,

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Οι Νοτιοκορεάτες γιορτάζουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο ακούστε τι συμβαίνει: μόνο οι γυναίκες κάνουν δώρα –συνήθως σοκολατάκια– στους αγαπημένους τους. Αλλά μην ανησυχείτε, θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες να κάνετε δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο και να περάσετε χρόνο μαζί του.  Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάθε χρόνο δώδεκα γιορτές στις οποίες οι Κορεάτες γιορτάζουν την αγάπη, πάντοτε στις δεκατέσσερις κάθε μήνα. Οι αγαπημένες μου είναι:Advertisment *Στις 14 Μαρτίου είναι η Λευκή Μέρα, όταν οι άντρες κάνουν δώρα στις φιλενάδες τους, κυρίως λευκές σοκολάτες ή λευκά λουλούδια. *Στις 14 Απριλίου είναι η Μαύρη Μέρα, όταν οι

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Οι Νοτιοκορεάτες γιορτάζουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο ακούστε τι συμβαίνει: μόνο οι γυναίκες κάνουν δώρα –συνήθως σοκολατάκια– στους αγαπημένους τους. Αλλά μην ανησυχείτε, θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες να κάνετε δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο και να περάσετε χρόνο μαζί του. 

Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάθε χρόνο δώδεκα γιορτές στις οποίες οι Κορεάτες γιορτάζουν την αγάπη, πάντοτε στις δεκατέσσερις κάθε μήνα. Οι αγαπημένες μου είναι:

Advertisment

*Στις 14 Μαρτίου είναι η Λευκή Μέρα, όταν οι άντρες κάνουν δώρα στις φιλενάδες τους, κυρίως λευκές σοκολάτες ή λευκά λουλούδια.

*Στις 14 Απριλίου είναι η Μαύρη Μέρα, όταν οι εργένηδες που δεν πήραν δώρα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο μαζεύονται και γιορτάζουν τη μοναξιά τους, φορώντας με περηφάνια μαύρα και τρώγοντας νουντλς με σάλτσα από μαύρα φασόλια – jjajangmyeon. Στην Κορέα, η ζωή έχει ως επίκεντρο τον γάμο και την οικογένεια, οπότε το γεγονός ότι υπάρχει μια μέρα αφιερωμένη σε όσους δεν έχουν σχέση είναι πραγματικά υπέροχο.

*Στις 14 Μαΐου είναι η Μέρα των Τριαντάφυλλων, όταν τα ζευγάρια ανταλλάσσουν κίτρινα τριαντάφυλλα, ενώ όσοι δεν έχουν σχέση φορούν κίτρινα, τρώνε κίτρινο κάρι και υπόσχονται να βρουν σύντροφο!

Advertisment

Η ημέρα των Ευχαριστιών της Κορέας

Οι δύο σημαντικότερες γιορτές στην Κορέα είναι: το Seollal, ή αλλιώς Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, η οποία εορτάζεται την πρώτη μέρα του κορεάτικου σεληνιακού έτους, και το Chuseok, που μπορούμε να το παραλληλίσουμε με την ήμέρα των Ευχαριστιών.

Το Chuseok είναι μια τριήμερη γιορτή, κατά την οποία οι άνθρωποι επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να γιορτάσουν τον θερισμό μαζί με τις οικογένειές τους και να τιμήσουν τους προγόνους τους με επιμνημόσυνες τελετές.

Τα δώρα είναι σημαντικό κομμάτι αυτών των εορτασμών και εθιμοτυπικά είναι πράγματα που οι οικογένειες μπορούν να μοιραστούν: καλάθια με φρούτα, ειδικά τσάγια, κορεάτικα γλυκά, δώρα για ευεξία στα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας ή παραδοσιακές λιχουδιές, όπως τα songpyeon –κέικ ρυζιού με γέμιση γλυκού σουσαμιού– και τα gwapyeon, ένα ζελέ που φτιάχνεται από κορεάτικα κεράσια, κυδώνια, βερίκοκα και κράταιγους βρασμένα με άμυλο και μέλι. Πιστεύεται πως το συγκεκριμένο γλυκό σερβιριζόταν στις βασιλικές αυλές της δυναστείας Τσοσόν.

Το πιο ασυνήθιστο δώρο που έλαβα στην Κορέα προήλθε από έναν συγγραφέα που εκπροσωπούσα. Ήταν ένα κεντητό μαξιλάρι γεμιστό με φαγόπυρο. Όταν έμαθα ότι υποτίθεται πως βελτιώνει τον ύπνο και την πέψη –ένα δώρο για καλή υγεία–, συγκινήθηκα.

Μαθήματα από τους κορεάτικους χαιρετισμούς και την επικοινωνία

• Η επικοινωνία είναι το παν στη ζωή. Να σέβεστε όποιους συναντάτε – αυτό θα σας χαρίσει επιτυχία σε κάθε κοινωνική συνάντηση.

• Η αμοιβαιότητα είναι το θεμέλιο της κορεάτικης κουλτούρας. Φροντίστε η αξία του δώρου που θα προσφέρετε να είναι αρκετά μικρή, ώστε να μπορούν και οι άλλοι να σας χαρίσουν δώρο ίσης αξίας χωρίς να πιεστούν οικονομικά.

• Η αξία του δώρου έγκειται στη σημασία του. Φέρτε κάποιο ξεχωριστό δώρο από την πατρίδα σας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς, κάτι που να λέει μια ιστορία.

• Να ακολουθείτε πάντα τις εθιμοτυπικές συμπεριφορές– έτσι δείχνετε σεβασμό και εκτίμηση στους οικοδεσπότες σας.

• Να είστε ειλικρινείς με τους άλλους, ακόμα και αν νιώθετε αμήχανα. Έτσι χτίζετε εμπιστοσύνη και δημιουργείτε αυθεντικές σχέσεις.

Το απόσπασμα είναι από Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας της Barbara J. Zitwer. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση