,

Πώς να θέσεις υγιή όρια στις σχέσεις σου

Είναι καλό και υγιές να θέτεις όρια στις σχέσεις σου με τους άλλους για να μπορέσεις να απελευθερωθείς από την επιρροή ανθρώπων που σε

Πώς να θέσεις υγιή όρια στις σχέσεις σου

Είναι καλό και υγιές να θέτεις όρια στις σχέσεις σου με τους άλλους για να μπορέσεις να απελευθερωθείς από την επιρροή ανθρώπων που σε γεμίζουν με αμφιβολίες, αρνητισμό και συναισθήματα πίεσης.

Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια δράση αυτοεκτίμησης και ενδυνάμωσης της αυτοπεποίθησής σου. Είναι ένας τρόπος να αναγνωρίσεις και να οικοδομήσεις την αίσθηση του αυτοσεβασμού.

Advertisment

Πως μπορείς να το πετύχεις αυτό;

Σκέψου ποια όρια θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις μπροστά. Δες όλες τις πτυχές της ζωής σου, επαγγελματική, προσωπική, πνευματική, ψυχική και ρώτα τον εαυτό σου: Τι υπάρχει σε αυτές που σε δυσκολεύει, σε πιέζει και σε ωθεί σε αρνητικά συναισθήματα; Υπάρχει κάτι που κάνεις και θα ήθελες να το αλλάξεις; Κάτι που είναι στα δικά σου χέρια; Είναι κάτι στις συμπεριφορές των άλλων που θα ήθελες να αλλάξει; Γράψε ποια όρια θα σε οδηγήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και ποια μέτρα μπορούν να σε βοηθήσουν να βγεις από αυτό το μονοπάτι.

Επικοινώνησε αυτά τα όρια που επιθυμείς να θέσεις. Αν επηρεάζουν και άλλους ανθρώπους οφείλεις να τα επικοινωνήσεις για να ανακαλύψεις τον καλύτερο εαυτό σου. Να είσαι ξεκάθαρος και αν χρειαστεί να υπενθυμίζεις αυτά τα όρια που έχεις θέσει σε εκείνους που φαίνεται να μην τα σέβονται.

Advertisment

Άκου τα συναισθήματά σου. Για να προχωρήσεις μπροστά και να βρεθείς στην σωστή κατεύθυνση, πρέπει να ακούς αυτά που νιώθεις με τις επικείμενες αλλαγές που προκύπτουν από τα όρια που θέτεις. Αισθάνεσαι απελευθέρωση; Νιώθεις ανακουφισμένος; Ένα αίσθημα χαράς σε οδηγεί; Τότε είσαι στον σωστό δρόμο.

Αναζήτησε την υποστήριξη που θα σε βοηθήσει να αναδείξεις τον καλύτερο εαυτό σου. Αν πιστεύεις πως είναι δύσκολη αυτή η διαδικασία, τότε αναζήτησε ανθρώπους ή έναν life coach που θα σε βοηθήσουν να πάρεις την ζωή στα χέρια σου και να βγεις από αυτό το αδιέξοδο. Το πλάνο της ζωής σου σε περιμένει να το ανακαλύψεις.

Μην ξεχνάς, κάποιοι ξεβολεύονται από την νέα οπτική σου, ίσως κάποιοι αποχωρήσουν από δίπλα σου, αλλά μην ανησυχείς στη θέση τους θα έρθουν νέοι άνθρωποι που θα ταιριάζετε καλύτερα. Δεν αρέσουμε σε όλους και αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής. Αν κοιτάς τους άλλους, χάνεις την δική σου τη Ζωή. Οφείλεις να κάνεις το καλύτερο για εσένα και τη Ζωή σου. Τα όρια μπαίνουν προστατευτικά όχι τιμωρητικά ή εκδικητικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση