, , ,

Γιατί βγάζουμε νέες ελιές στο σώμα μας – Οι τύποι και τι πρέπει να προσέξουμε

Οι ελιές (σπίλοι) τείνουν να εμφανίζονται σε περιόδους που αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών σας. Εάν εμφανιστούν όταν είστε μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν ορισμένα

Γιατί βγάζουμε νέες ελιές στο σώμα μας - Οι τύποι και τι πρέπει να προσέξουμε

Οι ελιές (σπίλοι) τείνουν να εμφανίζονται σε περιόδους που αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών σας. Εάν εμφανιστούν όταν είστε μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, μπορεί να είναι πιο πιθανό να γίνουν καρκινικές.

Οι σπίλοι είναι πολύ συνηθισμένοι και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έναν ή περισσότερους. Είναι συγκεντρώσεις κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία (μελανοκύτταρα) στο δέρμα σας. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα τείνουν να έχουν περισσότερες ελιές.

Advertisment

Οι σπίλοι συνήθως εμφανίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία και αλλάζουν σε μέγεθος και χρώμα καθώς μεγαλώνετε. Νέες ελιές εμφανίζονται συνήθως σε περιόδους που αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών σας, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότεροι σπίλοι έχουν διάμετρο μικρότερη από 1/4 ίντσας. Το χρώμα των κρεατοελιών κυμαίνεται από ροζ έως σκούρο καφέ ή μαύρο. Μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα σας, μόνοι τους ή σε ομάδες.

Σχεδόν όλοι είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί). Αλλά οι νέοι σπίλοι σε έναν ενήλικα είναι πιο πιθανό να γίνουν καρκινικοί από ό,τι οι παλιοί σπίλοι.

Advertisment

Εάν μια νέα ελιά εμφανιστεί όταν είστε μεγαλύτεροι ή εάν μια ελιά αλλάξει εμφάνιση, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι καρκινική.

Τύποι σπίλων

Υπάρχουν πολλοί τύποι σπίλων, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πότε εμφανίζονται, πώς μοιάζουν και τον κίνδυνο να γίνουν καρκινικές.

Αυτές οι ελιές ονομάζονται εκ γενετής σπίλοι και ποικίλλουν ευρέως σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Περίπου το 0,2 έως 2,1 τοις εκατό των βρεφών γεννιούνται με συγγενή σπίλο.

Ορισμένα εκ γενετής στίγματα μπορεί να αντιμετωπιστούν για αισθητικούς λόγους όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο, για παράδειγμα, στην ηλικία των 10 έως 12 ετών και μπορεί να ανεχθεί καλύτερα το τοπικό αναισθητικό.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση
  • Επιφανειακή αποκατάσταση του δέρματος (δερμοαπόξεση)
  • Ξύρισμα του δέρματος (εκτομή) των ανώτερων στρωμάτων του δέρματος
  • Χημικό πίλινγκ για λεύκανση
  • Αφαίρεση με λέιζερ για λεύκανση

Κίνδυνος

Οι μεγαλύτεροι συγγενείς σπίλοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν κακοήθεις στην ενήλικη ζωή (4 έως 6 τοις εκατό κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ζωής). Οι αλλαγές στην ανάπτυξη, το χρώμα, το σχήμα ή τον πόνο ενός εκ γενετής σπίλου θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό.

Οι επίκτητες ελιές είναι εκείνες που εμφανίζονται στο δέρμα σας μετά τη γέννησή σας. Είναι επίσης γνωστές ως κοινές ελιές. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα σας.

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορούν κανονικά να έχουν μεταξύ 10 και 40 τέτοιες ελιές.

Οι κοινοί σπίλοι είναι συνήθως:

  • Στρογγυλοί ή ωοειδείς
  • Επίπεδοι ή ελαφρώς υπερυψωμένοι ή μερικές φορές σε σχήμα θόλου
  • Λείοι ή τραχείς
  • Ενός χρώματος (μαυρισμένοι, καφέ, μαύροι, κόκκινοι, ροζ, μπλε ή δερματόχρωμοι)
  • Αμετάβλητοι
  • Μικροί (1/4 ίντσας ή λιγότερο- το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού)
  • Μπορεί να έχει τρίχες
  • Εάν έχετε σκουρόχρωμο δέρμα ή σκούρα μαλλιά, οι ελιές σας μπορεί να είναι πιο σκούρες από εκείνες των ατόμων με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Κίνδυνος

Εάν έχετε περισσότερους από 50 κοινούς σπίλους, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Αλλά είναι σπάνιο μια κοινή ελιά να γίνει καρκινική.

Οι άτυπες ελιές μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας. Οι άτυποι σπίλοι βρίσκονται συχνά στον κορμό, αλλά μπορείτε επίσης να τους εμφανίσετε στο λαιμό, το κεφάλι ή το τριχωτό της κεφαλής. Σπάνια εμφανίζονται στο πρόσωπο.

Οι καλοήθεις άτυπες ελιές μπορεί να έχουν ορισμένα από τα ίδια χαρακτηριστικά με το μελάνωμα (ένας τύπος καρκίνου του δέρματος). Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές δερματικές εξετάσεις και να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στους σπίλους σας.

Οι άτυπες ελιές έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκινικές.

Λόγω της εμφάνισής τους, οι άτυποι σπίλοι έχουν χαρακτηριστεί ως τα “ασχημόπαπα” των σπίλων.

Σε γενικές γραμμές, οι άτυποι σπίλοι είναι:

  • Ακανόνιστο σχήμα με ανομοιόμορφα όρια
  • Ποικίλο χρώμα: μείγματα μαυρισμένου, καφέ, κόκκινου και ροζ χρώματος
  • Βοτσαλωτή υφή
  • Μεγαλύτεροι από μια γόμα μολυβιού – 6 χιλιοστά ή περισσότερο
  • Συχνότερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα
  • Συχνότερα σε άτομα που εκτίθενται πολύ στον ήλιο

Κίνδυνος

Έχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε μελάνωμα εάν έχετε:

  • Τέσσερις ή περισσότερους άτυπους σπίλους
  • Συγγενή εξ αίματος που είχε μελάνωμα
  • Είχατε εμφανίσει μελάνωμα στο παρελθόν
  • Εάν τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν πολλούς άτυπους σπίλους, μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο του οικογενειακού άτυπου πολλαπλού μελανώματος (FAMMM)Εμπιστευμένη πηγή. Ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι 17,3 φορές υψηλότερος από τα άτομα που δεν έχουν το σύνδρομο FAMMM.

Αιτίες των νέων σπίλων

Η αιτία μιας νέας ελιάς που εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή δεν είναι καλά κατανοητή. Οι νέες ελιές μπορεί να είναι καλοήθεις ή μπορεί να είναι καρκινικές. Τα αίτια του μελανώματος είναι καλά μελετημένα, αλλά υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με το τι προκαλεί καλοήθεις ελιές.

Πιθανόν να εμπλέκονται γενετικές μεταλλάξεις. Μια ερευνητική μελέτη του 2015 ανέφερε ότι γενετικές μεταλλάξεις του γονιδίου BRAF υπήρχαν στο 78%Trusted Source των καλοήθων επίκτητων σπίλων.

Οι μεταλλάξεις BRAF είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στο μελάνωμα. Αλλά οι μοριακές διαδικασίες που εμπλέκονται στη μετατροπή ενός καλοήθους σπίλου σε καρκινικό σπίλο δεν είναι ακόμη γνωστές.

Η αλληλεπίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), τόσο της φυσικής όσο και της τεχνητής, με το DNA είναι γνωστό ότι προκαλεί γενετική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μελανώματος και άλλων καρκίνων του δέρματος. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της παιδικής ή νεαρής ενήλικης ζωής και μόνο πολύ αργότερα να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

  • Αύξηση της ηλικίας
  • Ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα ή κόκκινα μαλλιά
  • Οικογενειακό ιστορικό άτυπων σπίλων
  • Ανταπόκριση σε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα
  • Ανταπόκριση σε άλλα φάρμακα, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, ορμόνες ή αντικαταθλιπτικά
    γενετικές μεταλλάξεις
  • Ηλιακό έγκαυμα, έκθεση στον ήλιο ή χρήση σολάριουμ

Οι νέοι σπίλοι είναι πιο πιθανό να γίνουν καρκινικοί. Μια ανασκόπηση μελετών περιπτώσεων του 2017 διαπίστωσε ότι το 70,9% των μελανωμάτων προέκυψε από μια νέα ελιά. Εάν είστε ενήλικας με μια νέα ελιά, είναι σημαντικό να την ελέγξει ο γιατρός σας ή ένας δερματολόγος.

Προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με τις ελιές

Όταν μια παλιά ελιά αλλάζει ή όταν εμφανίζεται μια νέα ελιά στην ενήλικη ζωή, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να την ελέγξει.

Εάν η ελιά σας έχει φαγούρα, αιμορραγία, στάζει ή είναι επώδυνη, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Το μελάνωμα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος, αλλά οι νέες ελιές ή κηλίδες μπορεί επίσης να είναι βασικοκυτταρικοί ή πλακώδεις καρκίνοι. Αυτοί εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το κεφάλι και ο λαιμός σας. Είναι εύκολα θεραπεύσιμοι.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Οι σπίλοι που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή πρέπει πάντα να ελέγχονται από γιατρό. Συνιστάται στους ανθρώπους να κάνουν δερματικό έλεγχο από δερματολόγο κάθε χρόνο. Εάν κινδυνεύετε από μελάνωμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει έλεγχο του δέρματος κάθε έξι μήνες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηναρχή: Γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές;
Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Αλκοόλ στην παραλία: Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε ποτά κάτω από τον ήλιο
6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση