, ,

Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Η σκέψη σας μεταπηδάει από τη μια ανησυχία στην άλλη, ενώ για κάθε πρόβλημα που επιλύετε ένα νέο αναδύεται στην επιφάνεια. «Μακάρι να ένιωθα

Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Η σκέψη σας μεταπηδάει από τη μια ανησυχία στην άλλη, ενώ για κάθε πρόβλημα που επιλύετε ένα νέο αναδύεται στην επιφάνεια. «Μακάρι να ένιωθα πιο γαλήνιος» συλλογίζεστε. Κλείνετε τα μάτια και φέρνετε στο νου σας διάφορες εικόνες. Tώρα περιφέρεστε σε ένα ολόλευκο, μινιμαλίστικο διαμέρισμα και αμέσως μετά γίνεστε μοναχός, που εξασκεί τη σιωπή του.

Έχετε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί εάν το ζεν αποτελεί έναν όρο με πολύ βαθύτερο νόημα από εκείνο που συνηθίζετε να του προσδίδετε; Υπάρχει, άραγε, τρόπος να κατακτήσετε την πολυπόθητη εσωτερική πληρότητα;

Advertisment

Στο βιβλίο Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν από τις Εκδόσεις Διόπτρα, ο συγγραφέας James Norbury σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό πνευματικό ταξίδι, ικανό να αλλάξει τη ζωή σας με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο. Ιδέες και ιστορίες του Ζεν καθίστανται προσβάσιμες και χρήσιμες στην καθημερινότητά σας, προσφέροντας σας την ευκαιρία να αναθεωρήσετε όσες παγιωμένες πεποιθήσεις στέκονται εμπόδια στην εξέλιξή σας.

Μια συναρπαστική ξενάγηση στη Χώρα του Ζεν

Ο ξεχωριστός Γάτος της ιστορίας μας σας προσκαλεί να τον ακολουθήσετε στη ξεχωριστή περιπέτεια αναζήτησης του δέντρου που χαρίζει την απόλυτη γαλήνη. Είστε έτοιμοι να αφήσετε πίσω σας την πολύβουη πόλη;

Ίσως διστάζετε να ξεκινήσετε. «Πού χρόνος να ετοιμάσω τις αποσκευές μου», «Καλύτερα σε λίγους μήνες, για να αποταμιεύσω περισσότερα χρήματα», «Αργότερα, που θα έχω συνέλθει από το διαζύγιό μου» μουρμουρίζετε. Όμως ακόμη και αν τα πόδια σας τρέμουν από τον φόβο, πρέπει να ξεκινήσετε.

Advertisment

Μην καρτερείτε τις ιδανικές συνθήκες. Κάντε απλώς το πρώτο βήμα, που θα φέρει και τα επόμενα. Η ζωή δεν περιμένει, να θυμάστε. «Ποιο μονοπάτι να ακολουθήσω;» αναρωτιέστε τώρα. Το δικό σας!
Οι πράξεις εμπνέουν και οι δυσκολίες διδάσκουν

Καθώς προχωράτε, ανακαλύπτετε πως οι πράξεις στέκονται ικανές να εμπνεύσουν τους γύρω σας. Το ειλικρινές χαμόγελο που χαρίσατε στην πωλήτρια του σούπερ μάρκετ, της έφτιαξε τη μέρα και το πηγαίο μπράβο που είπατε στον νεαρό σας υπάλληλο έβαλε το λιθαράκι της μετέπειτα λαμπρής του πορείας.

Συνεχίστε να προχωράτε. «Ουφ, έστριψα αριστερά, ενώ ήθελα να πάω δεξιά» μεμψιμοιρείτε. Βρίσκεστε πλέον σε ένα μέρος που φαντάζει αφιλόξενο, ακόμη και τρομαχτικό, εκ πρώτης όψεως. Διαθέτει, όμως και μια κρυμμένη μαγεία που αν τολμήσετε να την εξερευνήσετε, τότε το σκοτάδι θα μεταμορφωθεί σε ομορφιά και ο φόβος σε θαυμασμό.

Γιατί τελικά, η ζωή πάντα κάτι προσπαθεί να σας διδάξει. Συλλογιστείτε, για παράδειγμα, τον στρυφνό προϊστάμενό σας, που σας σας βοήθησε να εξασκήσετε την τέχνη της αυτοσυγκράτησης και τον οργισμένο έφηβο γιο σας που σας έμαθε πως η αγάπη προϋποθέτει την κατανόηση.

Μην χάνετε, λοιπόν, την ψυχραιμία σας στις δυσκολίες, αφού η νίκη μπορεί να σας περιμένει στη επόμενη γωνία. Σήμερα, ο κόσμος σας γκρεμίστηκε συθέμελα, καθώς απολυθήκατε από τη δουλειά σας και χωρίσατε με τον σύντροφό σας.

Αύριο, όμως, πιθανόν να βρείτε μια δουλειά που ευθυγραμμίζετε απόλυτα με τις επιθυμίες σας και έναν σύντροφο που συντονίζεται πλήρως με τη μελωδία της καρδιάς σας. Γιατί μερικές φορές αυτό που μας φαίνεται κακό καταλήγει σε καλό και το εμπόδιο γίνεται το μονοπάτι.

Η φιλία αποτελεί μαγεία

Στο ταξίδι σας χρειάζεστε καλούς φίλους. Επιλέξτε εκείνους που βγάζουν στην επιφάνεια τον καλό σας εαυτό, όσους σας αποδέχονται για ό,τι ακριβώς είστε και σας ενθαρρύνουν για τις μεγαλειώδεις υπερβάσεις και τους ανείπωτους θριάμβους σας.

Η φιλία, άλλωστε, είναι το σταθερό χέρι που σας σώζει από την πτώση, η αγκαλιά που μετατρέπεται στο καταφύγιό σας σε δύσκολους καιρούς και η κραυγή ενθουσιασμού που συνοδεύει τις χαρές σας.
Και αν αισθάνεστε πως κανείς δεν σας καταλαβαίνει, μπορείτε απλώς να γίνετε η καλύτερη παρέα του εαυτού σας. Αγαπήστε το ιδιαίτερο δυναμικό σας και τότε θα έχετε για πάντα δίπλα σας έναν πιστό συνοδοιπόρο.

Η καλύτερη στιγμή είναι το «τώρα»

«Μακάρι να ήμουν πιο νέος, σαν τον γείτονα μου» «Τι ωραία που θα ήταν να γινόμουν τόσο ισχυρός όσο ο διευθυντής μου», «Πόσο θα μου άρεσε να κατοικώ στην εξοχή», «Άντε να μεγαλώσουν τα παιδιά, να ηρεμήσω», μονολογείτε συχνά.

Αντί, όμως, να εύχεστε η στιγμή να τελειώσει, με την προσδοκία πως η επόμενη θα αποδειχτεί καλύτερη, γιατί δεν μετατρέπεται κάθε σας μέρα σε μια γιορτή; Νιώστε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε και σύντομα θα αποκτήσετε και αυτά που ονειρεύεστε.

Περιπλανιέστε στη φύση; Υπέροχα! Μυρίστε το χώμα ύστερα από τη βροχή, θαυμάστε τα ανθισμένα δέντρα και ακούστε με δέος το τιτίβισμα των πουλιών. Και αν τώρα βρίσκεστε σε μια αίθουσα χορού, γιατί δεν αφήνεστε ολοκληρωτικά στον ρυθμό της μελωδίας; Χορέψτε λες και κανείς δεν σας βλέπει! Χορέψτε γιατί η ζωή είναι μια γοητευτική ντάμα που ξεγλιστρά από τα χέρια μας γρήγορα.
Η ζωή ανταμείβει τις ευγενικές καρδιές

Μη λησμονείτε πως είστε εντάξει όπως ακριβώς είστε και πως κάθε στιγμή αποτελεί ένα μοναδικό μέρος στον κόσμο. Όταν ο νους σας περιπλανιέται σε σκέψεις, απλώς σιωπήστε και αφουγκραστείτε το νερό της λίμνης: αυτόματα το παρελθόν, το μέλλον και κάθε ανησυχία θα υποχωρήσουν και εσείς θα έρθετε σε επαφή με τη γαλήνη που κατοικεί μέσα σας.

Πάντοτε να φέρεστε με σεβασμό στον διπλανό σας. Είναι οι αδύναμοι εκείνοι που βρυχώνται και οι απειλές τους τούς προσφέρουν μονάχα μια πρόσκαιρη και κούφια νίκη. Αντί, λοιπόν, να επιδιώκετε να επικρατήσετε έναντι των άλλων, συμμαχήστε μαζί τους.

Στηρίξτε τους. Δείξτε καλοσύνη και αφήστε τη ζωή να σας ανταμείψει για την ευγενική σας καρδιά. Θυμηθείτε πως οποιοδήποτε άνθρωπος έρχεται στον δρόμο σας, κάτι σας διδάσκει και πως τα μικρά που αγνοείτε είναι και εκείνα που θα έπρεπε να τους είχατε δώσει τη μεγαλύτερη σημασία.
Μια μοναδική ιστορία πνευματικής ενηλικίωσης

Ο James Norbury στο εξαιρετικά εικονογραφημένο Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν από τις Εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλεί στην εξερεύνηση της ίδιας της ζωής, καθιστώντας σας κοινωνούς μιας ανεξάντλητης πηγής σοφίας.

Μια ιστορία πνευματικής ενηλικίωσης ενός γηραιού γάτου ζωντανεύει στις σελίδες σας και καθώς το ταξίδι οδεύει στο τέλος του, εσείς συνειδητοποιείτε πως ο σκοπός του ήρωα ουδέποτε ήταν να βρει το δέντρο της απόλυτης γαλήνης, αλλά να μάθει και να μοιραστεί τη γνώση του με τα άλλα ζώα.
Και τώρα ευχαριστείτε τον Γάτο, που σας δίδαξε όσα οι λέξεις αδυνατούν να εξηγήσουν. Πια καλά το ξέρετε πως το μυστικό για μια όμορφη ζωή βρίσκεται στη λάσπη και τη ζωή, στην ίδια σας την ψυχή και στην πολύβουη πόλη που αφήσατε πίσω.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τα γράμματα της αγάπης: Ένα βιβλίο-ύμνος στην αγάπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση