, , ,

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με την επικοινωνία, είναι η ψευδαίσθηση ότι μας έχει συμβεί!

Είναι εντάξει να διαφωνείτε με κάποιον, αλλά χρειάζεται πρώτα να κατανοήσετε πλήρως το μήνυμά του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με την επικοινωνία,
είναι η ψευδαίσθηση ότι μας έχει συμβεί

Ο George Bernard Shaw κάποτε είπε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με την επικοινωνία είναι η ψευδαίσθηση ότι μας έχει συμβεί». Φανταστείτε αυτό: κάποιος σας μιλά, εκφράζοντας τις σκέψεις του σε εσάς προσεκτικά για να καταλάβετε. Εσείς περιμένετε για τα διαλείμματα στη συζήτηση, όταν πιστεύετε ότι έχει σταματήσει να μιλάει και ύστερα διακόπτετε με τις δικές σας πληροφορίες ή επαναλαμβάνετε αυτό που μόλις ειπώθηκε. «Α, καταλαβαίνω πώς νιώθεις» λέτε ή «Μου συνέβη το ίδιο ακριβώς πράγμα. Κάτσε να σου πω»!

Advertisment

Συχνά, αποτυγχάνετε να ακούσετε. Δημιουργείτε τις δικές σας ιδέες. Χάνετε το μήνυμα και την ευκαιρία να καταλάβετε. Και όλο αυτό έχει να κάνει με το δικό σας περιεχόμενο, όχι το δικό τους. Το έχετε ζήσει λοιπόν αυτό, έτσι δεν είναι; Συχνά, νομίζετε ότι έχετε κατανοήσει τι ειπώθηκε· όμως η πραγματικότητα είναι ότι ξοδέψατε όλο το χρόνο στο να διαμορφώσετε μια απόκριση και ξεχάσατε να ακούσετε πραγματικά. Αναμφίβολα, η πραγματική ακρόαση είναι η πιο δύσκολη δεξιότητα στην επικοινωνία και έχουμε πραγματικά χειροτερεύσει σε αυτή.

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις σταμάτα να γαβγίζεις!

Το τι ακούμε σε αντιπαράθεση με το τι καταλαβαίνουμε

Ένα χρονικό κενό υφίσταται ανάμεσα στην ακρόαση και την κατανόηση. Αυτό το κενό ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο. Το χρονικό κενό μπορεί να είναι από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ένα λεπτό και εκεί ακριβώς τοποθετείται η αρχή του προβλήματος. Κατά τη διάρκεια αυτού είναι που αφαιρούμαστε και αρχίζουμε να ακούμε τους εαυτούς μας και όχι το πρόσωπο που μας μιλά. Όταν χάνουμε τη συγκέντρωση και τη κατανόηση.

Advertisment

Τι προκαλεί αυτό το κενό; Ίσως να είναι η συναισθηματική μας κατάσταση. Ίσως όμως και η σωματική κατάσταση. Ωστόσο, οι πιο πιθανοί μας παραβάτες είναι οι σκέψεις και οι κρίσεις μας. Ένα παράδειγμα αποτελεί η προκατάληψη της επιβεβαίωσης, η συνήθειά μας να επιλέγουμε πλευρές και κομμάτια μιας συζήτησης που ενισχύουν και επιβεβαιώνουν τις αξίες, αντιλήψεις και προϋπάρχουσες πεποιθήσεις μας.

Πώς να «χτίσετε» μια καλή επικοινωνία χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος

Το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που λέγεται και αυτό που ακούγεται συνδέεται επίσης με το πόσο αργά ή πόσο γρήγορα μιλά ένα άτομο. Ο μέσος άνθρωπος αρθρώνει 175 με 200 λέξεις το λεπτό, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ακούσουν και να επεξεργαστούν από 600 μέχρι 1.000 λέξεις το λεπτό. Εξαιτίας αυτού, ο εγκέφαλος μας δεν είναι πάντα πλήρως συγκεντρωμένος σε αυτό που λέει κάποιος, αλλά ταυτόχρονα ξεφεύγει και προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό μας εμποδίζει από το να καταλάβουμε τι λέγεται πραγματικά εκείνη τη στιγμή.

Ένα άλλο φαινόμενο αποκαλείται ανταγωνιστική (ή αντιδραστική) ακρόαση. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε μια αρνητική αντίδραση σε αυτό που λέγεται επειδή δεν συμφωνούμε με το άλλο άτομο. Αμέσως σταματάμε να ακούμε και κάπως έτσι η συζήτηση τελειώνει.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κατανοήσει

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/megalytero-provlima-epikoinonia-pseudaisthisi-exei-sumvei/

Ας το αποδεχτούμε, δεν πρόκειται να συμφωνούμε με τα πάντα και με όλους. Αυτό αποτελεί μέρος της ζωής και χρειάζεται να το δεχτούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Αντί να πέφτουμε λοιπόν σε παγίδες όπως η προκατάληψη της επιβεβαίωσης και η ανταγωνιστική ακρόαση, ας προσπαθήσουμε να συγκεντρωθούμε στην κατανόηση, με το δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που ακούμε. Να και κάποιες προτάσεις για να το καταφέρουμε:

1) Ανοίξτε το μυαλό σας σε αυτό που λέγεται. Μην κρίνετε, απλά ακούστε. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα συγκέντρωσης, επαναλάβετε στον νου σας αυτό που μόλις ειπώθηκε.

2) Ξεχάστε τις λεπτομέρειες και ακούστε το κυρίως νόημα. Είναι σημαντικό αρχικά να λάβετε τη συνολική ουσία της συζήτησης. Οι δηλώσεις εύκολα παρεξηγούνται, ειδικά όταν διαφέρουν από τις δικές σας απόψεις και σας κάνουν να ακούτε με ανταγωνιστική διάθεση.

3) Μην διακόπτετε μέχρι το άλλο άτομο να σταματήσει να μιλάει. Μπορείτε πάντα να ζητήσετε από τον ομιλητή να επαναλάβει, αλλά κάντε το ανάμεσα σε προτάσεις.

4) Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Αφήστε τον ομιλητή να αρθρώσει πλήρως την άποψη του. Αυτό θα σας δώσει χρόνο να σκεφτείτε διεξοδικά πριν διαμορφώσετε μια ολοκληρωμένη απάντηση.

Να θυμάστε ότι είναι απολύτως εντάξει να διαφωνείτε με κάποιον, αλλά χρειάζεται πρώτα να κατανοήσετε πλήρως το μήνυμά του. Διερωτηθείτε σχετικά με την προσωπική αλήθεια του ομιλητή που περιέχεται στο μήνυμα του και ποιες είναι οι συνθήκες που την διαμόρφωσαν. Με το να αναλογιστείτε αυτό, θα μπείτε «στα παπούτσια» τους και έτσι η αντιπαράθεση ή επιχειρηματολογία σας θα είναι πιο ενδιαφέρουσα ή/και πιο προκλητική γι’ αυτούς.

Συμπεραίνοντας, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ποτέ διδαχθεί πώς να ακούμε, οπότε στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μόνο δικό μας λάθος. Η αποτελεσματική ακρόαση αποτελεί μια δεξιότητα και πρέπει να μαθαίνεται και να εξασκείται. Χρειάζεται να προσεγγίσετε την ακρόαση με θετική στάση και την πρόθεση να κατανοήσετε ολοκληρωτικά το άλλο άτομο. Αυτή η δεξιότητα είναι πολύ ξεχωριστή, αφού θα σας ανοίξει τις πόρτες της πραγματικότητας του κάθε ατόμου που σας μιλά. Βάζετε τον εαυτό σας σε μια θέση όπου μπορείτε να βλέπετε τα πράγματα με τον τρόπο που οι άλλοι άνθρωποι τα βλέπουν και συνεπώς να κατανοήσετε και το τι νιώθουν. Η απάντησή σας ύστερα θα πηγάζει από μια διεργασία που βασίζεται σε πλήρη κατανόηση και έτσι θα είναι πιο στερεή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν σε έναν σύντροφο που τους φέρεται άσχημα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση