Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

“Είναι πολύ καλά κατανοητό ότι, αν και το στρες δεν προκαλεί ελκώδη κολίτιδα, σίγουρα συμβάλλει σε σχετικές εξάρσεις”, λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic,

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

“Είναι πολύ καλά κατανοητό ότι, αν και το στρες δεν προκαλεί ελκώδη κολίτιδα, σίγουρα συμβάλλει σε σχετικές εξάρσεις”, λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, δρ. Stephen Lupe, κλινικός ψυχολόγος που ειδικεύεται σε πεπτικές παθήσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φροντίδα της συναισθηματικής σας ευεξίας είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαχείρισης της ελκώδους κολίτιδας.

Advertisment

“Πολλοί ασθενείς κολλάνε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο επιδείνωσης της νόσου και αυτό τείνει να αυξάνει την κατάθλιψη στη ζωή τους. Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να έχουν μια όμορφή ζωή και ας ζουν με την ασθένεια ταυτόχρονα. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το σώμα τους να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις”, λέει ο δρ. Lupe.

Ψυχική υγεία και ελκώδης κολίτιδα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη.

“Μερικές φορές, οι ασθενείς που πονούν συχνά ή βιώνουν επείγουσα ανάγκη αρχίζουν να γίνονται… προγνωστικοί των συμπτωμάτων πολύ πριν αυτά συμβούν, αγχώνονται πριν καν συμβεί κάτι κι έτσι απομακρύνονται από πολλές κοινωνικές δράσεις. Ίσως θα σταματήσουν να πηγαίνουν για φαγητό ή θα σταματήσουν να βγαίνουν έξω και η ζωή τους να γίνεται όλο και πιο στενή, κάτι που πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη άγχους ή κατάθλιψης, που κατά τρόπο ειρωνικό, επιδεινώνουν τα συμπτώματα της κολίτιδας”, λέει ο ίδιος.

Advertisment

Τα προβλήματα ύπνου είναι επίσης κοινά σε άτομα που έχουν ελκώδη κολίτιδα, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, προσθέτει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτούς τους κινδύνους. Εάν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας να κάνετε πράγματα που παλαιότερα αγαπούσατε ή παλεύετε με τις καθημερινές προκλήσεις του να ζείτε με μια χρόνια εντερική διαταραχή, μιλήστε και ενημερώστε τον γιατρό σας για ό,τι συμβαίνει. Είναι εκεί για να σας βοηθήσει.

“Πολλοί γαστρεντερολόγοι γνωρίζουν ψυχολόγους ή άλλους παρόχους συμπεριφορικής υγείας στους οποίους μπορούν να παραπέμψουν τους ασθενείς τους”, λέει ο δρ. Lupe.

Μπορεί ένας ψυχολόγος να σας βοηθήσει;

Η αναζήτηση βοήθειας για να αντιμετωπίσετε τις ψυχικές και συναισθηματικές πτυχές της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας και τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Έρευνες δείχνουν ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου και ότι το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να συστήσει μία από αυτές τις μορφές θεραπείας για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση:

  • Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία εστιάζει στην αλλαγή της σκέψης και των προτύπων συμπεριφοράς.
  • Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης, όπου οι ασθενείς μαθαίνουν να αποδέχονται τις προκλήσεις που συνοδεύουν την κατάστασή τους.
  • Υπνοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί τεχνικές νου-σώματος για να βοηθήσει τους ασθενείς να φτάσουν σε μια κατάσταση χαλάρωσης όπου να είναι πιο ανοιχτοί σε προτάσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα ή την ένταση των συμπτωμάτων

Πολλοί βρίσκουν πρόσθετη βοήθεια με την μορφή ομάδων υποστήριξης στο διαδίκτυο ή στην πραγματική ζωή. “Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να συναντήσετε άλλους ανθρώπους που έχουν τα ίδια πράγματα να συμβαίνουν στη ζωή τους”, λέει ο δρ. Lupe.

Αλλά τα προβλήματα διαρκείας με την ψυχική διάθεση, το στρες, την εικόνα του σώματος, τον ύπνο και την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων της ζωής εξαιτίας της ελκώδους κολίτιδας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μαζί με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

“Νομίζω ότι υπάρχει κοινωνικό στίγμα και πολλοί ασθενείς φοβούνται να μιλήσουν για κάποια από αυτά τα πράγματα. Οι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το σώμα και το μυαλό μας να αντεπεξέλθουν, ώστε να έχουν μια καλύτερη ζωή. Επομένως, φροντίστε να βρείτε έναν τρόπο να μιλήσετε σε κάποιον”, καταλήγει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση