Benjamin Fry: Ο γνωστός βρετανός ψυχολόγος και παρουσιαστής του BBC λέει ότι δεν αγοράζουμε πράγματα – Αγοράζουμε Συναισθήματα

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί κάνουμε αγορές που δεν χρειαζόμαστε; Μήπως ξοδεύετε περισσότερα όταν είστε αγχωμένοι, θυμωμένοι ή λυπημένοι; Οι καταναλωτικές αποφάσεις μας δεν είναι

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί κάνουμε αγορές που δεν χρειαζόμαστε; Μήπως ξοδεύετε περισσότερα όταν είστε αγχωμένοι, θυμωμένοι ή λυπημένοι; Οι καταναλωτικές αποφάσεις μας δεν είναι ποτέ τυχαίες. Σύμφωνα με τον Benjamin Fry, γνωστό ψυχολόγο, επιχειρηματία και παρουσιαστή της εκπομπής του BBC “Spendaholics”, η σχέση μας με τα χρήματα είναι καθρέφτης της ψυχολογικής μας κατάστασης.

Η προσέγγισή του δεν είναι απλώς θεωρητική. Ως ιδρυτής των Κλινικών Khiron στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργός της πλατφόρμας Televagal, ο Fry εργάζεται καθημερινά με ανθρώπους που προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί ξοδεύουν περισσότερα από όσα αντέχουν και πώς να βρουν ισορροπία στη ζωή τους.

Advertisment

Γιατί Αγοράζουμε με το Συναίσθημα;

Αν πιστεύετε ότι οι αγορές σας καθορίζονται από τη λογική, ίσως εκπλαγείτε. Οι αποφάσεις σας συχνά καθορίζονται από βαθύτερες συναισθηματικές ανάγκες.

“Δεν αγοράζουμε πράγματα. Αγοράζουμε συναισθήματα.” – Benjamin Fry

Όταν αισθανόμαστε μοναξιά, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουμε την αποδοχή αγοράζοντας ακριβά ρούχα. Όταν νιώθουμε ανασφάλεια, είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουμε να εντυπωσιάσουμε με πολυτελή αντικείμενα. Ο Fry υποστηρίζει ότι αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά δεν είναι απλώς κακή διαχείριση χρημάτων, αλλά μια συναισθηματική αναζήτηση για αναγνώριση και αυτοεκτίμηση. Για παράδειγμα, ένας επιτυχημένος επαγγελματίας μπορεί να αγοράζει συνεχώς ακριβά gadgets, όχι γιατί τα χρειάζεται αλλά για να νιώθει ανταγωνιστικός και μοντέρνος, καλύπτοντας έναν υποσυνείδητο φόβο ότι θα μείνει πίσω.

Advertisment

Το Οικονομικό Άγχος ως Καμπανάκι

Οι άνθρωποι που παλεύουν με χρέη συχνά αισθάνονται ενοχές και ντροπή. Όμως, σύμφωνα με τον Fry, η κακή οικονομική κατάσταση δεν είναι πάντα ένδειξη ανευθυνότητας. Μπορεί να είναι σύμπτωμα βαθύτερων προβλημάτων.

“Τα χρέη είναι η εξωτερική ένδειξη εσωτερικών τραυμάτων.”

Αν νιώθετε οικονομική πίεση, αντί να επικεντρώνεστε μόνο σε αριθμούς, μπορείτε να αναρωτηθείτε:

  • Τι προσπαθείτε να πετύχετε με τις αγορές σας;
  • Ποιες συναισθηματικές ανάγκες καλύπτετε προσωρινά;
  • Πώς θα νιώθατε αν δεν αγοράζατε αυτό που σκέφτεστε να αποκτήσετε;

Πώς να Αλλάξουμε την Οικονομική μας Συμπεριφορά

Αντί να αποφεύγουμε τις αγορές, μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τα χρήματα. Αυτή η διαδικασία αρχίζει με την αυτογνωσία και τη συνειδητή κατανάλωση.

Ο Fry προτείνει να κάνουμε τρεις ερωτήσεις πριν κάνουμε μια αγορά:

  1. Χρειάζομαι πραγματικά αυτό το αντικείμενο;
  2. Θα με κάνει να νιώσω καλύτερα ή θα καλύψει προσωρινά μια ανάγκη;
  3. Υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσω αυτό που νιώθω;

Τα Social Media και η Καταναλωτική Πίεση

Ο Fry επισημαίνει ότι τα social media έχουν ενισχύσει την καταναλωτική πίεση σε πρωτοφανή επίπεδα. Καθημερινά οι άνθρωποι βομβαρδίζονται με εικόνες πολυτελούς ζωής, δημιουργώντας ανασφάλεια και αίσθηση ανεπάρκειας.

“Τα social media είναι ο μεγαλύτερος ενισχυτής καταναλωτικής πίεσης στην ιστορία.”

Η κατανόηση αυτής της δυναμικής μας επιτρέπει να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τη ζωή μας με αυτή που προβάλλεται διαδικτυακά και να εστιάσουμε σε ό,τι έχει πραγματική αξία.

Η Οικονομική Σταθερότητα ως Πράξη Αυτοφροντίδας

Ο Fry δεν βλέπει τα χρήματα μόνο ως οικονομικό εργαλείο. Τα θεωρεί μέσο αυτογνωσίας και διαχείρισης της ζωής μας.

“Η οικονομική ελευθερία αρχίζει όταν καταλάβουμε τι μας ωθεί να ξοδεύουμε.”

Με βάση αυτή τη λογική, η οικονομική σταθερότητα δεν είναι απλώς ζήτημα αποταμίευσης, αλλά μια πράξη αυτοφροντίδας που περιλαμβάνει:

  • Κατανόηση των αναγκών μας.
  • Διαχείριση του άγχους.
  • Συνειδητές επιλογές που μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις.

Μια Ζωντανή Ευκαιρία για Μάθηση

Αν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στη σχέση σας με τα χρήματα και να κατανοήσετε τις οικονομικές σας επιλογές, ο Benjamin Fry θα βρίσκεται στην Αθήνα, στις 22 Δεκεμβρίου 2024, στο Game of Money Festival. Εκεί, θα εξηγήσει πώς να αναγνωρίσετε τις πραγματικές σας ανάγκες, να διαχειριστείτε την καταναλωτική πίεση και να απελευθερωθείτε από τις οικονομικές παγίδες που σας κρατούν πίσω. Μπορείτε να τον παρακολουθήσετε είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Το Game of Money Festival είναι το πρώτο φεστιβάλ οικονομικής παιδείας που φέρνει κοντά κορυφαίους διεθνείς ομιλητές, επιχειρηματίες, ειδικούς της ψυχολογίας και επαγγελματίες επενδυτές από την Ελλάδα και από 3 ηπείρους. Σε ένα δυναμικό διήμερο στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές ομιλίες, να συμμετάσχει σε διαδραστικά workshops, και να ανακαλύψει νέες ιδέες και πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει άμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Ανεξάρτητα από το αν είστε επαγγελματίας, φοιτητής, δημιουργικός επιχειρηματίας ή απλώς κάποιος που θέλει να μάθει πώς να διαχειρίζεται καλύτερα τη ζωή του, το Game of Money Festival είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσετε. Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί πώς τα χρήματα μπορούν να γίνουν εργαλείο για μια πιο ελεύθερη και επιτυχημένη ζωή. Δείτε την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ https://gameofmoneyfestival.gr/ και το πρόγραμμα εδώ Για προσκλήσεις και εκπτώσεις εισιτηρίων μεταβείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

applause
Christmas blues: Γιατί η μελαγχολία και το άγχος αυξάνονται την περίοδο των Χριστουγέννων;
Γιατί ορισμένα είδη μουσικής κάνουν τον εγκέφαλό μας να τραγουδάει ενώ άλλα όχι;
seth-godin

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση