“Σύνδρομο του Σούπερ Βοηθού” | Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

Σύμφωνα με ψυχολόγους, η επιθυμία να βοηθήσουμε όλους γύρω μας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σύνδρομο που αποκαλείται “σύνδρομο του σούπερ βοηθού.” Αυτό το

"Σύνδρομο του Σούπερ Βοηθού" | Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

Σύμφωνα με ψυχολόγους, η επιθυμία να βοηθήσουμε όλους γύρω μας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σύνδρομο που αποκαλείται “σύνδρομο του σούπερ βοηθού.” Αυτό το σύνδρομο ορίζεται από τον υπέρμετρο ενδιαφέρον να βοηθήσουμε άλλους, αφήνοντας στην άκρη μερικές φορές τις δικές μας ανάγκες.

Τα Σημάδια του Σούπερ Βοηθού

Οι σούπερ βοηθοί τίθενται σε δεύτερη μοίρα, αφιερώνοντας υπερβολικό χρόνο στους άλλους. Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση, σωματική και ψυχική κόπωση.

Advertisment

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από το σύνδρομο του σούπερ βοηθού συχνά αισθάνονται εξαντλημένοι και ανίκανοι να αφιερώσουν χρόνο για τον εαυτό τους. Η συνεχής πίεση για να εξυπηρετήσουν τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοσωματικές επιπτώσεις.

Η υπερβολική βοήθεια μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς πολλές φορές ο σούπερ βοηθός παραμελεί τον εαυτό του και τις δικές του ανάγκες. Οι σχέσεις τους με τους άλλους επηρεάζονται, ενώ η αίσθηση ευθύνης μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση.

Πώς να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο

Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση. Ο σούπερ βοηθός χρειάζεται να μάθει να θέτει όρια, να λαμβάνει χρόνο για τον εαυτό του, και να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του με τον ίδιο σεβασμό που έχει προς τους άλλους. Η βοήθεια προς τους άλλους είναι σημαντική, αλλά όχι εις βάρος του εαυτού μας.

Advertisment

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το σύνδρομο του σούπερ βοηθού, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία της φροντίδας για τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

Να θέτουμε όρια

Είναι σημαντικό να μάθουμε να λέμε “όχι” όταν αισθανόμαστε υπερβολικά επιβαρυμένοι. Το να θέτουμε όρια μας επιτρέπει να διατηρούμε μια υγιή ισορροπία στις σχέσεις μας.

Να προσέχουμε τον εαυτό μας

Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Να διαθέτουμε χρόνο για χαλάρωση, ενασχόληση με χόμπι, και ανακάλυψη των δικών μας αναγκών είναι κρίσιμο.

Να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας με τους άλλους

Είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τους άλλους για τις δικές μας ανάγκες. Η ειλικρίνεια στις σχέσεις μας βοηθά στην καλύτερη κατανόηση και στη δημιουργία υγιών δυναμικών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση