!

Επιστήμονες πραγματοποίησαν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, φτάνοντας σε μια απομακρυσμένη έρημο της Αργεντινής, σε υψόμετρο πάνω από 3.600 μέτρα, σε μια περιοχή χωρίς δρόμους.

Στο οροπέδιο Puna de Atacama, μεταξύ αλυκών, ανακαλύφθηκε ένα σύστημα πράσινων λιμνοθαλασσών, που συγκροτούν ένα μοναδικό οικοσύστημα. Οι ερευνητές περιγράφουν αυτό το οικοσύστημα ως κάτι εντελώς ξένο και ασύγκριτο με οτιδήποτε έχουν δει ποτέ.

Advertisment

Αυτό το οικοσύστημα περιλαμβάνει δώδεκα λίμνες με καθαρά, ρηχά νερά και αλυκές, εκτεινόμενες σε περίπου 25 στρέμματα της ερήμου, όπως αναφέρεται.

Οι λιμνοθάλασσες αυτές φιλοξενούν μεγάλες κοινότητες βακτηρίων, οι οποίες δημιουργούν πολυεπίπεδους λόφους κατά την επέκτασή τους, όπως αναφέρει το livescience.

Προκαταρκτικές παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι αυτοί οι λόφοι μπορεί να είναι στρωματόλιθοι, περίπλοκες μικροβιακές κοινότητες με στρώματα πετρωμάτων, παρόμοιες με αυτές που υπήρχαν στην ιστορία της Γης, πριν από την εμφάνιση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα.

Advertisment

Ο γεωλόγος Brian Hynek, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε με έκπληξη ότι το τοπίο δεν μοιάζει με τίποτα που έχει δει ποτέ.

Σε σχετικό βίντεο παρουσιάζονται αυτές οι μυστηριώδεις λιμνοθάλασσες και η ζωή που αναπτύσσεται σε αυτές.

Ο Hynek παρατηρεί ότι αν η ζωή είχε εξελιχθεί στον Άρη, πιθανότατα θα έμοιαζε με αυτή την κατάσταση. Η μελέτη αυτών των σύγχρονων κοινοτήτων στη Γη θα μπορούσε να βοηθήσει στην εντόπιση παρόμοιων χαρακτηριστικών στους βράχους του Άρη.

Η ανακάλυψη αυτού του “χαμένου κόσμου” έγινε τυχαία, μέσω δορυφορικών εικόνων της ερήμου στη βορειοδυτική Αργεντινή. Οι ερευνητές οδήγησαν μέχρι το σημείο που τελείωνε ο δρόμος και στη συνέχεια περπάτησαν, φτάνοντας τελικά στο εντυπωσιακό αυτό τοπίο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση