,

Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από περισσότερα από 18.000 άτομα με μέση ηλικία 75 ετών.

Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Νέα έρευνα αναφέρει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, φέρουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και βραδύτερη γνωστική έκπτωση εάν διαγνωστούν με άνοια.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αν και βρήκαν μια σχέση, τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων τριγλυκεριδίων και της άνοιας, ούτε θα πρέπει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο διαλογής.

Advertisment

Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει, επειδή η διατήρηση της πνευματικής ευφυΐας και της σωματικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής.

Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ ενός τύπου λίπους στο σώμα και της άνοιας – μια σύνδεση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση του ρυθμού της γνωστικής έκπτωσης στα άτομα με την πάθηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Neurology, έκδοση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Advertisment

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από περισσότερα από 18.000 άτομα με μέση ηλικία 75 ετών και χωρίς προηγούμενη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ ή οποιουδήποτε άλλου τύπου άνοιας. Κατά τη διάρκεια 6 και 12 ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές ανέλυσαν τη χοληστερόλη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων (ο πιο κοινός τύπος λίπους στο σώμα).

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, 823 εμφάνισαν άνοια κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 ετών και 2.778 είχαν διαγνωστεί με την πάθηση μετά από 12 χρόνια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα τελικά δεδομένα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων σχετίζονταν με βραδύτερη γνωστική έκπτωση στους συμμετέχοντες που εμφάνισαν άνοια.

Πρόσθεσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας εξ αρχής, αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι τα υψηλότερα αυτά επίπεδα προλαμβάνουν την άνοια.

“Τα ευρήματά μας αποτέλεσαν έκπληξη για εμάς”, δήλωσε στο Medical News Today ο Dr. Zhen Zhou, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής χρόνιων ασθενειών και γήρανσης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

“Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η μελέτη μας επικεντρώθηκε μόνο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων που αναλύσαμε ήταν από τα τελευταία χρόνια της ζωής τους και όχι από τη μέση ηλικία”, πρόσθεσε η Zhou. “Στα ηλικιωμένα άτομα, τα επίπεδα αυτά είναι επιρρεπή σε διακυμάνσεις και επηρεάστηκαν από τη διατροφική κατάσταση και την υποκείμενη νόσο, ενώ οι μετρήσεις στη μέση ηλικία συνδέονται περισσότερο με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο”.

Η Zhou σημείωσε ότι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων φέρουν τους δικούς τους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για σοβαρές παθήσεις όπως η παγκρεατίτιδα και η καρδιακή νόσος.

Η σχέση μεταξύ τριγλυκεριδίων και άνοιας

Η μελέτη δεν εμβάθυνε στους ακριβείς μηχανισμούς που παίζουν ρόλο μεταξύ των τριγλυκεριδίων και της γνωστικής ικανότητας, αλλά η σύνδεση μπορεί να έγκειται στο γεγονός ότι τα τριγλυκερίδια αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των διαιτητικών λιπών που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.

Η Zhou δήλωσε ότι περαιτέρω εμπεριστατωμένες μελέτες θα μπορούσαν να καθορίσουν αν υπάρχει άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των τριγλυκεριδίων και της άνοιας ή της γνωστικής έκπτωσης.

“Εάν υπάρχει σχέση, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα ενημερώσουν περαιτέρω για πιθανές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας”, δήλωσε. “Εάν δεν υπάρχει άμεση σχέση, οι μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν άλλους παράγοντες που συμβάλλουν, όπως ο τρόπος ζωής, οι ιατρικές παθήσεις ή η γενετική. Μήπως παράγοντες όπως ο υποσιτισμός οδηγούν τόσο σε χαμηλά τριγλυκερίδια όσο και σε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας; Αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να εξετάσει η μελλοντική έρευνα”.

Όπως επισημαίνει η Zhou, η έρευνα αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθοδήγηση μελλοντικών μελετών και να προωθήσει την κατανόηση των μηχανισμών που παίζουν ρόλο όσον αφορά την άνοια, αλλά προειδοποίησε κατά της χρήσης των επιπέδων τριγλυκεριδίων ως εργαλείο διαλογής για την άνοια.

Η άνοια είναι μια δύσκολη κατάσταση για τη διάγνωση

Η άνοια είναι ένας όρος ομπρέλα που αναφέρεται σε διάφορους τύπους γνωστικής έκπτωσης, με τη νόσο Αλτσχάιμερ να είναι η πιο κοινή.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπάρχουν σχεδόν 6 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς άνοσες και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε 14 εκατομμύρια μέχρι το 2060.

Λόγω αυτών των αριθμών, είναι αρκετά συνηθισμένο για τους ανθρώπους να έχουν εμπειρία από πρώτο χέρι με αυτή την πάθηση – είτε επηρεάζει έναν γονέα, είτε έναν φίλο, είτε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο.

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία στον ορίζοντα για την άνοια, καθώς εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά με ιατρική συμβουλή και υποστήριξη, οι ειδικοί λένε ότι είναι δυνατή η διάγνωση και στη συνέχεια η διαχείρισή της.

Ο Dr. Jason Krellman, αναπληρωτής καθηγητής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εξήγησε στο Medical News Today ότι, ενώ η λήθη είναι κάτι σύνηθες με τη γήρανση, η άνοια αναφέρεται σε πιο σοβαρές μορφές γνωστικής εξασθένησης που εμποδίζουν ένα άτομο να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

“Το να ξεχνάμε μικρές λεπτομέρειες και να είμαστε πιο αργοί στο να θυμόμαστε ονόματα μπορεί να είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη φυσιολογική γήρανση”, δήλωσε ο Krellman. “Φυσικά, οι άνθρωποι δεν μεταπίπτουν από μια κατάσταση πλήρους γνωστικής υγείας σε άνοια εν μία νυκτί. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία συχνά διαρκεί αρκετά χρόνια. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος ή/και οι κοντινοί του άνθρωποι ανησυχούν ότι τα γνωστικά του κενά είναι κάτι περισσότερο από μια περιστασιακή, εξηγήσιμη ενόχληση, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του, ο οποίος θα τον βοηθήσει να αποφασίσει εάν ενδείκνυται η επίσκεψη σε έναν ειδικό”.

Πώς να βοηθήσετε κάποιον με άνοια

Εάν ένα ηλικιωμένο άτομο διαγνωστεί με άνοια, θα χρειαστεί βοήθεια και υποστήριξη από τα αγαπημένα του πρόσωπα καθώς η ασθένειά του εξελίσσεται.

Οι ειδικοί λένε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη, καθώς τα φάρμακα για την επιβράδυνση της εξέλιξής της είναι πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Dr. Theodore Strange, αντιπρόεδρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Northwell Health και αντιπρόεδρος ιατρικών λειτουργιών στο Staten Island University Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Medical News Today ότι, μετά τη διάγνωση, είναι σημαντικό για ένα άτομο να παραμείνει σωματικά και ψυχικά υγιές.

“Νομίζω ότι η δραστηριότητα και το να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους, είναι το κλειδί”, εξήγησε ο Strange. “Η σωστή διατροφή, η αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα, αυτά είναι τα πράγματα που συνιστώ”.

“Σκεφτείτε το σαν άσκηση του εγκεφάλου: λύστε σταυρόλεξα, παίξτε παιχνίδια μνήμης, κοιτάξτε παλιές φωτογραφίες”, συμβούλευσε.

Ο Strange είπε επίσης ότι η παρακολούθηση της ανεπάρκειας βιταμινών και της λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουν τα άτομα με άνοια στην καλύτερη δυνατή πορεία.

“Ψάχνουμε συνεχώς να επιβραδύνουμε την εξέλιξη και ελπίζουμε ότι μια μέρα θα υπάρξει η έρευνα που θα βγει και θα μας βοηθήσει να τη σταματήσουμε”, είπε. “Νομίζω ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε να αντισταθμίζουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με την άνοια”.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com/articles/higher-levels-of-triglycerides-linked-to-lower-risk-of-dementia

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση