,

Tηλεσκόπιο James Webb | Κατέγραψε εντυπωσιακές φωτογραφίες που απεικονίζουν 19 σπειροειδείς γαλαξίες

Το τηλεσκόπιο James Webb παρουσίασε μια σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών που απεικονίζουν 19 σπειροειδείς γαλαξίες με εξαιρετική λεπτομέρεια. Οι φωτογραφίες προσφέρουν νέα δεδομένα για τον

Tηλεσκόπιο James Webb | Κατέγραψε εντυπωσιακές φωτογραφίες που απεικονίζουν 19 σπειροειδείς γαλαξίες

Το τηλεσκόπιο James Webb παρουσίασε μια σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών που απεικονίζουν 19 σπειροειδείς γαλαξίες με εξαιρετική λεπτομέρεια. Οι φωτογραφίες προσφέρουν νέα δεδομένα για τον σχηματισμό αστέρων, τη γαλαξιακή δομή και εξέλιξη.

Ο NGC5068, ο πιο κοντινός γαλαξίας στη σειρά, βρίσκεται περίπου 15 εκατομμύρια ετών φωτός μακριά, ενώ ο πιο απομακρυσμένος, NGC1365, βρίσκεται περίπου 60 εκατομμύρια ετών φωτός μακριά. Οι φωτογραφίες προήλθαν από το πρόγραμμα PHANGS και δείχνουν περίπου 100.000 αστρικά σμήνη και εκατομμύρια, ή ίσως δισεκατομμύρια, μεμονωμένα αστέρια.

Advertisment

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, μέσω των καμερών NIRCam και του οργάνου MIRI, επέτρεψε στους επιστήμονες να αναλύσουν λεπτομερώς τη δομή των νεφών σκόνης και αερίου, από τα οποία προκύπτουν αστέρια και πλανήτες, σε γαλαξίες πέρα από το Μέγα και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου.

Οι νέες απεικονίσεις του Webb ξεπερνούν τις δυνατότητες του Hubble, επιτρέποντας στους επιστήμονες να διερευνήσουν τη σύνθεση των γαλαξιών με ανώτερη ανάλυση. Οι παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φάσμα επιτρέπουν την κατανόηση του λειτουργικού τρόπου ενός γαλαξία παρά την παρουσία σκόνης.

Photo credit: NASA, ESA, CSA, STScI, Janice Lee (STScI), Thomas Williams (Oxford), and the PHANGS team

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση