Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει

Κάθε σχέση έχει χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ποιότητά της. Και υπάρχουν χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν αν έχει τελειώσει, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε

Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει

Κάθε σχέση έχει χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ποιότητά της. Και υπάρχουν χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν αν έχει τελειώσει, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι.

Οι σχέσεις είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι μέρος του ποιοι είμαστε και πώς σχετιζόμαστε με τον κόσμο γύρω μας. Ο τρόπος που επιλέγουμε να τις εξελίξουμε και να τις φροντίσουμε κάνει διαφορά στη ζωή μας. Δεν θα έλεγες πως είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να έχουμε μια ικανοποιητική σχέση – και δη ρομαντικού περιεχομένου. Εάν όμως τα καταφέρουμε, εάν υπάρχουν τα βασικά συστατικά (αμοιβαία εμπιστοσύνη, κατανόηση και σεβασμός), γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Advertisment

Αν γυρίσεις το νόμισμα, θα δεις ότι σε περίπτωση που δεν «λειτουργήσει» μια σχέση νιώθουμε αποτυχημένοι και λυπημένοι. Γι’ αυτό και πολλές φορές κάνουμε τα στραβά μάτια. Ώσπου αυτό δεν είναι πια δυνατό. Τι εννοώ;

Τι είναι «ποιότητα» στη σχέση

Μελέτη του Cambridge είχε ασχοληθεί με αυτό που λέγεται «ποιότητα σχέσης».

Οι επιστήμονες σημείωσαν πως «οι σχέσεις αποτελούν την ουσία της προσωπικότητας και συμβάλλουν στην ευημερία του ατόμου. Έχοντας υπόψη τη σημασία που μπορεί να έχουν για ένα άτομο, καθίσταται επιτακτική η εξέταση της ποιότητας της σχέσης, της κεντρικής καθοδηγητικής δύναμης των σχέσεων.

Advertisment

Η ποιότητα αυτή –τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα για μια σχέση– ονομάζεται διφορούμενη έννοια. […] Η έρευνα δείχνει ότι την επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αυτοεπαλήθευση και την αυτοβελτίωση, την προσωπικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τα πρότυπα αλληλεπίδρασης και την υποστήριξη του/της συντρόφου.

Οι οικονομικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μελετών για την ποιότητα των σχέσεων αφορά αισθηματικές σχέσεις, με ή χωρίς νομική δέσμευση. Επιπλέον, οι καθοριστικοί παράγοντες της ποιότητας των σχέσεων μπορεί να είναι διαφορετικοί σε σχέση με διαφορετικούς τύπους σχέσεων.

Η έρευνα προτείνει ότι η ποιότητα της σχέσης έχει εξεταστεί χρησιμοποιώντας πολλαπλές μεθόδους, γεγονός που ενισχύει τον ισχυρισμό ότι η ποιότητα της σχέσης είναι μια περίπλοκη και διφορούμενη κατασκευή».

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη σχέση σας;

Ένας σύντομος τρόπος για να διαπιστώσεις πόσο ικανοποιημένος/ικανοποιημένη είσαι από τη σχέση σου είναι η κλίμακα επτά στοιχείων, που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτήν τη μέτρηση και δημοσιεύτηκε στο Journal of Marriage and Family.

  1. Πόσο ικανοποιεί ο σύντροφος σας, τις ανάγκες σας;
  2. Γενικά πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη σχέση σας;
  3. Πόσο καλή είναι συγκριτικά με τις περισσότερες;
  4. Πόσο συχνά εύχεστε να μην την είχατε ξεκινήσει ποτέ;
  5. Σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται στις αρχικές σας προσδοκίες η σχέση σας;
  6. Πόσο αγαπάτε τον σύντροφο σας;
  7. Πόσα προβλήματα υπάρχουν;

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία σας, τόσο πιο ικανοποιημένοι είστε. Και άρα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της σχέσης σας.

Οι 5 κορυφαίοι προγνωστικοί παράγοντες

Δεκάδες ερευνητές του Princeton ζήτησαν τη βοήθεια του machine learning για να αποκαλύψουν «τους πιο έντονους προγνωστικούς παράγοντες για την ποιότητα μιας σχέσης», όπως τους ανέφεραν ζευγάρια και τα αξιολόγησε super computer.

Στη δημοσίευση της μελέτης αναφέρεται πως ο Νο 1 προγνωστικός παράγοντας είναι η αντίληψη των ανθρώπων για τη δέσμευση του συντρόφου τους. Ακολούθησαν:

  • η εκτίμηση για τον σύντροφό τους
  • η σεξουαλική ικανοποίηση
  • οι αντιλήψεις για την ικανοποίηση του συντρόφου από τη σχέση
  • οι συγκρούσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από 43 έρευνες, που έγιναν σε 11.000 ζευγάρια συνολικά, τα αισθήματα που αναφέρουν οι ίδιοι οι άνθρωποι για τη σχέση τους αποδείχθηκε πως ήταν ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη σημασία.

Το πώς νιώθει ο άνθρωπός μας φάνηκε να επηρεάζει το πώς νιώθουμε εμείς, εφόσον βέβαια καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά του. Εάν ο σύντροφός μας δεν είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος αλλά πιστεύουμε ότι είναι, αυτή η πεποίθηση (ή αντίληψη) καθοδηγεί το πώς αισθανόμαστε.

Κατέστη σαφές ότι είναι εν πολλοίς δύσκολο να προβλεφθεί η αλλαγή στην ποιότητα της σχέσης. Τα κυριότερα ευρήματα ήταν:

  • το πόσο σημαντική είναι η αντίληψή μας για τα συναισθήματα του συντρόφου μας, ως προς τη διαμόρφωση των συναισθημάτων μας,
  • το γεγονός ότι ο τρόπος που νιώθουμε μπορεί να διαμορφώσει το πώς πιστεύουμε ότι αισθάνεται ο σύντροφός μας, αφού συχνά προβάλλουμε πάνω του τα συναισθήματα μας
  • ότι αντί να προκαθορίζεται η ποιότητα με βάση παράγοντες εκτός του ελέγχου μας (όπως η ηλικία ή οι εμπειρίες που έχουμε ήδη ζήσει), πολλοί από τους κορυφαίους παράγοντες πρόβλεψης αφορούν πράγματα που ελέγχουμε εμείς. Π.χ. την εκτίμηση για τον σύντροφο, την ικανοποίηση από τη σεξουαλική μας ζωή και τις συγκρούσεις.

Προσοχή στα σημάδια

Η Kathy McCoy, ψυχολόγος, θεραπεύτρια οικογενειών και γάμου, με εξειδίκευση σε θέματα μέσης ηλικίας, γηριατρικής και σε οικογένειες σε σύγκρουση, έδωσε μια λίστα με σημάδια που μαρτυρούν πως μια σχέση έχει τελειώσει, μολονότι δεν το παραδεχόμαστε.

  1. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Κάποιοι κολλούν σε εξιδανικευμένα οράματα της τέλειας σχέσης και εκνευρίζονται από την πραγματικότητα.
  2. Ασυμβίβαστες απόψεις: Απροθυμία να σκεφτούμε όσα μας λέει ή αισθάνεται ο άνθρωπος μας, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται ως περιφρόνηση και εγκατάλειψη όποιας συζήτησης δεν αντέχουμε, γιατί δεν μας βολεύει.
  3. Έλλειψη συγκρούσεων: Συχνά γίνεται σημάδι συναισθηματικής απεμπλοκής και του τέλους της ελπίδας για επίλυση των προβλημάτων.
  4. Διαφορές στη σεξουαλική επιθυμία και απροθυμία για συμβιβασμό: Σύντροφοι που δεν θέλουν ποτέ να κάνουν σεξ όποτε θέλει ο άνθρωπος τους και δεν το βλέπουν ως έκφραση στοργής και επαφής.
  5. Εθισμός: Οι εθισμοί μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα. Υποσχέσεις που δεν τηρούνται, προδοσίες και η ελπίδα που εξαφανίζεται μπορούν να διαλύσουν μια σχέση. Το πρώτο βήμα είναι η αποξένωση. Συνήθως ακολουθούν τα υπερβολικά έξοδα και η κατά συρροή απιστία.
  6. Αρνητισμός: Τα ζευγάρια που βλέπουν το τέλος της σχέσης να έρχεται –ή προσδοκούν πως θα έρθει– είναι λιγότερο αφοσιωμένα στο να κάνουν τη σχέση να «λειτουργήσει». Ίσως να φταίνε τα φαντάσματα προηγούμενων σχέσεων, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες, η ζήλια και η ατελείωτη ένταση.
  7. Έλλειψη στοργής και ευγνωμοσύνης: Κάποια ζευγάρια, έπειτα από αρκετά χρόνια γίνονται συγκάτοικοι και όχι σύντροφοι. Έτσι σταματούν ό,τι έκαναν, όταν ήταν ζευγάρι. Η έλλειψη ευγνωμοσύνης εκφράζεται μέσω της συνεχούς κριτικής και των διαρκών κατηγοριών, όπως και με την ατελείωτη υπενθύμιση των ελαττωμάτων του άλλου.

Με πληροφορίες από ow.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting
«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση