, ,

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος

Μια μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι με πιο σοβαρό εθισμό σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου και υψηλότερα

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος

Μια μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι με πιο σοβαρό εθισμό σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου και υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού άγχους. Η εργασία δημοσιεύθηκε στο BMC Psychology.

Τα βίντεο μικρής μορφής είναι σύντομα, ελκυστικά βίντεο που συνήθως διαρκούν μεταξύ 15 δευτερολέπτων και μερικών λεπτών. Έχουν σχεδιαστεί για να τραβήξουν γρήγορα την προσοχή, συχνά με γρήγορο ρυθμό μοντάζ, πιασάρικη μουσική ή δημοφιλή θέματα. Πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram Reels και το YouTube Shorts έχουν εκλαϊκεύσει αυτή τη μορφή, καθιστώντας την βασικό εργαλείο για τους δημιουργούς ψηφιακού περιεχομένου. Αυτά τα βίντεο είναι ιδανικά για προβολή από κινητά και συχνά κοινοποιούνται ευρέως.

Advertisment

Τα βίντεο μικρής μορφής έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των εφήβων. Στατιστικά στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι υπήρχαν 934 εκατομμύρια χρήστες τέτοιων βίντεο τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολλά άτομα παρουσιάζουν σημάδια εθισμού σε αυτά τα βίντεο, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια νέα μορφή εθισμού στα βίντεο. Οι ερευνητές ορίζουν τον εθισμό σε βίντεο μικρής διάρκειας ως «μια χρόνια ή περιοδική εμμονή που χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη χρήση εφαρμογών βίντεο μικρής διάρκειας (όπως το TikTok, το Kwai κ.λπ.), με αποτέλεσμα την έντονη και συνεχή επιθυμία και τον εθισμό».

Οι συγγραφείς της μελέτης, Li Jiang και Yizoon Yoo, είχαν ως στόχο να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του εθισμού σε βίντεο μικρής μορφής, του κοινωνικού άγχους και της ποιότητας του ύπνου. Υπέθεσαν ότι ο εθισμός σε βίντεο μικρής διάρκειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ύπνου, με το κοινωνικό άγχος να παίζει ενδεχομένως ρόλο σε αυτή τη σχέση. Για να το διερευνήσουν, διεξήγαγαν μια έρευνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.629 πρωτοετείς και δευτεροετείς μαθητές λυκείου στην επαρχία Shandong της Κίνας, εκ των οποίων οι 831 ήταν άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 16-17 ετών.

Advertisment

Η έρευνα αξιολόγησε τον εθισμό σε βίντεο μικρής διάρκειας χρησιμοποιώντας μια έκδοση της κλίμακας εξάρτησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσαρμοσμένη ειδικά για βίντεο μικρής διάρκειας, το κοινωνικό άγχος χρησιμοποιώντας την κλίμακα Social Interaction Anxiety Scale και την ποιότητα του ύπνου χρησιμοποιώντας τον δείκτη ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι με πιο σοβαρά συμπτώματα εθισμού σε βίντεο μικρής μορφής έτειναν να αναφέρουν χειρότερη ποιότητα ύπνου και υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού άγχους. Επιπλέον, οι μαθητές με πιο έντονο κοινωνικό άγχος ανέφεραν επίσης χειρότερη ποιότητα ύπνου.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν ένα στατιστικό μοντέλο που προτείνει ότι ο εθισμός σε βίντεο μικρής μορφής αυξάνει το κοινωνικό άγχος, το οποίο, με τη σειρά του, μειώνει την ποιότητα του ύπνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η σχέση είναι πράγματι πιθανή, αλλά διαπίστωσαν επίσης ότι η σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του εθισμού σε βίντεο μικρής μορφής και της ποιότητας του ύπνου δεν διαμεσολαβείται εξ ολοκλήρου από το κοινωνικό άγχος.

«Ο εθισμός σε βίντεο μικρής διάρκειας συσχετίζεται θετικά με την ποιότητα του ύπνου των εφήβων και το κοινωνικό άγχος. Το κοινωνικό άγχος μεσολαβεί εν μέρει στη σχέση μεταξύ του εθισμού σε βίντεο μικρής μορφής και της ποιότητας του ύπνου. Οι δυσμενείς επιπτώσεις του εθισμού σε βίντεο μικρής μορφής και του κοινωνικού άγχους στην ποιότητα του ύπνου αυτής της ομάδας πρέπει να ελαχιστοποιηθούν. Συνιστάται στα σχολεία να εφαρμόζουν μέτρα για την προώθηση της ποιότητας του ύπνου των εφήβων», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αν και η μελέτη ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων εθισμού σε βίντεο μικρής μορφής και της ποιότητας του ύπνου, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων αιτίου-αποτελέσματος. Αν και οι συγγραφείς υποδηλώνουν ότι ο εθισμός σε βίντεο μικρής μορφής οδηγεί σε χειρότερη ποιότητα ύπνου και υψηλότερο κοινωνικό άγχος, τα αποτελέσματα δείχνουν μόνο συσχετισμούς και όχι αιτιώδεις σχέσεις. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν αν ο εθισμός σε βίντεο μικρής μορφής όντως μειώνει την ποιότητα του ύπνου ή αν οι φοιτητές με προβλήματα ύπνου απλώς περνούν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας βίντεο μικρής μορφής, ενδεχομένως ως μέθοδο για να αποκοιμηθούν.

Η δημοσίευση με τίτλο «Adolescents’ short-form video addiction and sleep quality: the mediating role of social anxiety» (Εθισμός εφήβων σε βίντεο μικρής μορφής και ποιότητα ύπνου: ο διαμεσολαβητικός ρόλος του κοινωνικού άγχους) συντάχθηκε από τους Li Jiang και Yizoon Yoo.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σεροτονίνη, ντοπαμίνη, οξυτοκίνη | Οι κυριότερες ορμόνες και ο ρόλος τους στην ψυχική υγεία
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση