Πανελλήνιες: Σνακ και τροφές που δίνουν ενέργεια και έμπνευση στους μαθητές

Η εξεταστική περίοδος έχει ξεκινήσει και το άγχος και η ένταση έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα για όλους τους μαθητές που δοκιμάζονται. Η γνώση, η

Πανελλήνιες: Σνακ και τροφές που δίνουν ενέργεια και έμπνευση στους μαθητές

Η εξεταστική περίοδος έχει ξεκινήσει και το άγχος και η ένταση έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα για όλους τους μαθητές που δοκιμάζονται.

Η γνώση, η προετοιμασία, ίσως και λίγη τύχη, θα φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. Όμως η σωστή διατροφή μπορεί να γίνει το μυστικό για την απόδοσή τους. Άλλωστε τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια και συγκέντρωση για να αντιμετωπίσουν το άγχος και την κόπωση ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Advertisment

Τα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται διαύγεια και συγκέντρωση αποτελούν μία λύση, ωστόσο, είναι προτιμότερο να λάβουν τα ωφέλιμα στοιχεία από μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες» και πολλές βιταμίνες.

Τώρα είναι η εποχή που «αποενοχοποιείται» λίγη παραπάνω σοκολάτα ή ένα παγωτό μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Αρκετή πίεση δέχονται, ας μην τα κρίνουμε αυστηρά.

Ζήτω η πρωτεΐνη

Αυτή την περίοδο τα παιδιά χρειάζονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες καθώς είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κυττάρων, και μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παρέχοντας συνεχή ενέργεια.

Τα αυγά για παράδειγμα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το κοτόπουλο είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνη, βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας και της αντοχής. Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες και προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Advertisment

Στους υδατάνθρακες λέμε Ναι

Οι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προσφέρουν ενέργεια με διάρκεια. Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, το καφέ ρύζι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και παρέχει σταθερή ενέργεια χωρίς απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου.

Αν όχι τώρα τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3, τότε, πότε;

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Τα μικρά ψαράκια όπως ο γαύρος, η μαρίδα, η αθερίνα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Smoothies και σπανακόπιτες

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της κούρασης και ενισχύουν τη συγκέντρωση. Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Β, παρέχει άμεσα ενέργεια και βοηθά στη διατήρηση της συγκέντρωσης.

Τα μύρτιλλα, που αρέσουν πολύ στα παιδιά, είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση, ενώ το σπανάκι που είναι πλούσιο σε σίδηρο, βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οπότε, εφοδιαστείτε με ποικιλία φρούτων για σαλάτα ή smoothies και μερικά ταψιά σπανακόπιτα με πληθωρική φέτα. Η εποχικότητα είναι με το μέρος των παιδιών και είναι ιδανική εποχή για βερίκοκα και κεράσια σε ποσότητα.

Το τσιμπολόγημα επιβάλλεται

Γενικά, τα μικρά γεύματα και τα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης.

Αξιοποιείστε τους ξηρούς καρπούς ως σνακ κατά τη διάρκεια του διαβάσματος γιατί περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την περίοδο των εξετάσεων.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά, προσφέρουν φυσική γλυκύτητα και ενέργεια, ενώ είναι ιδανικά για τσιμπολόγημα παρέα με το βιβλίο και τις σημειώσεις. Καρποί όπως τα καρύδια περιέχουν α-λινολενικό οξύ, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και φυσικά παρέχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον εγκέφαλο.

Energy Balls και bars

Η gen-Z είναι γενιά που ενημερώνεται κάθε δευτερόλεπτο από τα social media και γνωρίζει πολύ καλά, πριν από τους μεγάλους, ότι τα energy balls είναι η μεγάλη τάση. Άλλωστε προτιμούν να τρώνε σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναζητούν προϊόντα που παρέχουν άμεση ενέργεια και θρέψη από προϊόντα grab-and-go.

Αυτή την αυξανόμενη απόλαυση on-the-go εκμεταλλεύονται οι βιομηχανίες και εισάγουν στην αγορά καινοτόμες γευστικές μπάλες πρωτεΐνης, ενεργειακές μπουκιές και ενεργειακές μπάρες. Τα energy balls είναι το νέο trend και μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της μελέτης, στο δρόμο για το φροντιστήριο ή και στο προαύλιο του σχολείου πριν την εξέταση.

Με πληροφορίες από cantina.protothema.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Πόσο εύκολα χάνουμε κιλά τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες | Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση