,

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson

Οι άνθρωποι έχουμε έμφυτη την αντίδραση μέσα μας, αυτό είναι που μας κρατάει ουσιαστικά μακριά από τον κίνδυνο, αν για παράδειγμα ακουμπήσουμε ένα πολύ

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson

Οι άνθρωποι έχουμε έμφυτη την αντίδραση μέσα μας, αυτό είναι που μας κρατάει ουσιαστικά μακριά από τον κίνδυνο, αν για παράδειγμα ακουμπήσουμε ένα πολύ θερμό αντικείμενο θα αντιδράσουμε αυτόματα και θα τραβηχτούμε προκειμένου να μην καούμε. Η αντίδραση δεν είναι αποτέλεσμα σκέψης, είναι σπασμωδική κίνηση, προέρχεται από την αύξηση της κορτιζόλης/ ουσίας του stress στον οργανισμό.

Το πρόβλημα είναι ότι η αντιδραστική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από τα όρια της αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο και έχει ποτίσει την ζωή και την καθημερινότητα μας. Λόγο του αυξημένου χρόνιου stress, αντιδρούμε σε ότι δεν μας ταιριάζει, σε ότι δεν είναι εύκολο, σε ότι γενικά δυσκολεύει τη ζωή και τη ροή μας. Με αποτέλεσμα να χάνουμε τον έλεγχο, να χάνουμε το δίκιο μας και να βρισκόμαστε σε δυσμενή θέση. Με την αντίδραση δεν μπορούμε να κερδίσουμε τίποτα, αντίθετα σε αυτό το παιχνίδι θα είμαστε πάντα χαμένοι.

Advertisment

Η δράση από την άλλη είναι αποτέλεσμα ηρεμίας, καθαρής σκέψης και συνειδητότητας κατά συνέπεια μας βοηθάει να τα φέρνουμε εις πέρας σε οποιαδήποτε κατάσταση. Η δράση είναι μια κατάσταση που προέρχεται από βαθιά ενδοσκόπηση και αυτοαποδοχή. Όταν δρούμε είμαστε σίγουροι για τις πράξεις μας, καθώς είναι απόρροια σοβαρής και σωστής ανάλυσης, δεν αγχωνόμαστε, δεν βγαίνουμε εκτός ορίων και έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των καταστάσεων.

Όπως είναι εμφανές η δράση και η αντίδραση δεν γίνεται να συνυπάρξουν. Είναι απολύτως λογικό να δυσκολευόμαστε να δράσουμε, όταν έχουμε μάθει μόνο να αντιδρούμε. Το μυστικό εδώ είναι να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να μην πράξουμε/ αντιδράσουμε απευθείας αλλά να αναλύσουμε την κατάσταση, να πάρουμε λίγο χώρο και να επανέλθουμε με καθαρή σκέψη.

Η αλλαγή από την αντίδραση στη δράση δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, χρειάζεται να είμαστε παρόν και να μην αφήνουμε ποτέ τις καταστάσεις να μας παρασύρουν. Όταν όμως καταφέρουμε να περάσουμε αυτή τη γέφυρα και βρεθούμε στην άλλη πλευρά, στην πλευρά της δράσης, στην πλευρά της αυτοπεποίθησης, στην πλευρά της σιγουριάς τότε η ζωή μας αρχίζει να χορεύει σε νέους ρυθμούς.

Advertisment

Και όπως είπε κάποτε και ο μεγάλος ποιητής Alfred Tennyson: «Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία»

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση