Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα

Σκέφτεστε να δοκιμάσετε την έκθεση σε παγωμένο νερό; Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι; Ο Andrew Huberman, καθηγητής νευροβιολογίας και οφθαλμολογίας στο

Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα

Σκέφτεστε να δοκιμάσετε την έκθεση σε παγωμένο νερό; Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι; Ο Andrew Huberman, καθηγητής νευροβιολογίας και οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και γνωστός podcaster, μας δίνει τη δική του λίστα με τα «ναι» και τα όχι».

Η έκθεση σε παγωμένο νερό, είτε είναι ένα κρύο ντους είτε βύθιση σε παγωμένο νερό, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής. Σύμφωνα με μελέτες, η πρακτική αυτή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας: η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η μείωση του στρες, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η αύξηση της εγρήγορσης και η μείωση μυϊκών φλεγμονών είναι από τις σημαντικότερες.

Advertisment

Χρειάζεται, ωστόσο, να είμαστε προσεκτικοί, και να είμαστε σε επικοινωνία με τον γιατρό μας, καθώς από λανθασμένη εξάσκηση μπορούν να προκύψουν και προβλήματα (υποθερμία ή και καρδιοαναπνευστική δυσλειτουργία λόγω του αρχικού σοκ στον οργανισμό).

Τι θα ήταν, λοιπόν, καλό να προσέξουμε ξεκινώντας; Ο δρ Andrew Huberman, δημιουργός της σειράς podcast Huberman Lab, δίνει τις παρακάτω συμβουλές, προκειμένου να παραμένουμε ασφαλείς στο παγωμένο νερό και να κερδίζουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Αν απεχθάνεστε το παγωμένο νερό, θα έχετε τα μεγαλύτερα οφέλη

Αν δεν θέλετε με τίποτα να έρθετε σε επαφή με παγωμένο νερό, αν στο μυαλό σας φαντάζει σαν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία, τότε δοκιμάστε το. «Αυτή η οξεία αύξησης αδρεναλίνης που προκαλείται, αυτός ο πόνος, είναι που αυξάνει στη συνέχεια την αντοχή σας στον πόνο», λέει ο Huberman.

Advertisment

Μην μένετε πολλή ώρα

Έντεκα μόλις λεπτά έκθεσης στο κρύο νερό την εβδομάδα είναι αρκετά για να πετύχουμε την θερμογένεση του καφέ λίπους, που οδηγεί στην ενίσχυση του μεταβολισμού μας, αλλά και «στην παρατεταμένη απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία φτιάχνει τη διάθεσή μας και βοηθάει στη συγκέντρωση», όπως επισημαίνει ο ειδικός.

Βρέξτε/βυθίστε και το πρόσωπό σας

Εκθέτοντας και το πρόσωπο, από την αρχή, ενεργοποιείται το αντανακλαστικό κατάδυσης, το οποίο συμβάλλει, όπως υπογραμμίζει ο νευροεπιστήμονας, «στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και του άγχους, ενώ αυξάνει την αντοχή». Τονίζει, επιπλέον, πως έτσι μπορούν να αποφευχθούν και οι πονοκέφαλοι που προκύπτουν συχνά λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας κεφαλιού και σώματος

Μην μένετε ακίνητοι στο παγωμένο νερό

Αν δεν κινούμαστε μέσα σε ένα ice bath ή ενώ κάνουμε ένα κρύο ντους, δημιουργείται γύρω από το σώμα ένα «θερμικό στρώμα», το οποίο θα βοηθούσε τον οργανισμό μας να επιβιώσει υπό ακραίες συνθήκες, αλλά τώρα δεν επιτρέπει να αυξηθεί η αντοχή στον πόνο. Ο Huberman προτείνει να κινείτε τα χέρια και τα πόδια σας, ενώ κρατάτε τις παλάμες και τα πέλματα μέσα στο ice bath.

Με πληροφορίες από ow.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση