, ,

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η διαδικασία αποστολής ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τα σπίτια των ασθενών θα

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η διαδικασία αποστολής ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τα σπίτια των ασθενών θα επεκταθεί σε περιπτώσεις ασθενειών όπως η πνευμονική υπέρταση, η κυστική ίνωση, η θαλασσαιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, και η νόσος του κινητικού νευρώνα. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ασθενών που εξαρτώνται από αυτά τα ακριβά φάρμακα, μειώνοντας την ανάγκη να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να αντιμετωπίζουν ουρές.

Η νέα διαδικασία επιτρέπει στους ασθενείς να ζητούν την αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με τα φάρμακα να φτάνουν σε αυτούς σε 2 έως 5 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία έκδοσης της συνταγής. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, με τον ιατρό να ενημερώνεται για τη δυνατότητα αποστολής κατ’ οίκον των φαρμάκων. Έπειτα, ο ασθενής δηλώνει την προτίμησή του για αυτήν την επιλογή και συνεχίζει στην άυλη συνταγογράφηση.

Advertisment

Η παράδοση των φαρμάκων γίνεται μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης ή πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων, με την προστασία των δεδομένων των ασθενών να είναι απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία της αποστολής τους διαδικτυακά και να λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με την παράδοση.

Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν παραλάβει το φάρμακο, η αποστολή ακυρώνεται και το φάρμακο επιστρέφεται στο φαρμακείο, εξασφαλίζοντας τη σωστή διαχείριση των φαρμάκων και την ασφάλεια των ασθενών.

Η διαδικασία αυτή αποδεικνύεται πρωτοποριακή στον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας, εξασφαλίζοντας την άμεση πρόσβαση των ασθενών σε ακριβή φάρμακα χωρίς την ανάγκη για πολλαπλές επισκέψεις στα φαρμακεία και την αντιμετώπιση μακρές αναμονές. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, επιτρέποντας τους να επικεντρωθούν στην ανάρρωση και τη διατήρηση της καλής υγείας.

Advertisment

Μέσω αυτής της νέας διαδικασίας, η ψηφιοποίηση της συνταγογράφησης και της αποστολής φαρμάκων διευκολύνει τόσο τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες της υγείας, παρέχοντας μια αποτελεσματική και αποδοτική λύση για την παροχή φαρμακευτικής φροντίδας.

Η εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας αποδεικνύει τη συνεχή δέσμευση των αρμοδίων αρχών για τη βελτίωση του συστήματος υγείας και την εξυπηρέτηση των πολιτών, προάγοντας την υγιή ζωή και την ιατρική περίθαλψη που βασίζεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ανθρώπων. Με την προώθηση της αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και ενισχύει την προσπάθεια για μια υγιή και ευημερούσα κοινωνία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση