, ,

8 τροφές που επιδεινώνουν την αίσθηση καούρας

Η καούρα είναι μια συχνή, δυσάρεστη αίσθηση που έχουμε χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουμε τι την προκάλεσε. Περιγράφεται καλύτερα ως μια επώδυνη αίσθηση καύσου στο

8 τροφές που επιδεινώνουν την αίσθηση καούρας

Η καούρα είναι μια συχνή, δυσάρεστη αίσθηση που έχουμε χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουμε τι την προκάλεσε. Περιγράφεται καλύτερα ως μια επώδυνη αίσθηση καύσου στο χαμηλότερο σημείο του στήθους.

Η καούρα αποτελεί και βασικό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιας πάθησης κατά την οποία το στομαχικό οξύ εισέρχεται στον οισοφάγο, ενώ κανονικά δεν μπορεί λόγω του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος ανοίγει και κλείνει καθώς καταπίνουμε φαγητό, στεγανοποιώντας τα όργανα μεταξύ τους.

Advertisment

Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρουσιάζουν αποδυνάμωση αυτού του μυ και έτσι νιώθουν καούρα. Όμως και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Πολλές τροφές χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Ποια είναι αυτά;

8 τροφές που επιδεινώνουν την αίσθηση καούρας

1. Εσπεριδοειδή

Φαίνεται πως υπεύθυνο εδώ είναι το κιτρικό οξύ, το οποίο περιέχεται στα πορτοκάλια και στα λεμόνια. Μάλιστα η αίσθηση είναι ακόμα πιο δυσάρεστη όταν τα καταναλώνουμε με άδειο στομάχι.

2. Καφεΐνη

Ο καφές, το μαύρο τσάι και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν αρκετές ποσότητες καφεΐνης, οι οποίες καταφέρνουν να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα που στη συνέχεια επιτρέπει στα οξέα να ανέβουν μέχρι και το λαιμό.

Advertisment

3. Πικάντικες τροφές

Η καψαϊκίνη που περιέχουν επιβραδύνει το ρυθμό της πέψης. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό θα μείνει στο στομάχι περισσότερο, αυξάνοντας την πιθανότητα καούρας. Γι’ αυτό όσοι την νιώθουν συχνά, χρειάζεται να περιορίσουν αρκετά την πρόσληψη πικάντικών τροφών.

4. Κρεμμύδια

Οι ίνες που περιέχονται στα κρεμμύδια περιέχουν FODMAP, μία ομάδα συστατικών που πυροδοτούν πεπτικά προβλήματα. Ειδικά όταν τα καταναλώνουμε ωμά, η αίσθηση είναι χειρότερη.

5. Σοκολάτα

Έρευνα του Μίσιγκαν συμπέρανε ότι η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων σεροτονίνης από το έντερο. Το αποτέλεσμα είναι η σεροτονίνη να χαλαρώνει τον σφιγκτήρα και έτσι τα γαστρικά οξέα να ανεβαίνουν προς το λαιμό.

6. Μέντα

Γενικά, η μέντα θεωρείται ότι ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μπορεί και να προκαλέσει καούρα. Μάλιστα, μια έρευνα βρήκε ότι οι υψηλές δόσεις της συνδέονται και με την ίδια τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

7. Αλκοόλ

Όχι πως δεν έχουμε αρκετούς λόγους για να μην το καταναλώνουμε, αλλά το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καούρα με διάφορους τρόπους. Χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Επιπλέον, ειδικά το κρασί και η μπύρα αυξάνουν την έκκριση στομαχικούς οξέος, κάτι που επίσης χειροτερεύει το σύμπτωμα.

8. Αναψυκτικά

Το ανθρακικό που περιέχουν αποδεικνύεται εχθρός μας. Έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνει την οξύτητα των υγρών του στομαχιού – δύο βασικοί παράγοντες επικινδυνότητας για την καούρα.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-cause-heartburn#section10

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση