Μάλλον θα γνωρίζετε ότι οι εμπειρίες της παιδικής σας ηλικίας, σας έχουν διαμορφώσει ως ενήλικα. Γνωρίζατε όμως ότι αν υπήρξατε θύμα συναισθηματικής κακοποίησης ως παιδί, αυτό εκφράζεται με κάποια μορφή στην ενήλικη ζωή σας;
Εδώ θα βρείτε εννέα από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους η συναισθηματική παιδική κακοποίηση μπορεί να εκδηλωθεί στην ενήλικη ζωή σας:
Advertisment
1) Θυμός: Πιθανώς να νιώθετε θυμωμένοι, συνειδητά και ασυνείδητα, για όλα όσα συνέβησαν στην παιδική σας ηλικία. Αν δεν προσέξετε, όμως, αυτός ο θυμός μπορεί να «πλημμυρίσει» την υπόλοιπη ζωή σας.
2) Ενοχές: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ζητάτε πολύ συχνά συγγνώμη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάτι για το οποίο χρειάζεται να λυπάστε, αφού οι επιζώντες της συναισθηματικής κακοποίησης συχνά νιώθουν σαν τα πράγματα να συνέβησαν έτσι από δικό τους λάθος, επειδή έχουν χειραγωγηθεί από τον θύτη τους στο να νιώθουν έτσι.
3) Αποφυγή συγκρούσεων: Ίσως να αποφεύγετε τη σύγκρουση, επειδή οι συγκρούσεις στην παιδική σας ηλικία ήταν τραυματικές και δεν μπορούσατε να τις χειριστείτε. Είναι μια φυσική αντίδραση- αλλά μπορείτε να την αντιμετωπίσετε, έτσι ώστε να χειρίζεστε τη σύγκρουση με υγιείς τρόπους στο μέλλον.
Advertisment
4) Οπτική επαφή: Είναι επίσης πιθανό να δυσκολεύεστε να κρατάτε οπτική επαφή και αν αναγκάζεστε να το κάνετε, σας δημιουργείται άγχος. Και αυτό πρόκειται για άλλο ένα κατάλοιπο της παιδικής κακοποίησης που εισβάλλει στην καθημερινότητά σας.
5) Εσωστρέφεια: Δυσκολεύεστε επίσης να αφήσετε τους ανθρώπους να σας γνωρίσουν πραγματικά, να τους εμπιστευτείτε, επειδή είχατε τόσο πληγωθεί ως παιδιά. Ως αποτέλεσμα, απομακρύνεστε από τους άλλους σε μια προσπάθεια να κρατήσετε τον εαυτό σας συναισθηματικά ασφαλή στο μέλλον.
6) Αυτοαμφισβήτηση: Μπορεί επίσης να αμφιβάλλετε για τις αποφάσεις που παίρνετε, αφού η ιστορία σας δεν σας βοηθά να νιώθετε αυτοπεποίθηση. Και αυτό συνδέεται άμεσα με τις ενοχές που προαναφέρθηκαν.
7) Ζήτημα αυτοεκτίμησης: Είστε μάλλον εξαιρετικά αυστηροί με εσάς, επειδή αυτομαστιγώνεστε στην ουσία για τα αποτελέσματα της παιδικής σας ηλικίας. Και αυτό όμως είναι κάτι το οποίο μπορείτε να διορθώσετε.
8) Ευαισθησία σε δυνατούς θορύβους: Μπορεί να παρατηρείτε ότι πηδάτε από φόβο σε κάθε δυνατό θόρυβο, επειδή έχετε συνηθίσει να τρομάζετε με την πιθανότητα ξεσπάσματος κακοποίησης.
9) Αποφεύγετε τα κοπλιμέντα: Τέλος, είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε κοπλιμέντα, επειδή εσείς οι ίδιοι- κυρίως υποσυνείδητα- δεν πιστεύετε ότι τα αξίζετε. Κι αυτό βεβαίως οφείλεται στο γεγονός ότι ως παιδιά ακούγατε συχνά οτι δεν αξίζετε.
Παρατηρείτε κάποια από αυτά τα σημάδια σε εσάς; Αν ναι, προσπαθήστε να τα αντιμετωπίσετε με υγιή τρόπο (και ακόμα καλύτερα με τη βοήθεια ενός ειδικού).