,

7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα

“Υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση”. Είναι μια ρήση που ισχύει για πολλούς τομείς της ζωής, αλλά κυρίως για τις ερωτικές μας σχέσεις. Συχνά, η

7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα

“Υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση”. Είναι μια ρήση που ισχύει για πολλούς τομείς της ζωής, αλλά κυρίως για τις ερωτικές μας σχέσεις. Συχνά, η άνευ όρων αγάπη μας για τον σύντροφό μας μας κάνει να παραβλέπουμε συνήθειες και συμπεριφορές -τόσο τις δικές μας όσο και τις δικές του- που μπορεί να μην μας εξυπηρετούν. Ωστόσο, ο εντοπισμός των τομέων στους οποίους θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολος, ειδικά σε μια ήδη ευτυχισμένη σχέση όπου νιώθουμε ικανοποιημένοι και ικανοποιημένοι.

Εδώ είναι που το να βγείτε από τη ζώνη άνεσης της σχέσης σας γίνεται ζωτικής σημασίας. Η δουλειά που απαιτείται για να το κάνετε αυτό μπορεί να είναι άβολη, αλλά μπορεί να αποκαλύψει δυνατότητες μέσα στη σχέση σας, τόσο καλές όσο και κακές, που πιθανώς δεν είχατε λάβει υπόψη σας πριν. Κάνοντας αυτά τα βήματα μαζί, μπορείτε να μάθετε τι χρειάζεται για να είστε ο καλύτερος σύντροφος που μπορείτε να είστε, τι χρειάζεται για να διατηρήσετε τα καλά πράγματα που έχετε μαζί, καθώς και τους παραγνωρισμένους τομείς της σχέσης σας που μπορεί να χρειάζονται επισκευή.

Advertisment

Η σημασία της συντήρησης της σχέσης

Η διατήρηση μιας ευτυχισμένης σχέσης περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τις προφανείς χειρονομίες που μπορεί να σκέφτεστε -όπως να λέτε “σ’ αγαπώ”, να βγαίνετε ραντεβού ή να αγοράζετε λουλούδια. Ενώ αυτές οι ενέργειες είναι σημαντικές, η έρευνα δείχνει ότι η πραγματική διατήρηση της σχέσης απαιτεί επίσης “διαδραστικό μετριασμό των απειλών”. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την προληπτική αντιμετώπιση πιθανών απειλών μέσω της διαχείρισης συγκρούσεων και της συγχώρεσης -κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο όσο η αγορά ενός μπουκέτου λουλούδια.

Παρόλο που οι προφανείς συμπεριφορές συντήρησης -όπως η σωματική στοργή, ο ποιοτικός χρόνος και τα δώρα- μπορεί να συγκρατήσουν τα άμεσα ζητήματα, οι συγγραφείς εξηγούν ότι η συντήρηση της σχέσης απαιτεί επίσης βαθύτερη ενδοσκόπηση και προσπάθεια για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των πιο σημαντικών απειλών. Αυτή η διαδικασία απαιτεί κρίσιμες δεξιότητες και προθυμία να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες αλήθειες για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να μοιάζει τρομακτική, καθώς συχνά αποφεύγουμε να συζητάμε πιθανά προβλήματα στις σχέσεις μας – είτε από φόβο μήπως τα κάνουμε πραγματικότητα, είτε με την ελπίδα ότι δεν θα συμβούν ποτέ. Ακριβώς όπως και με τη σωματική μας υγεία, το να τρώμε καλά και να πίνουμε νερό είναι άνετες και απλές προσεγγίσεις για να παραμείνουμε υγιείς- μπορεί να τις προτιμάμε από την άσκηση, η οποία μπορεί να είναι κουραστική, ή τα ραντεβού με τον γιατρό, τα οποία μπορεί να είναι αμήχανα. Ωστόσο, παρά την ταλαιπωρία που επιφέρουν, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την υγεία μας όπως το νερό και τα θρεπτικά συστατικά.

Advertisment

Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις: μια προληπτική προσέγγιση είναι το κλειδί για να διασφαλίσουμε ότι οι χειρότεροι φόβοι μας για τη σχέση δεν θα γίνουν πραγματικότητα, όπως ακριβώς ένα τσεκ απ για την υγεία μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες νωρίς. Με αυτόν τον τρόπο, η προληπτική επίλυση των συγκρούσεων και η συγχώρεση παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της σχέσης- πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα πριν φουντώσουν και να συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους συντρόφους μας καθώς αντιμετωπίζουμε και επικοινωνούμε τους φόβους μας.

7 άβολες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας

Για να κάνετε την προδραστικότητα κανόνα στη σχέση σας, πρέπει να είστε έτοιμοι να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό για το βασικό ένστικτο της αποφυγής των προβλημάτων, αλλά η προσέγγισή τους με τη σωστή νοοτροπία μπορεί στην πραγματικότητα να τα αποτρέψει αντί να τα δημιουργήσει.

Οι παρακάτω ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες και άβολες πτυχές των ρομαντικών σχέσεων – τα θέματα που συχνά παραβλέπουμε ή αποφεύγουμε να σκεφτούμε. Η αντιμετώπιση αυτών των ερωτήσεων με τον σύντροφό σας δεν έχει ως στόχο τη δημιουργία ή την αποτροπή συγκρούσεων, αλλά αντίθετα την προώθηση της σχέσης σας. Αναζητώντας προληπτικά τις ελπίδες και τις προσδοκίες για τη σχέση σας και αντιμετωπίζοντας τους τομείς που χρειάζονται προσοχή, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη – κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί κλείνοντας τα μάτια στις πιθανές απειλές.

Κάνοντας αυτές τις συζητήσεις, συμμετέχετε στη σκληρή δουλειά που είναι απαραίτητη για να γίνετε καλύτεροι, πιο υποστηρικτικοί σύντροφοι ο ένας για τον άλλον:

  • Ποια είναι μια συνήθειά μου που σε προκαλεί αλλά δεν την έχεις αναφέρει ακόμα;
  • Νιώθεις ότι υπάρχει μια πτυχή της ταυτότητάς σου που έπρεπε να καταπιέσεις για χάρη της σχέσης μας;
  • Ποιο κομμάτι της σχέσης μας νομίζεις ότι έχεις θεωρήσει δεδομένο πρόσφατα;
  • Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες αλλαγές που έχεις παρατηρήσει σε μένα από τότε που είμαστε μαζί;
  • Ποιο είναι το πράγμα που κάνω και σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια;
  • Υπάρχει ένα κομμάτι της ζωής σου πριν από τη σχέση μας που σου λείπει;
  • Ποιο είναι ένα πράγμα που κάνεις για τη σχέση μας και νομίζεις ότι περνάει απαρατήρητο και θα ήθελες να το αναγνωρίζω περισσότερο;

Να είστε προετοιμασμένοι για απαντήσεις που μπορεί να είναι δυσάρεστες ή απροσδόκητες- ακούστε με ανοιχτό μυαλό και να θυμάστε ότι αυτές οι απαντήσεις μοιράζονται από αγάπη και διαφάνεια, όχι από κακία, μοχθηρία ή τοξική ειλικρίνεια. Σκοπός τους είναι να σας ωθήσουν και τους δύο να σκεφτείτε τι σας κάνει να νιώθετε ότι σας αγαπούν και σας εκτιμούν, τι αγαπάτε ο ένας στον άλλον, τι δεν θέλετε να χάσετε και τι μπορεί να έχετε παραβλέψει κατά τη διάρκεια του κοινού σας χρόνου.

Συγχωρέστε τον εαυτό σας για τυχόν δυσφορία και συγχωρέστε τον σύντροφό σας που δεν εξέφρασε αυτές τις σκέψεις νωρίτερα. Πρόκειται για σκληρές αλήθειες που συχνά παραμένουν στο πίσω μέρος του μυαλού μας -αυτές που μπορεί να μην συνειδητοποιούμε καν ότι υπάρχουν μέχρι να μας ρωτήσουν. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας για την ειλικρίνειά του και γιορτάστε την αμοιβαία προθυμία σας να κάνετε τη σκληρή, άβολη δουλειά που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Μόλις ειπωθούν όλα, ανακατευθύνετε τη συζήτηση προς το τι μάθατε και τι μπορείτε να κάνετε με βάση αυτές τις γνώσεις. Υπάρχει περιθώριο για αλλαγή; Υπάρχουν πτυχές της σχέσης σας που έχουν ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να αναζωογονηθούν; Αυτά τα ερωτήματα θα είναι ευκολότερο να απαντηθούν τώρα που η σκληρή δουλειά έχει γίνει. Θυμηθείτε, ακόμη και οι πιο ευτυχισμένες σχέσεις χρειάζονται από καιρό σε καιρό τελειοποίηση. Όπως λέει και το ρητό, πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.

Mark Travers Ph.D.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν σε έναν σύντροφο που τους φέρεται άσχημα;
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση