,

Βρετανική έρευνα υποστηρίζει ότι το Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μεταδοτικό!

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα, πέντε ασθενείς φαίνεται πως εμφάνισαν πρώιμα στάδια της νόσου Alzheimer μετά την χορήγηση μιας παλαιότερα απαγορευμένης θεραπείας με ανθρώπινη

Βρετανική έρευνα υποστηρίζει ότι το Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μεταδοτικό!

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα, πέντε ασθενείς φαίνεται πως εμφάνισαν πρώιμα στάδια της νόσου Alzheimer μετά την χορήγηση μιας παλαιότερα απαγορευμένης θεραπείας με ανθρώπινη αυξητική ορμόνη. Η έρευνα αυτή, διεξαγόμενη από το University College London (UCL) και το University College London Hospitals (UCLH), αναδεικνύει την πρώτη περίπτωση μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η θεραπεία αυτή περιλάμβανε τη χορήγηση ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης από εγκέφαλους αποθανόντων δοτών, και εφαρμόστηκε σε περίπου 1.848 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1959 και 1985. Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατανόηση και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer.

Advertisment

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων ή συνήθους ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η απαγορευμένη θεραπεία διακόπηκε το 1985 λόγω της μόλυνσης ορισμένων ορμονών με πρωτεΐνες που προκαλούν τη νόσο Creutzfeldt-Jakob.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζον Κόλιντζ, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία του γενικού πληθυσμού, καθώς οι σημερινές θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι ασφαλείς και δεν συνδέονται με τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Ο Δρ. Κόλιντζ προσθέτει ότι, παρότι η νέα έρευνα εστιάζει σε οκτώ άτομα που υπέστησαν τη θεραπεία με ανθρώπινη αυξητική ορμόνη και εμφάνισαν συμπτώματα άνοιας, ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου Alzheimer στους συνολικά 1.800 ανθρώπους που έλαβαν αυτήν τη θεραπεία δεν είναι γνωστός. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η θεραπεία αυτή απαγορεύτηκε το 1985, ενώ οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές είναι ασφαλείς.

Advertisment

Η έρευνα προβάλλει τη σπάνια περίπτωση μετάδοσης της νόσου με αυτόν τον τρόπο και προτρέπει σε περαιτέρω εξέταση των μέτρων πρόληψης για παρόμοιες ιατρικές διαδικασίες. Εντούτοις, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος απόκτησης μεταδοτικής μορφής του αμυλοειδούς βήτα είναι πολύ χαμηλός, και δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία σχετικά με ιατρικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Συνολικά, η έρευνα προσφέρει σημαντική πρόοδο στον τομέα, παρέχοντας περαιτέρω ενδείξεις για τη σχέση της αμυλοειδούς βήτα με τη νόσο Alzheimer. Οι επιπτώσεις των ευρημάτων αυτών μπορεί να επηρεάσουν την προσέγγιση στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της νόσου, καθώς επίσης και στις μελλοντικές ιατρικές πρακτικές προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες περιστάσεις στο μέλλον.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση