,

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι βρήκαν το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο!

Το μυστικό για έναν τέλειο εσπρέσο αποκαλύφθηκε από μια ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η προσθήκη νερού στους κόκκους καφέ πριν από την

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι βρήκαν το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο!

Το μυστικό για έναν τέλειο εσπρέσο αποκαλύφθηκε από μια ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η προσθήκη νερού στους κόκκους καφέ πριν από την άλεση είναι καθοριστική. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, το νερό μειώνει την τριβή και τον στατικό ηλεκτρισμό που δημιουργείται κατά την άλεση, βελτιώνοντας έτσι τη γεύση του καφέ.

Ο Christopher Hendon, αναπληρωτής καθηγητής χημείας, τόνισε ότι αυτή η πρακτική μπορεί να αλλάξει δραματικά την ένταση και την ποιότητα των γεύσεων στον εσπρέσο. Η μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Matter, εξέτασε επίσης τις επιδράσεις του ηλεκτρισμού στη γεύση του καφέ, συνεργαζόμενη με ειδικούς στις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Advertisment

Ο Joshua Méndez Harper, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Μηχανικής Υπολογιστών, έκανε μια παραλληλία μεταξύ του φαινομένου της τριβής στο μάγμα κατά τις ηφαιστειακές εκρήξεις και της τριβής των κόκκων καφέ κατά την άλεση.

Η έρευνα επίσης πραγματοποίησε μετρήσεις σε διάφορες ποικιλίες καφέ, ανεξαρτήτως της προέλευσης, του χρώματος του καβουρδίσματος ή της επεξεργασίας τους (συμπεριλαμβανομένων του ντεκαφεϊνέ και του αρωματισμένου καφέ), διαπιστώνοντας ότι αυτοί οι παράγοντες δεν επηρεάζουν την ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την άλεση.

Αυτό το φαινόμενο, που εντοπίστηκε στην έρευνα, αποκαλύπτει τη σημασία της πρόσθεσης νερού πριν την άλεση. Το νερό λειτουργεί ως ένα είδος “στατικού ανασταλτικού”, μειώνοντας τον ηλεκτρισμό που παράγεται κατά τη διαδικασία της άλεσης και επομένως μειώνει τη συσσώρευση των σωματιδίων στον μύλο. Αυτό οδηγεί σε μια πιο ομοιόμορφη και λεπτή άλεση, αποτέλεσμα που είναι κρίσιμο για την παραγωγή ενός πιο γεμάτου και έντονου εσπρέσο.

Advertisment

Η μελέτη ανέδειξε επίσης τη σημασία της επιλογής των κόκκων καφέ και των μεθόδων επεξεργασίας τους. Αν και η προσθήκη νερού βελτιώνει τη γεύση, οι ερευνητές τόνισαν ότι η ποιότητα των κόκκων και ο τρόπος καβουρδίσματος επηρεάζουν επίσης σημαντικά την τελική γεύση του καφέ.

Αυτή η διαπίστωση έχει μεγάλη σημασία για την καφεβιομηχανία και τους λάτρεις του καφέ παγκοσμίως, καθώς προσφέρει μια νέα προοπτική στην τεχνική της παρασκευής του εσπρέσο. Με αυτή την ανακάλυψη, οι baristas και οι παραγωγοί καφέ μπορούν να πειραματιστούν με διαφορετικές τεχνικές άλεσης και προετοιμασίας για να παράγουν ένα ακόμα πιο νόστιμο και πλούσιο εσπρέσο, βελτιώνοντας την εμπειρία των καταναλωτών και αναδεικνύοντας νέες γεύσεις και αρώματα από τον κόσμο του καφέ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση