,

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις σταμάτα να γαβγίζεις!

Για όσους τείνουν να το ξεχνούν, είμαστε μια κοινωνία ανθρώπων...

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις σταμάτα να γαβγίζεις!

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις σταμάτα να γαβγίζεις!

Στην σύγχρονη κοινωνία που μαστίζεται από παντός είδους αμφισβητήσεις, καλείται ο άνθρωπος να βρει διεξόδους μέσα από την επικοινωνία και φυσικά τη συνεννόηση. Για όσους τείνουν να το ξεχνούν, είμαστε μια κοινωνία ανθρώπων. Υπάρχουν δύο εκφράσεις στο επικοινωνείν.

Advertisements

Η πρώτη είναι η λεκτική, η δεύτερη είναι η σωματική, που αποτελεί σύμφωνα με έρευνες το 80% της επικοινωνίας. Στη λεκτική υπάρχουν υπάρχουν τρείς τάσεις ή εντάσεις. Η πρώτη είναι αυτή της λεγόμενης επιθετικής επικοινωνίας. Η δεύτερη της ήπιας και αποτελεσματικής και τέλος η τρίτη που είναι η σιωπή.

Διαβάστε επίσης από τον Πάνο Τσινόπουλο


Την πρώτη επιλέγουν εκείνοι που φωνάζουν για να ακουστούν ή να κάνουν προπαγάνδα αντιγράφοντας απλά τον νόμο της φύσης των ζώων. Είναι έτσι όμως; Ακούγονται τελικά ή απλά γελοιοποιούνται στα αυτιά των περισσοτέρων στις μέρες μας;

Η αλήθεια είναι η δεύτερη! Ο άνθρωπος που φωνάζει ή αλλιώς γαυγίζει, είναι κατά κανόνα ο φοβισμένος και ανασφαλείς, κάτι που άλλωστε συμβαδίζει με το ρητό, “Σκύλος που γαβγίζει, μην τον φοβάσαι”. Στην σύγχρονη επικοινωνία οι άνθρωποι αυτής της μορφής εξωτερίκευσης, είναι κατά κανόνα αναποτελεσματικοί και φέρονται να χάνουν τις επικοινωνιακές μάχες σε επίπεδο οικογένειας, κοινωνίας και επαγγέλματος με πιθανή εξαίρεση αυτή της πολιτικής.

Ειδικά στο τελευταίο υπάρχει πάντα η τάση της πλειοψηφίας να επιλέγουν ανθρώπους που φαίνονται δυναμικοί απλά επειδή χρησιμοποιούν την ένταση της φωνής, χωρίς να παρατηρούν αν υπάρχει ουσία, αλήθεια ή περιεχόμενο. Έτσι οδηγούμαστε από λανθασμένη σε λανθασμένη επιλογή και από την μία αποτυχία στην άλλη.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δεν υπάρχει το στοιχείο της έντασης. Εκεί κερδίζουν όσοι χρησιμοποιούν την κοινή λογική και την ήπια γραφή. Άλλωστε ποιος θα ήθελε να φαίνεται κακός και μάλιστα μέσα από γραπτό κείμενο που μένει. Οι άνθρωποι που γαυγίζουν στην καθημερινή λεκτική επικοινωνία, έχουν την τάση να σιωπούν όταν έρχεται η ώρα της συμμετοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/an-theleis-epikoinoniseis-stamata-gaugizeis/

Αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην σύγχρονη επικοινωνία που είναι αναγκαία. Αυτή της ήπιας επικοινωνίας με ουσία και χαμηλούς τόνους, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την επίτευξη συμφωνίας.

Ο άνθρωπος που γαυγίζει πλέον χαρακτηρίζεται ως ισχυρογνώμων, ξερόλας και αποκλείεται αυτόματα από τους περισσότερους που καταλαβαίνουν ότι η λύση βρίσκεται μέσα στην κοινωνία των θέσεων, απόψεων, και διαφωνιών που τελικά οδηγούν στην επιθυμητή σύνθεση των πραγμάτων. Η χρήση από μέρους τους υψηλής έντασης, χρησιμοποιείται από τους ειδικούς και ως σημείο απόρριψης της γνώμης των άλλων πριν καν εκφραστεί και παραπέμπει σε αρχέγονες κοινωνίες και πρακτικές.

Μάλιστα το γαυγίζειν οδηγεί και σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ποιος άλλωστε δεν έχει την εικόνα στο μυαλό του, ανθρώπων που ενώ γαύγιζαν για να ακουστούν και πιθανός να τρομάξουν, να έχουν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, για να μην ξεχάσουμε ότι είναι βασικός παράγοντας στην ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που υποφέρουν από μη κλινική υπέρταση και πολλά άλλα.

Συντάκτης | Πάνος Τσινόπουλος

Επί σειρά ετών σύμβουλος επικοινωνίας και μάρκετινγκ, η εμπειρία μου δίδαξε ότι το βασικό συστατικό της αποτυχίας, είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Μια έλλειψη επικοινωνίας, που δεν αφήνει τον άνθρωπο να αγγίξει και να αγγιχτεί. Αυτή η μοναξιά οδηγεί σε πλήθος προβλημάτων τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών. Η λύση σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και έτσι συμμετέχω σε μια ομάδα ανθρώπων που τολμούν να επικοινωνήσουν και να καταθέσουν ψυχή σε μια προσπάθεια βελτίωσης τόσο της εσωτερική όσο και εξωτερικής επικοινωνίας με όπλο την καθημερινή αυτοβελτίωση, για να γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στους άλλους.

Δείτε όλα τα άρθρα
Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να εκτιμάς εκείνους που λένε όχι...
Μπορεί να σου λείπει... αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πήρες λάθος απόφαση
Δεν γίνεται να φτιάξεις το εγώ σου αν πρώτα δεν γκρεμίσεις τα σκοτάδια που στηρίζεται.
Είναι αυτές οι στιγμές ξεγνοιασιάς που μέσα στο άπειρο της ζωής ξεχωρίζουν...

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε