Mar Galceran: Η πρώτη Ισπανίδα βουλευτής με σύνδρομο Down γράφει ιστορία!

Μετά από χρόνια αγώνα για την ενσωμάτωση ατόμων με νοητική αναπηρία στον δημόσιο διάλογο, η προσπάθεια αυτή απέδωσε πρόσφατα με την εκλογή της Mar

Mar Galceran: Η πρώτη Ισπανίδα βουλευτής με σύνδρομο Down γράφει ιστορία!

Μετά από χρόνια αγώνα για την ενσωμάτωση ατόμων με νοητική αναπηρία στον δημόσιο διάλογο, η προσπάθεια αυτή απέδωσε πρόσφατα με την εκλογή της Mar Galceran ως βουλευτή. Η Galceran, η πρώτη Ισπανίδα βουλευτής με σύνδρομο Down, δήλωσε στον Guardian ότι αυτό είναι ένα πρωτοφανές γεγονός που δείχνει πως η κοινωνία αρχίζει να αναγνωρίζει τη συμβολή των ατόμων με σύνδρομο Down, αν και παραμένει ένας δύσκολος δρόμος.

Η πορεία προς την Βουλή

Η Galceran εντάχθηκε στο Λαϊκό Κόμμα (PP) σε ηλικία 18 ετών, γοητευμένη από τις παραδοσιακές αξίες του κόμματος. Σταδιακά ανέβηκε τις κομματικές τάξεις και τον περασμένο Μάιο επιλέχθηκε ως υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές της Βαλένθια. Η εκλογή της στο περιφερειακό κοινοβούλιο ήρθε σύντομα μετά, με τον επικεφαλής του PP της περιοχής να χαιρετίζει την είδηση ως σημαντική πρόοδο για την πολιτική.

Advertisment

Η επιτυχία της Galceran εντάσσεται σε μια σειρά ατόμων με σύνδρομο Down που έχουν πετύχει στον χώρο της πολιτικής, παρά τα εμπόδια.

Όταν η Eleonore Laloux άνοιξε το δρόμο

Πριν από την Galceran, η Éléonore Laloux έγινε το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στη Γαλλία το 2020, ενώ ο Ιρλανδός Fintan Bray ακολούθησε το παράδειγμά της το 2022. Στην Ισπανία, η Ángela Bachiller έγινε η πρώτη δημοτική σύμβουλος με σύνδρομο Down το 2013. Η Galceran, ωστόσο, ίσως είναι η πρώτη που εντάσσεται σε περιφερειακό ή εθνικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η ισπανική ομοσπονδία του συνδρόμου Down.

Ο Agustín Matía Amor της Down España τόνισε ότι αυτή η επιτυχία αντανακλά τις δεκαετίες προσπαθειών της Galceran για την προώθηση της θέσης των ατόμων με σύνδρομο Down στην Ισπανία, αποτελώντας ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματική ένταξη.

Advertisment

Ανάμεικτη η αντίδραση στο Διαδίκτυο

Η Galcerán, μετά από δύο δεκαετίες υπηρεσίας ως δημόσιος υπάλληλος στη Βαλένθια, ανέλαβε πρόσφατα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας πιο ανοιχτής και ανεκτικής πολιτικής. Επίσης, προσέφερε τέσσερα χρόνια στην Asindown, μια οργάνωση στη Βαλένθια που υποστηρίζει οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο Down.

Παρά τη θετική υποδοχή της ορκωμοσίας της Galcerán τον Σεπτέμβριο από τα ισπανικά ΜΜΕ, η ίδια παραδέχτηκε ότι οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο ήταν μεικτές. “Στα κοινωνικά δίκτυα συναντάς διάφορες απόψεις,” ανέφερε. “Υπάρχουν όσοι με υποστηρίζουν, αλλά και άλλοι που αμφισβητούν τις ικανότητές μου, χωρίς όμως να γνωρίζουν εμένα ή την πορεία μου.”

Αναφορικά με τον νέο της ρόλο, τον περιέγραψε ως μια μεγάλη ευθύνη. “Θέλω να μάθω πώς να τον αντιμετωπίζω με τον καλύτερο τρόπο, για τους κατοίκους της Βαλένθιας και ειδικά για όσους έχουν διαφορετικές ικανότητες,” είπε.

Η Galcerán ελπίζει ότι η παρουσία της στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα συμβάλει στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων που επικρατούν στην κοινωνία, ειδικά αναφορικά με τα άτομα με σύνδρομο Down. “Θέλω να με βλέπουν οι άνθρωποι ως έναν άνθρωπο, όχι μόνο για την αναπηρία μου,” δήλωσε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση