, ,

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα

Η μικρή, καθημερινή ξεχασιά – να μην θυμάστε γιατί μπήκατε σε ένα δωμάτιο ή να μην μπορείτε να βρείτε το τηλέφωνό σας – μπορεί

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα

Η μικρή, καθημερινή ξεχασιά – να μην θυμάστε γιατί μπήκατε σε ένα δωμάτιο ή να μην μπορείτε να βρείτε το τηλέφωνό σας – μπορεί να φαίνεται σε πολλούς ως η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Ωστόσο, αυτά τα κενά μπορεί μερικές φορές να είναι συμπτώματα ήπιας νοητικής εξασθένησης (MCI), η οποία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ.

Advertisment

Δεδομένου ότι θεωρείται φυσιολογική από πολλούς -συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων γιατρών- οι άνθρωποι που έχουν MCI δεν το γνωρίζουν πάντα και χάνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων ή τη θεραπεία, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύονται παράλληλα από ερευνητές του Κολλεγίου Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών Dornsife του USC στο Λος Άντζελες.

Στη μία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 40 εκατομμύρια δικαιούχους του Medicare, 65 ετών και άνω, και συνέκριναν το ποσοστό που διαγνώστηκε με MCI με το αναμενόμενο ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ανέφεραν ότι λιγότερες από το 8% των αναμενόμενων περιπτώσεων διαγνώστηκαν πραγματικά.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 8 εκατομμύρια άτομα που προβλεπόταν να έχουν MCI με βάση το δημογραφικό τους προφίλ – το οποίο περιλαμβάνει την ηλικία και το φύλο – περισσότερα από 7 εκατομμύρια δεν διαγνώστηκαν.

Advertisment

“Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το πρόβλημα”, δήλωσε ο Soeren Mattke, διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την Υγεία του Εγκεφάλου στο Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του USC Dornsife, το οποίο ηγήθηκε των ερευνών.

“Θέλουμε να πούμε: Δώστε προσοχή στις πρώιμες αλλαγές στη νόηση και ενημερώστε τον γιατρό σας γι’ αυτές. Ζητήστε μια αξιολόγηση”. Θέλουμε να απευθυνθούμε στους γιατρούς για να πούμε: ‘Υπάρχει μετρήσιμη διαφορά μεταξύ γήρανσης και παθολογικής γνωστικής έκπτωσης και η έγκαιρη ανίχνευση της τελευταίας μπορεί να εντοπίσει εκείνους τους ασθενείς που θα επωφεληθούν από τις πρόσφατα εγκεκριμένες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ”, πρόσθεσε.

Τι μπορεί να προκαλέσει ήπια γνωστική εξασθένηση

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ΜΚΙ επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς και κλινικούς παράγοντες.

Τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

Η ομάδα δήλωσε ότι τέτοια ζητήματα υγείας εμφανίζονται περισσότερο μεταξύ των μελών ιστορικά μειονεκτούντων ομάδων, όπως τα άτομα με λιγότερη εκπαίδευση καθώς και οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων η ανίχνευση της MCI ήταν ακόμη χαμηλότερη στη μελέτη.

Ο Mattke δήλωσε ότι η συνολική εμφάνιση της νόσου σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι υψηλότερη.

“Έτσι, πλήττονται διπλά: έχουν υψηλότερο κίνδυνο και ταυτόχρονα χαμηλότερα ποσοστά ανίχνευσης”, δήλωσε.

Γιατροί και διαγνώσεις γνωστικής εξασθένησης

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το 99% των 200.000 κλινικών γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης υποδιάγνωσαν τη ΜΚΙ.

“Υπάρχει πραγματικά μόνο ένα ελάχιστο κλάσμα ιατρών σε θέση να διαγνώσουν MCI που θα έβρισκαν αυτές τις περιπτώσεις αρκετά νωρίς για μέγιστες θεραπευτικές δυνατότητες”, δήλωσε ο Mattke.

Η ομάδα δήλωσε ότι, εξ ορισμού, η MCI δεν προκαλεί αναπηρία, ενώ η άνοια είναι μια κατάσταση που προκαλεί αναπηρία.

Οι προκλήσεις της MCI στην καθημερινή λειτουργικότητα τείνουν να είναι πιο σποραδικές, δήλωσε ο Soo Borson, κλινικός καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του USC και συν-επικεφαλής του Κέντρου BOLD για την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας, σε δήλωσή του.

Ο Borson, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες, δήλωσε ότι η λήθη είναι η πιο γνωστή μορφή της MCI. Μια άλλη είναι η εκτελεστική μορφή, η οποία επηρεάζει κυρίως την αποδοτικότητα στην εκτέλεση των πραγμάτων και τη δυσκολία σε εργασίες που παλαιότερα ήταν ευκολότερες, όπως η πληρωμή λογαριασμών. Υπάρχει επίσης μια συμπεριφορική μορφή, στην οποία μπορεί να επικρατούν ήπιες αλλαγές στην προσωπικότητα. Οι διάφορες μορφές συχνά συνυπάρχουν.

Ορισμένα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Να ξεχνάει κανείς ραντεβού ή κοινωνικές εκδηλώσεις που έχει να παρευρεθεί
  • Η απώλεια οικιακών αντικειμένων, όπως τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή τα ρούχα
  • Δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων
  • Δυσκολίες στην κίνηση

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολίες στη μνήμη γεγονότων και προβλήματα στην ολοκλήρωση εργασιών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το MCI είναι ένα επίπεδο γνωστικής λειτουργίας και όχι μια συγκεκριμένη κατάσταση νόσου. Οι πρόσφατες πρόοδοι στη θεραπεία της πιο κοινής αιτίας του MCI – της νόσου του Alzheimer – προσδίδουν νέα επείγουσα ανάγκη για τη βελτίωση της ανίχνευσης του MCI, είπαν

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η MCI μπορεί να υποδιαγιγνώσκεται τόσο ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα άτομο μπορεί να μην έχει επίγνωση ή να μην αναφερθεί στην ανησυχία του. Επιπλέον, ένας γιατρός μπορεί να μην παρατηρήσει τα ανεπαίσθητα σημάδια δυσκολίας. Ή, ένας κλινικός ιατρός μπορεί να παρατηρήσει αλλά να μην καταχωρήσει σωστά τον διαγνωστικό κωδικό στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι κατά τη διάρκεια μιας κλινικής επίσκεψης μπορεί να μην διατίθεται χρόνος για να συζητηθεί ή να αξιολογηθεί η υγεία του εγκεφάλου, εκτός εάν η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί να το περιλαμβάνει.

Γιατί η έγκαιρη διάγνωση της ήπιας γνωστικής εξασθένησης είναι σημαντική

Ο Mattke δήλωσε ότι η ανίχνευση της ΜΚΙ με βάση τον κίνδυνο, η οποία εστιάζει την προσοχή στα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, θα βοηθούσε στον εντοπισμό περισσότερων περιπτώσεων, επειδή ο χρόνος και οι πόροι θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε αυτά τα άτομα. Οι ψηφιακές εξετάσεις που χορηγούνται πριν από μια ιατρική επίσκεψη θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανίχνευσης.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας επειδή ο εγκέφαλος έχει περιορισμένη ικανότητα ανάκαμψης. Τα χαμένα εγκεφαλικά κύτταρα δεν αναπτύσσονται ξανά και η βλάβη δεν μπορεί να αποκατασταθεί, σημείωσαν οι ερευνητές.

“Για το MCI που προκαλείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ, όσο νωρίτερα αντιμετωπίσετε τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματά σας”, δήλωσε ο Mattke. “Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η νόσος μπορεί να εξελίσσεται αργά, κάθε μέρα μετράει”.

Ο Dr. David Merrill, γηριατρικός ψυχίατρος και διευθυντής του Pacific Neuroscience Institute’s Pacific Brain Health Center στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today ότι θεωρεί εκπληκτικό το γεγονός ότι το 99% των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης υποδιαγιγνώσκουν το MCI.

Αλλά είπε επίσης ότι ταιριάζει με τις ιστορίες που έχει ακούσει.

“Έχω ακούσει από τους ασθενείς στο εξειδικευμένο κέντρο υγείας εγκεφάλου μας ότι όταν είχαν ζητήσει βοήθεια από τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για ήπιες αλλαγές στη μνήμη τους, τους προσφέρθηκαν ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μνήμης”, δήλωσε ο Merrill. “Ή ακόμη χειρότερα, αν αναγνωριστεί ένα πρόβλημα, δηλώνεται το ψεύδος ότι δεν υπάρχει τίποτα που αξίζει να προσπαθήσει ή να κάνει κανείς για να αλλάξει την απώλεια μνήμης”.

Ο Merrill δήλωσε ότι οι γιατροί υποτιμώντας το τι μπορεί να γίνει καθιστά τους ασθενείς ευάλωτους στο να αναβάλλουν την αντιμετώπιση των υποβαθμισμένων παραγόντων κινδύνου για την υγεία ή να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και να μην αναζητούν θεραπείες μέχρι να είναι πολύ αργά.

“Μόλις διαγνωστεί η άνοια, πολλά από τα εγκεφαλικά κύτταρα σε κρίσιμες περιοχές για το σχηματισμό της μνήμης είναι ήδη νεκρά”, δήλωσε ο Merrill. “Η θεραπεία είναι προτιμότερο να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, πριν από τη μη αναστρέψιμη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων.

Πώς η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να παρατηρήσουν τη γνωστική εξασθένηση

Η Dr. Lauren Bennett, κλινική νευροψυχολόγος στο Pickup Family Neurosciences Institute του Hoag στην περιοχή του Λος Άντζελες, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today ότι συνήθως οι άλλοι άνθρωποι είναι αυτοί που παρατηρούν πρώτοι τη μικρή γνωστική εξασθένιση ενός ατόμου.

“Κατά μέσο όρο, τα μέλη της οικογένειας παρατηρούν τα πρώτα συμπτώματα της γνωστικής αλλαγής δύο χρόνια πριν από την πρώτη διαβούλευση με τον επαγγελματία υγείας σχετικά με τη γνωστική έκπτωση”, δήλωσε ο Bennett. “Αυτό το στατιστικό στοιχείο υπογραμμίζει τη σημασία του τακτικού γνωστικού ελέγχου για τους ηλικιωμένους και της αναζήτησης συμβολής των αγαπημένων τους προσώπων όποτε είναι δυνατόν”.

Ο Bennett δήλωσε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν MCI θα πρέπει να καλούν τους αγαπημένους τους να μοιραστούν τα σχόλιά τους με τους παρόχους φροντίδας εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε μείωση στη γνωστική λειτουργία.

“Επιδιώξτε ετήσιο γνωστικό έλεγχο από την ηλικία των 55 ετών και μετά (και) μιλήστε ανοιχτά με τον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας σας για τυχόν γνωστικές ανησυχίες και ζητήστε τακτικές γνωστικές αξιολογήσεις”, δήλωσε ο Bennett.

Πώς μπορεί ένα άτομο να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Ο Dennis Fortier είναι πρόεδρος της Embic Corporation, η οποία εμπορεύεται τεχνολογία γνωστικής αξιολόγησης για περισσότερα από 20 χρόνια. Δήλωσε στο Medical News Today ότι η εταιρεία του αντιμετωπίζει συνεχώς αυτό το πρόβλημα.

“Το MCI μοιάζει πολύ στην εξωτερική εμφάνιση με τις ανεπαίσθητες μειώσεις που συμβαίνουν φυσιολογικά καθώς γερνάμε”, δήλωσε ο Fortier, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες. “Η δυσκολία διάκρισης μεταξύ των δύο σημαίνει ότι συχνά υιοθετείται η προσέγγιση “περιμένουμε και βλέπουμε” και συχνά χάνεται η ευκαιρία να παρέμβουμε κατά των αναδυόμενων καταστάσεων. Ιστορικά, ο εντοπισμός των υποκείμενων παθήσεων που μπορεί να επηρεάζουν τη νόηση ήταν μια επεμβατική ή/και δαπανηρή πρόταση, αλλά οι μη επεμβατικές ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν ρεαλιστικές λύσεις”.

Ο Fortier δήλωσε ότι “η άλλη πλευρά αυτού του νομίσματος” είναι ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν γίνει υπερευαίσθητοι στην προοπτική των γνωστικών καταστάσεων.

“Εισέρχονται όλο και περισσότερο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και απαιτούν αξιολόγηση όταν παρατηρούν μικρότερη μνήμη εργασίας ή βραδύτερη ταχύτητα επεξεργασίας, αλλά εξακολουθούν να είναι γνωστικά φυσιολογικοί για την ηλικία τους”, δήλωσε ο Fortier. “Για τον λόγο αυτό, είναι εξίσου σημαντικό για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να εντοπίζει τη “φυσιολογική γήρανση” χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τους πόρους υγειονομικής περίθαλψης”.

Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν

Ο Merrill πρόσθεσε ότι οι γιατροί πλησιάζουν στην εξεύρεση τρόπων εντοπισμού αναστρέψιμων αιτιών απώλειας μνήμης σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας.

“Διαπιστώνουμε ότι πολλοί ασθενείς έχουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου, αντίσταση στην ινσουλίνη, διατροφικές ελλείψεις ή αυξημένα επίπεδα διαφόρων τοξινών”, είπε. “Αν και η δουλειά δεν έχει τελειώσει σε καμία περίπτωση, οι μέχρι σήμερα μελέτες μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι η βελτίωση της συνολικής υγείας χρησιμεύει στη διατήρηση και προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας με τη γήρανση”.

Ο Merrill δήλωσε ότι παραδείγματα σημαντικών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για την άνοια περιλαμβάνουν την κακή ποιότητα της διατροφής, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης, την απώλεια ακοής ή τις μη διορθωμένες αλλαγές στην όραση, την έκθεση σε τοξίνες ή ρύπανση και τα υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες.

“Ακόμη και χωρίς κλινικές εξετάσεις ή επισκέψεις σε γιατρούς, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε από σήμερα για να βελτιώσουμε την υγεία του εγκεφάλου του εαυτού μας και των αγαπημένων μας προσώπων”, δήλωσε. “Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να αρχίσετε να εργάζεστε για την υγεία του εγκεφάλου σας – κάθε μέρα είναι η κατάλληλη μέρα για να ξεκινήσετε”.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση