,

Η άσκηση που ανακουφίζει από τον πόνο στα γόνατα και συμβάλλει στην μακροζωία

Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικός, καθώς μπορεί να μας εμποδίσει να εκτελέσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αυτός ο πόνος συχνά

Η άσκηση που ανακουφίζει από τον πόνο στα γόνατα και συμβάλλει στην μακροζωία

Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικός, καθώς μπορεί να μας εμποδίσει να εκτελέσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αυτός ο πόνος συχνά μας αποτρέπει από το να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας και να ασχοληθούμε με τις υποχρεώσεις μας.

Στην ουσία, ο πόνος στα γόνατα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του σώματος, που μας προειδοποιεί ότι η άρθρωση έχει υποστεί υπερβολική καταπόνηση, είτε από τραυματισμό είτε από αυξημένο σωματικό βάρος ή άλλους λόγους.

Advertisment

Ωστόσο, υπάρχει μία συγκεκριμένη μορφή άσκησης που μπορεί να μειώσει τον πόνο στα γόνατα και αυτή είναι η ποδηλασία. Η ποδηλασία είναι μια δημοφιλής άσκηση που υπόσχεται μακροζωία και μειώνει τον πόνο στα γόνατα. Οι άνθρωποι που αγαπούν την ποδηλασία είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από πόνο στα γόνατα ή οστεοαρθρίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν ποδηλατούν. Επίσης, οι ποδηλάτες ενδέχεται να ζήσουν περισσότερο και να έχουν ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με το NPR, και όπως αναφέρει η New York Post, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πολλά οφέλη από την ποδηλασία. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται τακτικά με την ποδηλασία έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Medicine & Science in Sports & Exercise, περιελάμβανε 2.600 άτομα με μέση ηλικία τα 64 έτη, οι οποίοι ανέφεραν τις συνήθειες άσκησής τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας στο γόνατο λόγω βάρους, οικογενειακού ιστορικού ή προηγούμενων τραυματισμών. Οι ερευνητές διενήργησαν επίσης ακτινογραφίες στους συμμετέχοντες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των αρθρώσεών τους.

Advertisment

Οι επιστήμονες δεν μελέτησαν επαγγελματίες αθλητές, αλλά άτομα που ασκούνται τακτικά. «Οι ποδηλάτες είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάνει ποτέ ποδήλατο», ανέφερε στο NPR η Δρ. Γκρέις Λο, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και επηρεάζει περισσότερους από 32,5 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συχνά αποκαλείται “αρθρίτιδα φθοράς” και επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών. Συμβαίνει όταν ο χόνδρος μιας άρθρωσης αρχίζει να καταρρέει, προκαλώντας απώλεια λειτουργίας και πόνο. «Έμεινα έκπληκτη από το πόσο ισχυρό ήταν το όφελος», δήλωσε η Δρ. Γκρέις Λο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ποδηλασία είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για όλους τους ανθρώπους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν κάνετε ποδήλατο, η επαναλαμβανόμενη κίνηση με το πετάλι βοηθά στην κυκλοφορία του αρθρικού υγρού γύρω από το γόνατο. Το υγρό αυτό λειτουργεί ως λιπαντικό, βοηθώντας τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των αρθρώσεων.

Αν και η ποδηλασία συνοδεύεται από κάποιον κίνδυνο τραυματισμού, επειδή δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις με βάρος, οι ερευνητές κατέληξαν ότι είναι πιο ωφέλιμη από το τρέξιμο και μπορεί να αποτελέσει μια δια βίου δραστηριότητα.

«Υπάρχουν καλά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο όταν κάνουν ποδήλατο», τόνισε η Δρ. Γκρέις Λο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν ποδήλατο για μόλις μία ώρα την εβδομάδα έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Η ποδηλασία αποτελεί μια άσκηση που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν για όλη τους τη ζωή, βοηθώντας τους να ζήσουν περισσότερο.

«Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική προληπτική στρατηγική για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας», κατέληξε η Δρ. Γκρέις Λο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκτοξεύστε τον μεταβολισμό σας με αυτή την απλή αλλαγή στο περπάτημα
Οι δραστηριότητες μέσα στη μέρα ωφελούν τους ηλικιωμένους περισσότερο από την άσκηση
Λίπος στο συκώτι: Ποιο είδος άσκησης και πόση ώρα χρειάζεται για να το μειώσετε
Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση