,

Οι 5 βασικοί χαρακτήρες των γατών σύμφωνα με τους επιστήμονες | Δείτε ποιον έχει η δική σας

Όποιος έχει περισσότερες από μία γάτες στο σπίτι θα έχει παρατηρήσει ότι η καθεμία έχει το δικό της χαρακτήρα. Κάποιες βέβαια μπορεί να μοιάζουν

Οι 5 βασικοί χαρακτήρες των γατών σύμφωνα με τους επιστήμονες | Δείτε ποιον έχει η δική σας

Όποιος έχει περισσότερες από μία γάτες στο σπίτι θα έχει παρατηρήσει ότι η καθεμία έχει το δικό της χαρακτήρα.

Κάποιες βέβαια μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους ενώ κάποιες άλλες είναι τελείως διαφορετικές. Αλλά η μοναδικότητα υπάρχει. Ο χειρισμός τους μάλιστα είναι διαφορετικός για την καθεμία τους. Άλλη είναι χαδιάρα, άλλη λίγο αγριμάκι, άλλη ντροπαλή, άλλη παιχνιδιάρα και δραστήρια και πάει λέγοντας. Και εμείς καλούμαστε να τις μάθουμε καλά και να τις κάνουμε να συνυπάρξουν- κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατο. Εκεί είναι τα δύσκολα.

Advertisment

Οι μέχρι πριν λίγα χρόνια έρευνες που είχαν γίνει για τους χαρακτήρες των γατών είχαν να κάνουν με αδέσποτες γάτες και γάτες καταφυγίων. Όμως ευτυχώς διεξήχθη η έρευνα που όλοι περιμέναμε, η οποία αφορά τις γάτες που ζουν στα σπίτια.

Οι ειδικοί λοιπόν μετά από τη συγκεκριμένη έρευνα βρήκαν τις κυριότερες κατηγορίες γατών, σύμφωνα πάντα με το χαρακτήρα τους. Εμάς αυτό μας βοηθάει, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, στο να ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούμε στην καθεμία ώστε η συνύπαρξη στο σπίτι μας να είναι όσο γίνεται πιο ειρηνική. Αλλά ακόμα και αν έχετε μόνο μία γάτα, η έρευνα που έχει γίνει θα βοηθήσει και εσάς. Άλλωστε δεν έχετε περιέργεια σε ποια κατηγορία ανήκει η δική σας γατούλα;

Η έρευνα ”The Feline Five”

Advertisment

Η έρευνα αυτή, η οποία λέγεται “The Feline Five: An exploration of personality in pet cats”, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One. Σε αυτή αξιολογήθηκαν πάνω από 2800 γάτες που ζουν σε σπίτια στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η μελέτη χρησιμοποίησε ερωτηματολόγια για τους κηδεμόνες που αφορούσαν 52 χαρακτηριστικά προσωπικότητας των γατών τους. Μετά από ενδελεχή ανάλυση, οι ερευνητές κατέληξαν σε πέντε βασικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα των γατών αυτών, τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Οι ερευνητές ανέφεραν το στόχο της έρευνας που ήταν να βελτιωθεί η υγεία και η ευζωία των γατών με την καλύτερη κατανόηση της προσωπικότητάς τους και του τρόπου με τον οποίο αυτές μπορεί να επηρεάζονται από το άγχος και τις ασθένειες που ενδέχεται να έχουν. Το να γνωρίζουμε επίσης το χαρακτήρα μιας γάτας μπορεί να βοηθηθούμε στο να παρακολουθούμε την υγεία της. Μια αλλαγή στο χαρακτήρα της θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.

Οι 5 κατηγορίες γατών είναι:

-Νευρωτική

-Εξωστρεφής

-Κυρίαρχη

-Παρορμητική

-Ευχάριστη

1. Νευρωτική (επιφυλακτική)

Οι γάτες αυτές είναι αγχώδεις ή πολύ νευρικές και έχουν συχνά ανασφάλεια, άγχος, φόβο για τους ανθρώπους, καχυποψία. Είναι επίσης και ντροπαλές. Είναι οι γάτες που τρέχουν να κρυφτούν όταν έρχονται επισκέπτες στο σπίτι. Προτιμούν να κρυφτούν παρά να αντιμετωπίσουν το άγνωστο.

Το κλειδί για να δουλέψετε με τις νευρωτικές γάτες είναι να τους δώσετε πολλές ευκαιρίες να κρυφτούν. Προσφέρετέ τους κρυψώνες σε όλο το σπίτι, είτε πρόκειται για τούνελ γάτας, είτε για δέντρο γάτας, είτε απλώς για ένα χαρτόκουτο.

Σύμφωνα με τη χειρουργό κτηνίατρο, απόφοιτη του πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Dr. Pippa Elliott, αυτά τα κάπως φοβισμένα αιλουροειδή αντιμετωπίζουν τη ζωή με το να αποφεύγουν τις δύσκολες και άβολες καταστάσεις. Μόλις όμως μάθουν ότι είναι ασφαλείς, αρχίζουν σιγά σιγά να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

2. Εξωστρεφής

Οι γάτες θεωρούνται γενικά περίεργα πλάσματα. Αυτές που το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η εξωστρέφεια τείνουν να χρειάζονται περισσότερη πνευματική διέγερση και εμπλουτισμό του περιβάλλοντος. Μπορεί να βαρεθούν πολύ εύκολα και να καταφύγουν σε καταστροφικές συμπεριφορές για να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη ενέργειά τους.

Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να τους παρέχετε πολλά παιχνίδια και να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο για να παίζετε μαζί τους ώστε να εκτονώνονται και να είναι ήρεμες.

3. Κυρίαρχη

Οι γάτες με κυρίαρχη προσωπικότητα μπορούν να κάνουν ένα σπίτι με πολλές γάτες άνω κάτω λόγω του χαρακτήρα τους. Και με το άνω κάτω εννοούμε ότι μπορεί να προκαλέσουν άγχος και νεύρα στις άλλες γάτες. Γενικά είναι από τις πιο δύσκολα χειρίσιμες γάτες. Οι κυρίαρχες γάτες μπορεί να θέλουν να παίρνουν τα πάντα, το φαγητό όλων, τα παιχνίδια, ακόμη και την αμμολεκάνη.

Αν έχετε πρόβλημα με μια κυρίαρχη γάτα που θεωρεί τα πάντα δικά της αγνοώντας τις άλλες γάτες του σπιτιού, πρέπει να κάνετε το εξής: Να έχετε πολλά μπολάκια φαγητού και νερού, πολλά παιχνίδια για όλες και πολλές αμμολεκάνες. Τοποθετήστε αυτά τα πράγματα σε ξεχωριστούς χώρους- η κυρίαρχη γάτα δεν μπορεί να είναι παντού ταυτόχρονα.

4. Παρορμητική

Η παρορμητικότητα στις γάτες δεν είναι απαραίτητα ίδια με αυτή των ανθρώπων. Μια ιδιαίτερα παρορμητική γάτα μπορεί να αντιδρά σε κάτι στρεσογόνο στο περιβάλλον της.

Αυτός ο τύπος γάτας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στην ίδια κατάσταση σε διαφορετικές περιπτώσεις. Συχνά πρόκειται για μια γάτα που δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει τη ζωή και, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα, πρώτα τρέχει και μετά προσπαθεί να μάθει. Μπορεί επίσης να έχει μεγάλη ενέργεια αλλά και άγχος.

Ποτέ μη φωνάζετε σε μια τέτοια γάτα (και σε οποιαδήποτε άλλη γάτα δηλαδή). Αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα άγχους της και θα κάνει πιο έντονη την ασταθή συμπεριφορά της. Στην περίπτωσή της βοηθάει να έχετε μια ρουτίνα που θα την ακολουθείτε, όπως σταθερές ώρες για τάισμα και παιχνίδι, ώστε να ξέρει πότε θα συμβεί κάτι- γεγονός που την προετοιμάζει να συμπεριφέρεται πιο σωστά.

5. Ευχάριστη (γάτα που τα πάει καλά με όλους)

Η ευχάριστη, κοινωνική γάτα είναι ακριβώς αυτό: η κοινωνική πεταλούδα της παρέας, η οποία τα πάει καλά με όλους. Πάντα θα κάνει ένα φιλικό νιαούρισμα, θα έχει μια υψωμένη ουρά και θα κάνει ένα χαρούμενο χτύπημα στο κεφάλι. Είναι ιδανική γάτα για ένα σπίτι με πολλές γάτες. Αυτή η ευχάριστη προσωπικότητα είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας γάτας που ήταν καλά κοινωνικοποιημένη ως γατάκι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι «δύσκολες» γάτες- μια γάτα που μπορεί να είναι ευερέθιστη/επιθετική απέναντι στους ανθρώπους- μπορεί να είναι όχι καλά κοινωνικοποιημένες, στρεσαρισμένες ή να έχουν κάποια ασθένεια.

Φυσικά, κάθε γάτα είναι μοναδική και έχει τη δική της προσωπικότητα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Αλλά το να γνωρίζετε καλά το χαρακτήρα της δικής σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στο να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες της. Έτσι θα της παρέχετε τον απόλυτο γατίσιο παράδεισο.

Με πληροφορίες από www.topetmou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση