,

Σκλήρυνση κατά πλάκας | Ελπίδες για θεραπεία από φάρμακο που επιδιορθώνει την κατεστραμμένη μυελίνη

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, μια πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, προκαλεί επιπτώσεις κυρίως στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αυτή η νόσος είναι χαρακτηρισμένη

Σκλήρυνση κατά πλάκας | Ελπίδες για θεραπεία από φάρμακο που επιδιορθώνει την κατεστραμμένη μυελίνη

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, μια πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, προκαλεί επιπτώσεις κυρίως στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αυτή η νόσος είναι χαρακτηρισμένη από μια σειρά από εξαντλητικά συμπτώματα, όπως δυσκολίες στον συντονισμό των κινήσεων, μυϊκή αδυναμία και κατάθλιψη.

Η βασική αιτία της νόσου συνδέεται με την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μυελίνη, την προστατευτική ουσία που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, προκαλώντας την καταστροφή της.

Advertisment

Σε μια σημαντική εξέλιξη, ερευνητές ανέπτυξαν ένα καινοτόμο φάρμακο μικρού μορίου για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αυτό το φάρμακο δεν μειώνει μόνο τα συμπτώματα, αλλά επίσης φαίνεται να επιδιορθώνει την κατεστραμμένη μυελίνη σε ζωικά μοντέλα, προσφέροντας νέες ελπίδες στους πάσχοντες.

Προηγούμενη έρευνα από τη Δρ. Φανγκ Λιου και την ομάδα της ανακάλυψε ένα νέο φαρμακευτικό στόχο για αυτή τη νόσο. Προχωρώντας, η ομάδα δημιούργησε ένα φάρμακο που απέδειξε την αποτελεσματικότητά του σε δύο διαφορετικά ζωικά μοντέλα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η νέα μελέτη προσέγγισε την ασθένεια με μια εντελώς νέα μέθοδο, στοχεύοντας στο σύστημα του γλουταμινικού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φάρμακο μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα και επιδιόρθωσε τη μυελίνη.

Advertisment

Η Δρ. Λιου δήλωσε ότι η ένωση είχε εκπληκτικά αποτελέσματα στην ανάκτηση της μυελίνης και της κινητικής λειτουργίας στα μοντέλα, εκφράζοντας ελπίδες για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων στην κλινική πρακτική.

Από την άλλη πλευρά, ο Δρ. Ίαν Γκρέιγκ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν εργάζονται για τη μετατροπή των μορίων που ανακάλυψε η Δρ. Λιου σε προηγμένα φαρμακευτικά μόρια.

Ο Γουόλτ Κόστιτς, επικεφαλής του προγράμματος Fast Forward, εξέφρασε ενθουσιασμό για την εξέλιξη αυτής της νέας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Οι επόμενοι στόχοι στην ανάπτυξη του φαρμάκου περιλαμβάνουν περαιτέρω προκλινική έρευνα και διερεύνηση της ασφάλειας και σταθερότητάς του. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν καταθέσει αίτηση για ευρεσιτεχνία και αναζητούν βιομηχανικούς εταίρους για περαιτέρω ανάπτυξη.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση