,

Ιταλία | Εταιρεία πήρε την άδεια από την Ε.Ε να πουλάει αλεύρι από έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση

Η εταιρεία Nutrinsect στην Ιταλία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έλαβε άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από έντομα, ειδικότερα από γρύλους. Η εταιρεία είχε

Ιταλία | Εταιρεία πήρε την άδεια από την Ε.Ε να πουλάει αλεύρι από έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση

Η εταιρεία Nutrinsect στην Ιταλία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έλαβε άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από έντομα, ειδικότερα από γρύλους. Η εταιρεία είχε προηγουμένως άδεια να πωλεί το αλεύρι της μόνο για τροφές κατοικιδίων, αλλά πλέον θα μπορεί να το προσφέρει και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την πώληση εντόμων, όπως γρύλων, ακριδών και προνυμφών σκαθαριών, για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023. Η Nutrinsect αναφέρει ότι το αλεύρι της είναι θρεπτικό, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, και περιγράφει τη γεύση του ως παρόμοια με κολοκυθόσπορους, φουντούκια και ακόμα και λίγο γαρίδες.

Advertisment

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Josè Francesco Cianni, εξέφρασε τη χαρά του για αυτήν τη νέα εξέλιξη, δηλώνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία των τροφίμων. Το κίνητρο πίσω από αυτήν την επιχειρηματική πρωτοβουλία είναι η παροχή μιας εναλλακτικής, βιώσιμης πηγής πρωτεΐνης, καθώς η εκτροφή γρύλων απαιτεί λιγότερους πόρους και εκπέμπει λιγότερα αέρια θερμοκηπίου σε σύγκριση με την κτηνοτροφία.

Σημειώνεται ότι από το 2020, η Nutrinsect έχει εκτρέψει εκατομμύρια γρύλους στο εργοστάσιό της στο Montecassiano, εφαρμόζοντας θερμική επεξεργασία πριν τους καταψύξει και αλέσει σε σκόνη. Η αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ έως το 2030, σύμφωνα με προβλέψεις.

Η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023, όμως αυτό προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην ιταλική νομοθεσία. Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Francesco Lollobrigida, επισημάνθηκε ότι είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ότι τα έντομα δεν συγχέονται με τα παραδοσιακά ιταλικά πιάτα, όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα.

Advertisment

Η Nutrinsect διατυπώνει ότι οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή των γρυλλίων είναι σημαντικά μικρότεροι σε σύγκριση με την κτηνοτροφία, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σχεδόν μηδενικές. Αυτή η νέα εξέλιξη στον χώρο των τροφίμων αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες για βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης και την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις στον τομέα της διατροφής.

Το Montecassiano, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της Nutrinsect, έχει γίνει κέντρο εκτροφής με εκατομμύρια γρύλους που υφίστανται ειδική θερμική επεξεργασία πριν την άλεσή τους. Η εταιρεία εκτιμά ότι η αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ έως το 2030, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αποδοχή και τη ζήτηση για αυτού του είδους πρωτεϊνικές πηγές στη διατροφή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση