, , ,

Πώς τα ειδικά πλεκτά χταπόδια βελτιώνουν την υγεία των πρόωρα γεννημένων μωρών

Η ιδέα ξεκίνησε από τη Δανία, όπου ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πρόωρα γεννημένα μωρά που αγκάλιαζαν αυτά τα χαριτωμένα πλεκτά χταποδάκια είχαν πιο υγιές

Πώς τα ειδικά πλεκτά χταπόδια βελτιώνουν την υγεία των πρόωρα γεννημένων μωρών

Η ιδέα ξεκίνησε από τη Δανία, όπου ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πρόωρα γεννημένα μωρά που αγκάλιαζαν αυτά τα χαριτωμένα πλεκτά χταποδάκια είχαν πιο υγιές καρδιακό χτύπο, βελτιωμένη αναπνοή και υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτά τα μωρά ήταν λιγότερο πιθανό να βγάλουν τα καλώδια και τους σωλήνες που έχουν στη θερμοκοιτίδα τους.

Και κάπως έτσι η δράση «Μικρό Χταπόδι» ξεκίνησε το 2013. Στην ουσία ήταν μία Δανή μητέρα εκείνη που ζήτησε να βάλουν στη θερμοκοιτίδα του μωρού της ένα πλεκτό χταποδάκι που η ίδια είχε πλέξει. Ο αρχικός σκοπός της ήταν να έχει παρέα. Όμως αποδείχτηκε ότι η χρήση του ήταν πολύ σημαντικότερη από αυτή.

Advertisment

Γιατί όμως συγκεκριμένα τα πλεκτά χταπόδια; Τα πλεκτά πλοκάμια του χταποδιού προφανώς θυμίζουν στα μωρά τον ομφάλιο λώρο που είχαν στην κοιλιά της μαμάς τους, και το μαλακό πλεκτό σώμα των πλασμάτων τους θυμίζει τη μήτρα. Αμέσως μετά ζητήθηκε από τη μαμά να πλέξει κι άλλα χταποδάκια για τα υπόλοιπα μωρά της μονάδας και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν.

Στην Ελλάδα από το 2017 και μετά εμφανίστηκε μια υπεύθυνη ελληνική εθελοντική ομάδα, η οποία προσφέρει τις γνώσεις και την καθοδήγηση σε εθελόντριες πλέκτριες, οι οποίες έχουν αναλάβει να δημιουργούν τα σωτήρια πλεκτά χταποδάκια για διάφορες μονάδες σε όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα, 9 ελληνικά νοσοκομεία δέχονται αυτά τα χταπόδια, τα οποία πλέον θεωρούνται θεραπευτικά εργαλεία συνδυαστικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Σε κάποια νοσοκομεία της Αγγλίας, κάθε οικογένεια που έχει ένα πρόωρα γεννημένο μωράκι παίρνει από ένα τέτοιο χταπόδι και ύστερα μπορούν να το πάρουν και μαζί τους στο σπίτι ως ένα συγκινητικό ενθύμιο. Είναι εξαιρετικό αν σκεφτεί κανείς πώς κάτι τόσο απλό και πραγματικά τυχαίο έχει δημιουργήσει μια τέτοια τάση στα μαιευτήρια και έτσι να βοηθηθεί ένας σημαντικός αριθμός μωρών να επιβιώσει στην θερμοκοιτίδα. Φαίνεται μάλιστα ότι οι δωρεές για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα πληθαίνουν με τον καιρό.

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

https://www.mirror.co.uk/lifestyle/family/how-knitted-octopus-toys-helping-9798842

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση