,

5 συμβουλές – κλειδιά για μια επιτυχημένη σχέση

Μερικές φορές, η ευτυχία μπορεί να διατηρηθεί με μικρές χειρονομίες, όπως το να λέτε "σ' αγαπώ".

5 συμβουλές - κλειδιά για μια επιτυχημένη σχέση

Μου ζητήθηκε να κάνω μια πρόποση στον πρόσφατο γάμο του γιου μου στην υπέροχη νύφη του. Σκέφτηκα τι θα μπορούσα να πω που θα είχε διαρκή αντίκτυπο, και έτσι πρόσφερα πέντε συμβουλές που θα μπορούσαν να έχουν κατά νου και να βοηθήσουν το νεαρό ζευγάρι να αναπτύξει έναν ισχυρό γάμο. Οι τέσσερις τελευταίες από αυτές τις συμβουλές έχουν εφαρμογή σε κάθε σημαντική σχέση.

Ευτυχισμένη σύζυγος, ευτυχισμένη ζωή

Η ρήση “Ευτυχισμένη σύζυγος, ευτυχισμένη ζωή” μπορεί να τροποποιηθεί το 2023 σε “Ευτυχισμένη σύζυγος, ευτυχισμένο σπίτι”, αλλά αυτό δεν έχει ακριβώς τον σωστό ήχο. Η βασική ιδέα είναι ότι η προσπάθεια για την εξασφάλιση της ευτυχίας του συντρόφου αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος μιας επιτυχημένης σχέσης.

Advertisment

Μερικές φορές, η ευτυχία μπορεί να διατηρηθεί με μικρές χειρονομίες, όπως το να λέτε “σ’ αγαπώ”, να καθαρίζετε ο ένας μετά τον άλλον, να κάνετε μικρά δώρα ή να συμμετέχετε στο χόμπι του συντρόφου. Άλλες φορές, η εξασφάλιση της ευτυχίας μπορεί να απαιτεί σημαντικούς συμβιβασμούς, όπως η μετακόμιση σε νέο σπίτι, η αλλαγή κατεύθυνσης της καριέρας ή η αλλαγή κοινωνικών κύκλων.

Κάθε σύντροφος πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του καθώς προσαρμόζεται στον άλλο. Ο σύντροφος που προσαρμόζεται πρέπει να διασφαλίσει ότι η προσαρμογή του ταιριάζει καλά με τα σημαντικά προσωπικά του συστήματα πεποιθήσεων. Οι άνθρωποι που αγνοούν τις σημαντικές πεποιθήσεις τους μπορεί να δυσανασχετήσουν, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να είναι μια σχέση επιτυχής μακροπρόθεσμα.

Ευτυχισμένος ή σωστός;

Όταν σκέφτονται αν θα συνεχίσουν μια διαφωνία, οι άνθρωποι σε μια σχέση μπορεί να σκεφτούν το ρητό: “Θα προτιμούσατε να είστε ευτυχισμένοι ή σωστοί;”.

Advertisment

Αν ένα ζήτημα έχει μικρή σημασία, δεν αξίζει να το επιδιώξετε, ακόμη και αν υπάρχει διαφωνία. Ο σύντροφος για τον οποίο το ζήτημα έχει μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει να έχει το δικό του τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, αντί να καθυστερεί ένα μικρό εμπόδιο, η σχέση μπορεί να προχωρήσει “με τη ροή”.

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε αν ένα ζήτημα είναι σημαντικό είναι να αναρωτηθείτε: “Θα έχει σημασία αυτό το ζήτημα σε ένα χρόνο από τώρα;”.

Επικοινωνήστε

Το να ακούτε ο ένας τον άλλον είναι το κλειδί για να βασίζεται μια σχέση στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό. Ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο κάθε εταίρος αισθάνεται ότι εκτιμάται, είναι ο ακροατής να συνοψίσει την κατανόηση των όσων μόλις είπε ο ομιλητής. Με αυτόν τον τρόπο, ο ομιλητής αισθάνεται ότι έχει ακουστεί, ακόμη και αν ο ακροατής διαφωνεί.

Ένας πρόσθετος τρόπος για να βοηθήσετε να επικυρώσει ο ένας τον άλλον είναι να απαντήσετε με: “Ναι, και….”. Για παράδειγμα, αν ο ένας σύντροφος δηλώσει ότι θέλει να αγοράσει ένα ακριβό νέο αντικείμενο που ο άλλος θεωρεί ότι δεν είναι προσιτό, μια επικυρωτική απάντηση από το δεύτερο άτομο θα μπορούσε να είναι: “Ναι, μπορούμε να αγοράσουμε αυτό το αντικείμενο και μπορούμε να το κάνουμε αφού εξοικονομήσουμε χρήματα για να το αγοράσουμε εύκολα”.

Το “ακόμα” είναι μια άλλη λέξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικύρωση του συντρόφου. Σκεφτείτε: “Καταλαβαίνω ότι θέλεις να αγοράσεις αυτό το αντικείμενο, αλλά δεν αισθάνομαι ότι μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά ακόμα”.

Αφήστε το παρελθόν

Όταν συζητούνται δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος που αφορούν το ζευγάρι, αυτό θα πρέπει να γίνεται με σκοπό να μάθουν από τα λάθη και να εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον, και όχι ως τρόπος τιμωρίας του άλλου συντρόφου ή άρνησης να αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας του άγχους ότι μπορεί να επαναληφθεί ένα κακό αποτέλεσμα.

Η ανάκληση των αυτοβιογραφικών αναμνήσεων δεν είναι καθόλου τέλεια. Ως εκ τούτου, οι σύντροφοι δεν θα πρέπει να τσακώνονται σχετικά με την αξία αλήθειας της ανάμνησης του κάθε συντρόφου. Αντιθέτως, θα μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη, καθώς ο ένας ή και οι δύο μπορεί να έχουν λανθασμένες αναμνήσεις. Έτσι, ένα ζευγάρι θα μπορούσε να επιλέξει να επικεντρωθεί στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Το να συγχωρέσει ο ένας τον άλλον μπορεί μερικές φορές να είναι το κλειδί για να αφήσει κανείς το παρελθόν πίσω του. Να θυμάστε ότι όταν κρατάτε μια μνησικακία πληγώνετε τον εαυτό σας περισσότερο από ό,τι το άλλο άτομο. Επίσης, μπορεί να είναι πιο εύκολο να συγχωρήσετε έχοντας κατά νου ότι συγχωρώντας δεν σημαίνει ότι ξεχνάτε αυτό που συνέβη.

Το δαχτυλίδι του βασιλιά Σολομώντα

Η πέμπτη συμβουλή μου αφορούσε μια ιστορία για τον βασιλιά Σολομώντα, τον πλουσιότερο και σοφότερο άνθρωπο της βιβλικής του εποχής.

Την πρώτη ημέρα της άνοιξης, ο βασιλιάς Σολομώντας κάλεσε τον κορυφαίο υπηρέτη του στην αυλή του και του ανέθεσε μια αποστολή. “Θα ήθελα να μου βρεις ένα δαχτυλίδι με ειδικές δυνάμεις: Όταν το φορούν οι πλούσιοι άνθρωποι, γίνονται λυπημένοι, αλλά όταν το φορούν οι φτωχοί άνθρωποι, γίνονται ευτυχισμένοι. Θα σου δώσω ένα χρόνο για να φέρεις εις πέρας αυτό το έργο”.

Ο υπηρέτης βγήκε βιαστικά από το παλάτι για να αναζητήσει ένα τέτοιο δαχτυλίδι. Μόλις έφυγε, ο βασιλιάς Σολομώντας έσκυψε προς τους συμβούλους του και ψιθύρισε: “Δεν θα βρει ποτέ ένα τέτοιο δαχτυλίδι. Δεν υπάρχει. Ήθελα απλώς να γελάσω εις βάρος του”.

Ο υπηρέτης έψαχνε όλο το χρόνο για ένα τέτοιο δαχτυλίδι, αλλά δεν είχε καμία τύχη. Την παραμονή της λήξης του έτους, ο υπηρέτης περπατούσε στους δρόμους της Ιερουσαλήμ όταν είδε έναν πλανόδιο πωλητή να κάθεται σε ένα φθαρμένο, ξεθωριασμένο κόκκινο χαλί. Ο υπηρέτης είδε έναν μικρό αριθμό αστραφτερών δαχτυλιδιών ανάμεσα στα διάφορα εμπορεύματα μπροστά στον πλανόδιο πωλητή.

Ο υπηρέτης ρώτησε: “Έχεις ένα δαχτυλίδι προς πώληση που όταν το φορούν οι πλούσιοι άνθρωποι, γίνονται λυπημένοι, και όταν το φορούν οι φτωχοί άνθρωποι, γίνονται ευτυχισμένοι;”.

“Ναι!” αναφώνησε ο γυρολόγος. Πήρε ένα από τα χρυσά δαχτυλίδια και το έγραψε προσεκτικά με μικρά γράμματα. Έδωσε το δαχτυλίδι στον υπηρέτη, ο οποίος το πλήρωσε με χαρά.

Την επόμενη μέρα, ο βασιλιάς Σολομώντας συγκέντρωσε περιχαρής τους συμβούλους του γύρω του και κάλεσε τον υπηρέτη του να μπει στην αυλή. Σημείωσε ότι είχε περάσει ένας χρόνος και ρώτησε: “Λοιπόν, βρήκες το ιδιαίτερο δαχτυλίδι;”.

“Το βρήκα”, απάντησε ο υπηρέτης και στη συνέχεια παρέδωσε το δαχτυλίδι στον βασιλιά Σολομώντα. Ο βασιλιάς φόρεσε το δαχτυλίδι στο δάχτυλό του, διάβασε την επιγραφή, χλώμιασε και φάνηκε καταβεβλημένος. Γλίστρησε το δαχτυλίδι από το δάχτυλο αυτό και το έδωσε σε έναν ζητιάνο που βρισκόταν στην αυλή εκείνη την ημέρα. Ο ζητιάνος εμφανίστηκε έκπληκτος και έβαλε το δαχτυλίδι στο τέταρτο δάχτυλό του. Κοίταξε την επιγραφή και χόρεψε από χαρά.

Τι έλεγε η επιγραφή;

K. A. Θ. Π

Και τι σημαίνει αυτό; “Και Αυτό Θα Περάσει”

Ο ζητιάνος χάρηκε όταν διάβασε την επιγραφή γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν θα ήταν για πάντα άπορος. Ο βασιλιάς Σολομώντας λυπήθηκε γιατί συνειδητοποίησε ότι η καλή του τύχη δεν θα διαρκούσε για πάντα.

Γύρισα στον γιο μου και τη νύφη μου και τους εξήγησα ότι θα μπορούσαν να έχουν κατά νου αυτό το ρητό. Όταν οι στιγμές είναι δύσκολες, το ζευγάρι μπορεί να ενισχυθεί από τη γνώση ότι αυτές οι στιγμές θα περάσουν. Ωστόσο, όταν οι στιγμές είναι καλές, όπως την ημέρα του γάμου τους, μπορούν να έχουν κατά νου ότι κάποιες μέρες δεν θα είναι τόσο καλές. Ως εκ τούτου, μπορούν να είναι ευγνώμονες προς τον Θεό και ο ένας για τον άλλον, να αποδέχονται με συμπόνια ο ένας τον άλλον όπως είναι, να διαφυλάττουν κάθε καλή στιγμή αυτής της ευτυχισμένης, ευτυχισμένης ημέρας και να τρέφονται από την ανάμνησή της για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ran D. Anbar, M.D., FAAP

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση