Τι είναι μια επένδυση; Είναι η αφιέρωση χρόνου ή χρήματος σε κάτι που ελπίζεις ότι θα σου αποφέρει κέρδη στο μέλλον. Όταν επενδύεις στο να ακούς με προσοχή και με ενδιαφέρον αυτά που σου λέει ο σύντροφός σου, έχεις μεγάλα οφέλη στο μέλλον. Εκείνος παρατηρεί και μετράει το πόσες φορές και πόσο καλά τον ακούς, και θα κάνει κι αυτός το ίδιο για σένα. Το να ακούς το σύντροφό σου είναι ένας τρόπος να τον κάνεις να νιώσει ότι του προσφέρεις την αναγνώρισή σου, κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να προσφέρεις στον άνθρωπο που αγαπάς.
Πολλές φορές τα ζευγάρια τσιγκουνεύονται την προθυμία τους να επενδύσουν στο να ακούνε ο ένας τον άλλον. Έτσι, μπορεί να μιλούν και οι δύο, αλλά να μην ακούει κανένας. Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο σ΄αυτές τις περιπτώσεις είναι να διακόπτει διαρκώς ο ένας τον άλλον όταν συζητούν. Όταν διακόπτεις το συνομιλητή σου, εκείνο που του λες με ένα μη λεκτικό τρόπο είναι το εξής: “Αυτό που θέλεις να μου πεις είναι τόσο προβλέψιμο και τόσο ασήμαντο που δεν αξίζει να χάσω το χρόνο μου, δεν αξίζει ούτε καν να περιμένω μερικά δευτερόλεπτα για να σε αφήσω να τελειώσεις. Ενώ αυτό που έχω να σου πω εγώ είναι τόσο σημαντικό που σε διακόπτω για να σου το πω, για να μην χάσω τον πολύτιμο χρόνο μου”.
Advertisment
Αν θυμάσαι ότι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνεις στον άλλον κάθε φορά που τον διακόπτεις, αυτό θα σε βοηθήσει να μην το ξανακάνεις στο μέλλον. Πέρα από το να διακόπτουν ο ένας τον άλλον, ένα άλλο πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι να βγάζουν αμέσως άχρηστο αυτό που ακούνε. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου έλεγε: “Μου φαίνεται ότι δεν διασκεδάζουμε πια”, πώς θα αντιδρούσες;
Πολύ συχνά, η πρώτη μας αντίδραση είναι να πάρουμε αμυντική στάση και να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι αυτό που λέει ο άλλος δεν είναι αλήθεια. Όμως, μια τέτοια αντίδραση θα δώσει οπωσδήποτε στο συνομιλητή μας την εντύπωση ότι δεν τον έχουμε ακούσει. Για να γίνεις πραγματικά δεξιοτέχνης στην ακρόαση, χρειάζεται να κάνεις ερωτήσεις στο σύντροφό σου, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις απόλυτα την άποψη και τα συναισθήματά του.
Αν ο σύντροφός σου πει κάτι που σου φαίνεται ότι δεν είναι αλήθεια ή ότι είναι εντελώς εξωπραγματικό, αντί να θυμώσεις ή να πάρεις αμυντική στάση, ενεργοποίησε την περιέργειά σου. Προσπάθησε να μάθεις με λεπτομέρειες πώς εκείνος απόκτησε αυτή την άποψη της πραγματικότητας. Οι τέσσερις ερωτήσεις που ακολουθούν θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην προσπάθειά σου να καταλάβεις την άποψη και τα συναισθήματα των άλλων:
Advertisment
1. Πώς νιώθεις για.., (τη συγκεκριμένη κατάσταση);
2. Γιατί νιώθεις έτσι;
3. Τι σε κάνει να πιστεύεις….(οτιδήποτε είναι εκείνο που πιστεύει);
4. Μπορώ να κάνω κάτι για να νιώσεις καλύτερα;
Όταν κάνεις αυτές τις ερωτήσεις, φρόντισε ο τόνος σου να μη δείχνει κατηγόρια. Ο στόχος σου είναι να καταλάβεις καλύτερα την άποψη του συντρόφου σου. Αν εκείνος σε κατηγορήσει απαντώντας, πρώτα απ΄όλα αναγνώρισε ότι εκείνη την ώρα πονάει. Προσπάθησε να καταλάβεις και όχι να δικαιωθείς. Το να κάνεις στους ανθρώπους κάποιες απλές ερωτήσεις και ύστερα να τους ακούς προσεκτικά, είναι ένας από τους πιο σπουδαίους τρόπους να τους προσφέρεις την αγάπη σου. Είναι σωστό βάλσαμο να σε ακούει κανείς. Όσο περισσότερο επενδύεις στον να ακούς το σύντροφό σου, τόσο πιο πιθανό είναι να αφιερώνει κι εκείνος χρόνο για να σε ακούει με προσοχή.
“Θαύματα επικοινωνίας για ζευγάρια” Jonathan Robinson εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας / Photo: Author/Depositphotos