, ,

5 σημάδια που δείχνουν ότι μένουμε σε μια σχέση επειδή φοβόμαστε τη μοναξιά

Κάποιες σχέσεις είναι ουσιαστικές, άλλες είναι υπέροχες μόνο για όσο διαρκούν και άλλες δεν ήταν ποτέ καλές από την αρχή. Αλλά μπορούμε να πάρουμε

5 σημάδια που δείχνουν ότι μένουμε σε μια σχέση μόνο επειδή φοβόμαστε τη μοναξιά

Κάποιες σχέσεις είναι ουσιαστικές, άλλες είναι υπέροχες μόνο για όσο διαρκούν και άλλες δεν ήταν ποτέ καλές από την αρχή. Αλλά μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από όλες αυτές. Αν και γνωρίζω πως υπάρχουν πολλές περισσότερες από τρεις κατηγορίες σχέσεων, το γεγονός είναι πως οτιδήποτε λιγότερο από το παντοτινό αναγκαστικά περιέχει ένα τέλος.

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι χωρισμοί, και πολλοί από εμάς βάζουμε τα δυνατά μας για να τους αποφύγουμε, τους καθυστερούμε ή αμφισβητούμε την απόφαση. Ας είμαστε ειλικρινείς, σε μια ζωή που τρέχει γρήγορα, πολλές φορές περιμένουμε το επόμενο άτομο για να χωρίσουμε το προηγούμενο και μάλλον πρέπει να γίνουμε δυνατότεροι από αυτό.

Advertisment

Αλλά και πάλι, υπάρχουν εκείνες οι φορές που απλώς γνωρίζουμε ότι μία σχέση δεν είναι για εμάς, οπότε είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να φύγουμε από αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να παγιδευτούμε σε μια σχέση χωρίς λόγο και νόημα πέρα από το ότι φοβόμαστε μη μείνουμε μόνοι. Πρόκειται για ένα «παραλυτικό» φαινόμενο που δεν μας δίνει κανένα απολύτως όφελος.

5 σημάδια που δείχνουν ότι μένουμε σε μια σχέση μόνο επειδή φοβόμαστε τη μοναξιά

1. Έχουμε συχνά αμφιβολίες

Δεν αναφέρομαι στις φυσιολογικές μικρές αμφιβολίες που κάθε άνθρωπος έχει κατά καιρούς – όλοι έχουμε ενοχληθεί ή θυμώσει με τη συμπεριφορά των συντρόφων μας. Αλλά αν οι αμφιβολίες είναι συνεχείς, αν συνεχώς νιώθετε ότι «βολεύεστε», ότι περιμένετε απλώς για κάποιον καλύτερο, αν δεν σας αρέσει αυτό που είστε μέσα στα πλαίσια της σχέσης ή αν απλώς δεν εμπιστεύεστε τον/τη σύντροφό σας, έχετε μπροστά σας αρκετά προειδοποιητικά σημάδια που σας δείχνουν ότι χρειάζεται να πάρετε την απόφαση να φύγετε.

2. Προσκολλόμαστε σε μια «επένδυση»

Ακούω πολλούς κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών στη σχέση τους να αμφισβητούν όλο το χρόνο, την προσπάθεια και την ενέργεια που έχουν δώσει σε αυτή. Το πρόβλημα είναι ότι το γεγονός ότι έχετε αφιερώσει χρόνο και ενέργεια δεν σας δεσμεύει στο να συντηρείτε μια σχέση που βαθιά μέσα σας δεν θέλετε. Όλη αυτή η «επένδυση» θα σας βοηθήσει να μάθετε, να εξελιχθείτε ως άνθρωποι, ως μονάδες. Όσο τρομακτική κι αν είναι η ιδέα του να «ξεκινήσετε κάτι από την αρχή» με κάποιον άλλο, η ζωή είναι εκεί έξω και δεν είναι γραμμική.

Advertisment

3. Βρίσκουμε συνεχώς δικαιολογίες

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνηθίζουμε να παράγουμε συνεχώς νέες δικαιολογίες για το ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να χωρίσουμε, δικαιολογούμε κακές συμπεριφορές ή κατηγορούμε επανειλημμένως τον εαυτό μας για την προβληματική δυναμική της σχέσης. Όμως, χρειάζεται να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά. Αναρωτηθείτε τι αγαπάτε στον/στη σύντροφό σας και αν αυτό είναι αρκετό.

4. Ανησυχούμε για το τι θα πουν οι άλλοι

Κανένας από τους παρακάτω λόγους δεν είναι αρκετός για να συνεχίσετε μια σχέση: οι άλλοι πιστεύουν ότι τα πάτε καλά, είστε αρκετά «μεγάλοι» για να είστε χωρίς σχέση και χωρίς προοπτική για απόκτηση παιδιών, δεν θέλετε να είστε οι μόνοι single σε μια παρέα, έχετε παιδιά και δεν θέλετε να έχουν χωρισμένους γονείς.

5. Αλλάζουμε μόνο εμείς για να διατηρήσουμε τη σχέση

Κανείς δεν λέει ότι η αλλαγή είναι κακή. Οι δυνατότεροι άνθρωποι είναι ανοιχτοί στο να αφήσουν τη σχέση να τους αλλάξει προς το καλύτερο. Αλλά όπως πάντα, υπάρχει ένα όριο. Αν κρύβετε πλευρές της προσωπικότητάς σας, καταπιέζετε το πάθος σας ή αποφεύγετε να εκφράσετε άποψη, αυτό στο οποίο προσκολλάστε δεν είναι η αγάπη, αλλά απλώς ο φόβος μη μείνετε μόνοι.

Η ζωή όμως είναι αρκετά σύντομη για να ξοδεύετε πολύτιμη ενέργεια στο να μεταμορφώνεστε σε κάποιον που θέλει ο/η σύντροφός σας. Το καλύτερο σενάριο: «επιτυγχάνετε» και χάνετε τελείως τον εαυτό σας σε μια σχέση που δεν αναγνωρίζει και δεν εκτιμά τον πραγματικό εαυτό σας.

Maya Khamala

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική στους αγαπημένους σας ανθρώπους;
Πώς να δημιουργήσουμε ουσιαστική σύνδεση σε μια προσωπική σχέση
Τι να κάνετε εάν οι διαφορές με τον/την σύντροφό σας είναι αγεφύρωτες;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση