Η διαφωνία με ένα άλλο άτομο δεν είναι ποτέ εύκολη. Πολλές φορές φέρνει στην επιφάνεια δυσάρεστα συναισθήματα όπως άγχος, οργή ή θλίψη. Ωστόσο, ενώ οι διαφωνίες είναι γενικά δυσάρεστες σχεδόν με οποιονδήποτε, είναι ιδιαίτερα δύσκολες με τους ναρκισσιστές.
Οι ναρκισσιστές είναι χειριστικοί και έχουν την επιθυμία να ελέγχουν τους άλλους, κάνοντας τις διαφωνίες πραγματικά, εξαιρετικά δυσάρεστες, δήλωσε η Monica Cwynar, αδειούχος κλινική κοινωνική λειτουργός της Thriveworks στο Πίτσμπουργκ.
Advertisment
«Παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως θύμα, οι ναρκισσιστές μπορούν να χειραγωγούν τους άλλους για να κερδίσουν την προσοχή, τη συμπάθεια ή τον έλεγχο στις σχέσεις»
Το γεγονός ότι έχετε μια δυσάρεστη αλληλεπίδραση με ένα άλλο άτομο δεν το καθιστά ναρκισσιστή. Μόλις το 0,5-5% του πληθυσμού των ΗΠΑ πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή NPD, σύμφωνα με την Manahil Riaz, ψυχοθεραπευτή στο Χιούστον και ιδιοκτήτρια του Riaz Counseling στο Τέξας.
Έτσι, ενώ κάποιος μπορεί να έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά – όπως εγωκεντρισμό ή έλλειψη ενσυναίσθησης – δεν σημαίνει ότι έχει NPD, συμπλήρωσε η Riaz.
Advertisment
Αντιθέτως, ο ναρκισσισμός κυμαίνεται από τον υγιή ναρκισσισμό, ο οποίος ορίζεται ως «ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού και υγιής αυτοεκτίμηση έως τον παθολογικό ναρκισσισμό και τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας», δήλωσε στη HuffPost η Justine Grosso, ψυχολόγος σωματικών τραυμάτων.
«Κάποιος με παθολογικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να πληροί κάποια αλλά όχι όλα τα κριτήρια για NPD», πρόσθεσε η Grosso. Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν το την έλλειψη ενσυναίσθησης, την επιθυμία για έπαινο και θαυμασμό, την εκμετάλλευση των άλλων, την αλαζονεία και τη μεγαλομανία, δήλωσε η Grosso.
«Αντιδράς υπερβολικά»
«Όταν μιλάτε με κάποιον με παθολογικό ναρκισσισμό ή NPD, μπορεί επανειλημμένα να απορρίψει, να εκτρέψει ή να ακυρώσει τις ανησυχίες ή τα πληγωμένα συναισθήματά σας, προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για τον αντίκτυπό του σε εσάς», δήλωσε η Grosso.
«Ενώ πολλοί άνθρωποι με διαταραχές προσωπικότητας και σχεσιακό τραύμα μπορεί να πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να διαβάζουν τη σκέψη τους, αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε άτομα με NPD»
Αυτό μπορεί να ακούγεται με φράσεις όπως «αντιδράς υπερβολικά» ή «είσαι πολύ ευαίσθητη», οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν την αφήγηση, είπε η Cwynar, και να σε κάνουν να νιώσεις ότι εσύ είσαι αυτός που προκαλεί το πρόβλημα.
Αντί να υποστηρίξετε εκ νέου τη στάση σας, σχόλια όπως αυτό πιθανόν να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας και να ανακαλέσετε το παράπονό σας, δήλωσε η Grosso.
«Δεν είμαι θυμωμένος/η, εσύ είσαι θυμωμένη/ος»
«Οι άνθρωποι με παθολογικό ναρκισσισμό ή NPD χρησιμοποιούν έναν ασυνείδητο μηχανισμό άμυνας που ονομάζεται προβολή, κατά τον οποίο απαρνούνται τα δικά τους συναισθήματα και πιστεύουν ότι ανήκουν σε κάποιον άλλο», δήλωσε η Grosso.
Ας πούμε ότι βρίσκεστε στη μέση ενός καυγά με έναν ναρκισσιστή, μπορεί να τον ακούσετε να σας λέει ότι εσείς είστε ο θυμωμένος καθώς φωνάζει, ουρλιάζει και λέει συγκαταβατικά πράγματα, έδωσε ως παράδειγμα η Grosso.
«Οι άνθρωποι με παθολογικό ναρκισσισμό ή NPD αρνούνται τα ευάλωτα συναισθήματά τους εξαιτίας της τοξικής ντροπής και της φοβίας των συναισθημάτων», είπε.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου επιτίθεσαι, πάντα με κατηγορούν»
Όσο λάθος κι αν κάνει το αγαπημένο σας πρόσωπο, δεν μπορεί ποτέ να δει τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, είναι πάντα το θύμα.
«Οι ναρκισσιστές συχνά βλέπουν τον εαυτό τους ως θύμα λόγω της βαθιά ριζωμένης αίσθησης δικαιώματος, της εύθραυστης αυτοεκτίμησης και της έλλειψης ενσυναίσθησης για τους άλλους», δήλωσε η Cwynar.
Αυτή η νοοτροπία του θύματος οδηγεί τους ναρκισσιστές να πιστεύουν ότι «συνεχώς αδικούνται ή ότι οι άλλοι τους κακομεταχειρίζονται».
Μπορεί να ακούσετε έναν ναρκισσιστή να λέει πράγματα όπως: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου επιτίθεσαι έτσι. Εγώ είμαι αυτός που πάντα κατηγορείται για όλα, ακόμα και όταν δεν φταίω εγώ» ή «Ό,τι κι αν κάνω, δεν είναι ποτέ αρκετά καλό για σένα. Συνεχώς με επικρίνουν και με κρίνουν άδικα», είπε.
«Παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως θύμα, οι ναρκισσιστές μπορούν να χειραγωγούν τους άλλους για να κερδίσουν την προσοχή, τη συμπάθεια ή τον έλεγχο στις σχέσεις», δήλωσε η Cwynar. «Μπορεί να χρησιμοποιήσουν την αντιληπτή τους ιδιότητα του θύματος ως εργαλείο για να αποσπάσουν υποστήριξη ή για να στρέψουν την προσοχή μακριά από τη δική τους προβληματική συμπεριφορά».
«Αν με αγαπούσες, θα το έκανες αυτό»
Κατά τη διάρκεια µιας διαµάχης, είναι σύνηθες για τους ναρκισσιστές ανθρώπους να κλίνουν προς τη χειραγώγηση, σύµφωνα µε τον Cwynar. Αυτή η έκφραση αποσκοπεί στον έλεγχο, ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν.
«Θα χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα όπως … «Αν με αγαπάς, [θα έκανες αυτό για μένα] … αν δεν το κάνεις αυτό, μπορεί να κάνω κακό στον εαυτό μου … αν φύγεις από εδώ, τότε ποτέ δεν με αγάπησες», εξήγησε η Cwynar.
Δηλώσεις όπως αυτή δυσκολεύουν το να σταθείς απέναντι στο άτομο με το οποίο τσακώνεσαι, οδηγώντας σε πιθανότατα να υποχωρήσεις και να ξαναδώσεις τον έλεγχο στα χέρια του.
«Έπρεπε να ξέρεις ότι ήμουν εκνευρισμένη/ος»
«Ενώ πολλοί άνθρωποι με διαταραχές προσωπικότητας και σχεσιακό τραύμα μπορεί να πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να διαβάζουν τη σκέψη τους, αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε άτομα με NPD», δήλωσε η Grosso.
Έτσι, μπορεί να ακούσετε κάποιον με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας να λέει: «Έπρεπε να ξέρεις ότι ήμουν θυμωμένος», περιμένοντας πλήρως να προβλέψετε τα συναισθήματά του και να καταλάβετε τι νιώθει χωρίς κανενός είδους επικοινωνία.
«Μια τέτοια φράση μπορεί να οδηγήσει το άλλο άτομο να αισθάνεται υπερ-επιφυλακτικό, σαν να περπατάει σε τσόφλια», εξήγησε η Grosso.
Επιπλέον, μπορεί να αναδυθούν και συναισθήματα φόβου, ενοχής και υποχρέωσης, τα οποία αφαιρούν δύναμη από το άτομο που έχει αδικηθεί, σημείωσε.
Με πληροφορίες από in.gr