,

Πώς να βρείτε την ιδανική εργασία για εσάς

Πολλοί άνθρωποι έχουν συμβιβαστεί με δουλειές που τους κάνουν σε κάποιο βαθμό δυστυχισμένους, μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, χρόνο το χρόνο. Όταν νιώθουν

Πως να βρείτε την ιδανική εργασία για εσάς

Πολλοί άνθρωποι έχουν συμβιβαστεί με δουλειές που τους κάνουν σε κάποιο βαθμό δυστυχισμένους, μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, χρόνο το χρόνο. Όταν νιώθουν τη σουβλιά της απογοήτευσης ή της επαγγελματικής εξουθένωσης προσπαθούν να θάψουν το φόβο τους.

“Ε, τουλάχιστον προσκομίζω τα προς το ζην”, εκλογικεύουν.

Advertisment

“Τι άλλο μπορείς να ζητήσεις στην εποχή μας;”

Με λίγα λόγια, εννοούν ότι η αγγαρεία είναι ανεκτή, αρκεί να πληρώνει.

Η αντίδρασή μας στους ανθρώπους αυτούς είναι προφανώς ακριβώς αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν. Πρώτα απ΄όλα, πιστεύουμε ότι όλα τα χρήματα στον κόσμο δεν μπορούν να κάνουν την καταπίεση βιώσιμη. Και ύστερα, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν χρειάζεται να συμβιβαστούν για λιγότερα από αυτά που ονειρεύονται. Μπορούν να βρουν τη δουλειά που πραγματικά θέλουν. Μια τέτοια καλή τύχη δεν είναι μόνο γα λίγους και τυχερούς.

Advertisment

Όλοι ξέρουν ποια είναι η ιδανική δουλειά: αμείβεστε ένα τεράστιο ποσό για να εργάζεστε σε ένα υπέροχο γραφείο μόνος σας, με απεριόριστα ταξίδια σε όμορφα μέρη και πολύ πολύ ελεύθερο χρόνο, χωρίς κανέναν πάνω από το κεφάλι σας. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δουλειά δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όχι, αν την ορίσετε με τον τρόπο που την ορίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι: μια δουλειά χωρίς κανένα αρνητικό, καμία αγγαρεία. Κάθε δουλειά έχει τα καλά κομμάτια της και τα κακά κομμάτια της. Είναι δύσκολο να φανταστούμε οποιαδήποτε δουλειά ολοκληρωτικά και για πάντα απολαυστική. Ακόμα και οι αστέρες του αθλητισμού ή του κινηματογράφου έχουν τις κακές μέρες τους.

Επομένως, η ιδανική δουλειά δεν συνεπάγεται διαρκή ευχαρίστηση. Αντίθετα, ιδανική είναι η δουλειά που αντικατοπτρίζει τέλεια το άτομο που την ασκεί. Και οι άνθρωποι πραγματικά βρίσκουν – ή επινοούν ή δημιουργούν – τέτοιες δουλειές. Το κάνουν ακολουθώντας μια διαδικασία, μια απροσδόκητα εύκολη διαδικασία. Είναι η διαδικασία που συνδέει αυτό που είσαι με αυτό που κάνεις.

Πολύ απλά: αναπτύξτε μια καθαρή εικόνα για τα ταλέντα σας, τα πάθη σας, τις αξίες σας, κοιτάξτε μέσα σας για να ανακαλύψετε τι σας αρέσει να κάνετε, τι πραγματικά σας ενδιαφέρει και το είδος του επαγγελματικού περιβάλλοντος που σας εκφράζει. Αφού το κάνετε αυτό, συνδυάστε και τα τρία για να συμπληρώσετε τη σαφή εικόνα για το είδος της δουλειάς που συνδέει το ποιοι είστε με το τι κάνετε. ‘Οταν μιλάμε με άτομα που αντλούν ενέργεια από τη δουλειά τους, που πραγματικά την απολαμβάνουν, παρατηρούμε ότι δεν βρίσκονται σε τέλειες δουλειές, με καμία έννοια. Εργάζονται όμως σε καταστάσεις που έχουν διαλέξει ελεύθερα.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα άτομα, όταν αλλάξουν κατεύθυνση ή συνταξιοδοτηθούν, επιλέγουν τελικά κάτι άλλο. Πολλοί συνδυάζουν μια πληθώρα πραγμάτων, προσπαθώντας να επιτύχουν μια ποιοτική ζωή που περιλαμβάνει “να μαθαίνεις κάτι και να σκέφτεσαι λίγο και να ζωγραφίζεις και να τραγουδάς και να χορεύεις και να παίζεις και να δουλεύεις κάθε μέρα λίγο”, όπως γράφει ο Ρόμπερτ Φούλγκαμ στο βιβλίο του Όλα όσα πραγματικά χρειάζομαι να ξέρω, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο.

Ιδανική δουλειά δεν σημαίνει ένα οικονομικό επίπεδο ζωής: είναι μια κατάσταση του νου και της ύπαρξης. Στην ιδεατή δουλειά χρησιμοποιείτε τα ταλέντα που απολαμβάνετε περισσότερο για κάτι που σας παθιάζει, σε ένα περιβάλλον που ταιριάζει σε αυτό που είστε και σε αυτό που έχει αξία για εσάς.

“Ξαναφτιάξε τη βαλίτσα σου” Richard J. Leider -David A. Shapiro εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
feng-shui
panelists
leaderman

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση