,

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Εδώ και αιώνες, οι αθλητές αναζητούν σταθερά φυσικούς τρόπους να ενισχύσουν την απόδοσή τους, από τους αρχαίους Έλληνες Ολυμπιονίκες που γεύονταν μέλι και αποξηραμένα

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Εδώ και αιώνες, οι αθλητές αναζητούν σταθερά φυσικούς τρόπους να ενισχύσουν την απόδοσή τους, από τους αρχαίους Έλληνες Ολυμπιονίκες που γεύονταν μέλι και αποξηραμένα σύκα, μέχρι τους σύγχρονους μαραθωνοδρόμους, που έπιναν χυμό τεύτλων. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι το ταπεινό κράνμπερι είναι η νέα προσθήκη στη λίστα με τις τροφές που ενισχύουν την απόδοση.

Τα κράνμπερι, που διαφημίζονται εδώ και καιρό για τα οφέλη τους στην υγεία, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα.

Advertisment

Πώς, όμως, ωφελούν την αθλητική απόδοση;

Μια ομάδα Καναδών ερευνητών έβαλε στόχο να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, εστιάζοντας στις επιδράσεις της συμπληρωματικής χορήγησης κράνμπερι στο τρέξιμο. Η μελέτη των Francis Parenteau και Andreas Bergdahl από το Τμήμα Υγείας, Κινησιολογίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Concordia, που παρουσιάζεται στο Physical Activity and Nutrition, διεξήχθη σε έναν τοπικό κλειστό στίβο 200 μέτρων στο Μόντρεαλ. Κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου, οι συμμετέχοντες έλαβαν συμπληρώματα εκχυλίσματος κράνμπερι, με στόχο να εξεταστούν διεξοδικά οι επιδράσεις τους στην απόδοση των αθλητών στο τρέξιμο.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν μια αξιοσημείωτη βελτίωση των φυσιολογικών δεικτών απόδοσης στους προπονημένους δρομείς μετά από 28 ημέρες κατανάλωσης του συμπληρώματος τόσο κατά τη διάρκεια δοκιμασιών μικρών (400 μέτρα), όσο και μεγάλων αποστάσεων (1.500 μέτρα). Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι ο ρυθμός επαναιμάτωσης των μυών ήταν σημαντικά ταχύτερος, γεγονός που υποδηλώνει ότι το συμπλήρωμα κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης μυϊκής κόπωσης.

Επιπλέον, το συμπλήρωμα απομόνωσε την αντίδραση του γαλακτικού οξέος μετά την άσκηση (δείκτης αναερόβιου μεταβολισμού) στο σπριντ 400 μέτρων. Ωστόσο, οι οξείες δόσεις εκχυλίσματος κράνμπερι που καταναλώθηκαν μόλις δύο ώρες πριν από τις δοκιμές δεν απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα.

Advertisment

Συνολικά, η μελέτη υποδεικνύει τη δυναμική του συμπληρώματος κράνμπερι στη βελτίωση των φυσιολογικών δεικτών απόδοσης σε διάφορες αποστάσεις τρεξίματος.

Γιατί κράνμπερι;

Τα κράνμπερι διαθέτουν την υψηλότερη πολυφαινολική και αντιοξειδωτική ικανότητα μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών. Αυτές οι ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προανθοκυανιδινών (PACs) και των ανθοκυανών, πιστεύεται ότι θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την άσκηση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 προπονημένοι αθλητές αντοχής (8 άνδρες και 6 γυναίκες) σε ένα σχέδιο επαναλαμβανόμενων μετρήσεων. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε χρονομετρήσεις 1.500 μέτρων και 400 μέτρων υπό τρεις συνθήκες:

  • αρχική κατάσταση,
  • μετά από μια οξεία δόση εκχυλίσματος κράνμπερι (0,7 g/kg σωματικής μάζας) και
  • μετά από 28 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης εκχυλίσματος κράνμπερι (0,3 g/kg σωματικής μάζας).

Μετρήθηκαν οι αλλαγές στη μυϊκή οξυγόνωση με τη χρήση φασματοσκοπίας υπέρυθρου (NIRS), καθώς και τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα πριν και μετά από κάθε δοκιμή.

Το συμπέρασμα; Τα κράνμπερι μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος ενός δρομέα

Για τους δρομείς που επιθυμούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η ενσωμάτωση των κράνμπερι στη διατροφή τους αποδεικνύεται μια φυσική και αποτελεσματική στρατηγική. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η συνεπής κατανάλωση ενός συμπληρώματος κράνμπερι για αρκετές εβδομάδες θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της αερόβιας απόδοσης και την καθυστέρηση της μυϊκής κόπωσης κατά τη διάρκεια τόσο του σπριντ, όσο και του τρεξίματος αντοχής.

«Η ομορφιά του έγκειται στο ότι είναι απολύτως φυσικό», αναφέρει ο δρ. Bergdahl σε δήλωσή του. «Βελτιώνει την απόδοση, αλλά δεν είναι αναβολικό στεροειδές. Οι αθλητές μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη σημαντική ώθηση απλώς και μόνο καταναλώνοντας περισσότερα κράνμπερι».

Φυσικά, η διαφορά δεν θα σημειωθεί μετά από μια μεμονωμένη κατανάλωση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η δύναμη αυτού του υπερφρούτου έγκειται στα μακροπρόθεσμα, σωρευτικά αποτελέσματά του.

Όπως ισχύει για κάθε συμπλήρωμα, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσετε κάτι νέο στη ρουτίνα σας. Αλλά όσοι επιθυμείτε να αξιοποιήσετε το δυναμικό των πολυφαινολών, τα κράνμπερι αξίζουν την προσοχή σας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε για τρέξιμο, σκεφτείτε να εντάξετε αυτό το φρούτο στο πρόγραμμά σας. Πιθανότατα, οι μύες σας θα σας ευχαριστούν στη γραμμή του τερματισμού.

Με πληροφορίες από www.ygeiamou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υγιεινά παγωτά χωρίς ζάχαρη με λίγες θερμίδες που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι
7 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών
Πεπόνι: Πώς το επιλέγουμε και πώς το διατηρούμε φρέσκο και μυρωδάτο
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση