, ,

Μιλάτε στο κατοικίδιό σας; Επιστήμονες λένε ότι είναι σημάδι ευφυίας

Του μιλάτε στη βόλτα, στον κτηνίατρο και στο σπίτι όπου εκεί του πιάνετε κανονική κουβέντα…Εάν έχετε κατοικίδιο ζώο, είναι πιθανό να σας έχουν χαρακτηρίσει

Μιλάτε στο κατοικίδιό σας; Επιστήμονες λένε ότι είναι σημάδι ευφυίας

Του μιλάτε στη βόλτα, στον κτηνίατρο και στο σπίτι όπου εκεί του πιάνετε κανονική κουβέντα…
Εάν έχετε κατοικίδιο ζώο, είναι πιθανό να σας έχουν χαρακτηρίσει “τρελούς” οι φίλοι σας ή και άλλοι για τον τρόπο που του μιλάτε. Συνηθίζετε να το αποκαλείτε με χαριτωμένα υποκοριστικά και συχνά είναι το πρώτο που χαιρετάτε το πρωί και το βράδυ. Παρόλο που αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση όταν άλλοι είναι παρόντες, οι έρευνες δείχνουν ότι το να μιλάτε στο κατοικίδιό σας όπως σε έναν άνθρωπο είναι ένδειξη ευφυΐας.

Οι έρευνες

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανατρέπει την παλιά άποψη ότι το να μιλάμε σε μη ανθρώπινες οντότητες ή αντικείμενα είναι σημάδι ανοησίας. Αντίθετα, αυτή η συμπεριφορά αποδεικνύει μια πιο ανεπτυγμένη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό είναι μέρος της διαδικασίας του ανθρωπομορφισμού.

Advertisment

Ο ανθρωπομορφισμός είναι η διαδικασία όπου αναθέτουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συναισθήματα ή προθέσεις σε αντικείμενα ή ζωντανά πλάσματα. Αυτή η ικανότητα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευφυείς. Ο ανθρωπομορφισμός είναι μια περίπλοκη και ενδιαφέρουσα έννοια, που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης.

Στο Χάρβαρντ διενεργήθηκε μια ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο “Cuteness And Disgust: The Humanizing and Dehumanizing Effects of Emotion”, η οποία υποδεικνύει ότι άτομα που συνομιλούν με τα κατοικίδια τους συχνά τείνουν να είναι πιο νοήμονες. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να συνδέεται με αυξημένη νοητική ικανότητα.

Τι συμβαίνει στο κατοικίδιο όταν του μιλάμε;

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο ανθρωπομορφισμός ενισχύει τη νοημοσύνη των κατοικίδιων. Η επικοινωνία με τα ζώα βοηθά τα τελευταία να ερμηνεύουν καλύτερα τα λόγια και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Μια άλλη μελέτη, δημοσιευμένη στο Journal of Scientific, αναφέρει ότι τα ζώα συμμερίζονται συχνά τα συναισθήματα των κηδεμόνων τους, όπως την ευτυχία ή την κατάθλιψη. Επιπρόσθετα, το να μιλάμε στα κατοικίδια μας προσφέρει και θεραπευτικά οφέλη για εμάς τους ίδιους.

Advertisment

Οι άνθρωποι επικοινωνούν με τα κατοικίδια τους για ποικίλους λόγους. Αρχικά, μπορεί να επιδιώκουν απλή επικοινωνία μέσω βασικών εντολών. Επίσης, το να μιλάμε στα ζώα βοηθά στη δημιουργία ενός δυνατού δεσμού μεταξύ κηδεμόνα και κατοικίδιου, ενισχύοντας την ευτυχία και προσφέροντας συναισθηματική υποστήριξη. Οι συζητήσεις με τα ζώα μπορούν να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση και την κατανόηση των συμπεριφορών τους, και συχνά προσφέρουν ένα αίσθημα υπευθυνότητας και φροντίδας.

Συμπέρασμα

Ο διάλογος με τα ζώα είναι μια συνηθισμένη και φυσική πρακτική. Προσφέρει πλεονεκτήματα τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, όπως η βελτίωση της επικοινωνίας, η εκπαίδευση, η ανακούφιση από το άγχος και η απόλαυση της συντροφικότητας. Το να μιλάς στα κατοικίδιά σου είναι μια ενέργεια που δείχνει ευφυΐα και εξέλιξη, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμπλουτιστική τόσο για το άτομο όσο και για το ζώο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση